Növényi tej: Tudjon meg mindent a vegán tej alternatívákról
A növényi tejek ma már szélesebb választékban kaphatók a szupermarketekben, mint az állati tejek. Legyen szó zab-, tönköly-, mandula-, rizs- vagy borsóitalról: a tehéntej vegán alternatívái hódítanak a polcokon. Mindezt különböző okokból. A következő cikkekben bemutatjuk kedvenc tejalternatíváinkat. Elmagyaráztuk az előnyeiket és az okokat is, amiért érdemes saját növényi eredetű italokat készítenie. A kedvenc receptjeink és az sem, hogy melyik vegán tej milyen célra a legjobb, marad titok. Tehát: minden, amit a növényi tejről tudni kell, itt van összefoglalva. Készen áll? Akkor kezdhetjük is!
Tartalom: növényi tej és annak minden titka
- Mi az a növényi tej, és mit kell tudnom róla?
- Előnyök az állati tejhez képest
- Melyik növényi tej mikor jó?
- Venni vagy készíteni – melyik a jobb?
- Készítse el saját készítésű növényi tejét – például így!
- Kedvenc receptjeink a növényi tejből
Mi az a növényi tej, és mit kell tudnom róla?
A növényi tej egy köznyelvi kifejezés. Minden olyan tejszerű italra vonatkozik, amely (mint a neve is mutatja) nem állati, hanem növényi eredetű. Hivatalosan ezeket a termékeket Németországban nem lehet tejnek nevezni. Ezért látja gyakrabban az “ital” kifejezést a szupermarketekben. Tehát például zabital, mandulaital stb.
A legeredetibb növényi tej valószínűleg a szójatej vagy szójaital. Manapság azonban már szinte minden elképzelhető dióféléből vagy gabonaféléből készülnek növényi alapú italok. A leghíresebbek és legnépszerűbbek valószínűleg a következőkön alapuló italok:
- Szója
- Zab
- Mandula
- Rizs
- Borsó
Előnyök az állati tejhez képest
A legnyilvánvalóbb és legmeggyőzőbb különbség a növényi alapú italok és a tej között: vegánok – és mindig is azok voltak. Ezért minden vegán számára alapvető fontosságúak. Ugyanakkor laktózmentesek, ami igazi változást jelent a laktóz intoleranciában szenvedők számára. Az intoleranciát az állati tej egyéb összetevői is okozhatják. Például a kazein és a tejsavófehérje allergia. Ebben az esetben is a gyógynövényes italok jelentik az optimális alternatívát.
A növényi tej másik előnye az előállításában rejlik. Szinte minden esetben előállításuk jelentősen kevesebb vizet használ, kevesebb üvegházhatású gázt termel és kevésbé szennyezi a vizet. Összességében tehát jót tesznek az éghajlatnak és természetesen az állatok jólétének.
Egy másik fontos tényező: sokan egyszerűen jobban szeretik a tehéntej növényi alapú alternatíváit. Különösen a mandula- vagy diótejtermékek különleges aromát és ízt kölcsönöznek a kávénak. A növényi alapú termékekre való áttérés után gyakran egyáltalán nem akar majd visszatérni az állati eredetű termékekhez.
Minden alkalomra van megfelelő növényi tej. Míg 10 évvel ezelőtt nehéz volt más alternatívát találni a tejre, ma már rendszeresen jelennek meg új növényi alapú termékek a piacon. Manapság már olyan növényi alapú italok is léteznek, amelyeket nagyon jól lehet habosítani, így a cappuccinót és a latte macchiatót vegán formában is élvezheti.
Melyik növényi tej mikor megfelelő?
Nézzük meg közelebbről a különböző növényi tejfajtákat. A legtöbbjüket úgy készítik, hogy univerzális legyen (akárcsak a tehéntej). Mindazonáltal egyes fajták egyszerűen jobban illenek a kávéhoz vagy a müzlihez, míg mások inkább főzéshez vagy sütéshez alkalmasak. A habzásban is alapvető különbségek vannak. Itt a zsír- és fehérjetartalom különösen fontos a stabil és puha hab létrehozása érdekében. Azt kell azonban mondani, hogy minden ízlés kérdése! Tehát mindenképpen próbálja ki, és találja ki, hogy melyik növényi eredetű ital ízlik a legjobban Önnek és milyen alkalomra.
Szójatej
Mint korábban említettük, a szójatej volt az első valódi és vegán alternatívája a tehéntejnek, amely elérhető volt. A szójaitalok sok fehérjét tartalmaznak, és a diófélékre allergiások számára is alkalmasak. Sokak számára ezért más övényi eredetű italok alternatíváját is jelentik. A szójatej valóban sokoldalúan felhasználható. 1:1 arányban használhatja a tehéntej helyettesítésére a főzésben és a sütésben. Különösen alkalmas kenyér és hasonló termékek sütéséhez, és a lecitin összetevőnek köszönhetően ropogós kérget biztosít. Semleges ízének köszönhetően teában, kávéban és müzliben is felhasználható. További előnye, hogy a szójatej magas fehérjetartalma miatt könnyen habzik.
Zabtej
A zabtej is nagyon sokoldalúan felhasználható. Alapanyagának köszönhetően tökéletesen illik bármilyen müzlibe, de enyhe ízének köszönhetően kávéban és teában is népszerű. A zabpehely ital nehezen habosítható, vagy nagyon sokáig kell habosítani. Ha azonban el akarja kerülni ezt a problémát, akkor támaszkodhat a szupermarketben kapható barista változatokra.
Mandulatej
Sok felhasználó szereti a mandulatej enyhén diós és enyhe ízét. Remek ízű kávéban, teában, müzliben vagy akár krémes turmixokban. A mandulatej habja stabil, apró buborékokkal. A kevés fehérje ellenére jól habzik, köszönhetően a bőséges zsírmennyiségnek. Ha biztosra szeretne menni a jó habzás érdekében, ismét azt tanácsoljuk, hogy a mandulatejet barista változatban vásárolja meg.
Kesudió tej
Nehéz elképzelni a vegán étrendet kesudió nélkül. Gyakran használják sajtpótlóként, és a kesudióból készült növényi ital is igazi sláger. Ízét tekintve nagyon finom diós ízt hoz magával, de nem tolja magát előtérbe. Magas fehérje- és zsírtartalma miatt a kesudiótej kiválóan alkalmas habosításra. Korlátozások nélkül használható főzésre és sütésre is. A kissé sűrűbb kesudiókrém krémes mártásokhoz is alkalmas. A vegán alternatívákról szóló útmutatónkban elmondjuk, hogyan készítheti el őket saját maga!
Rizstej
A rizstej semleges ízű. Ezért alkalmas főzésre és sütésre. Általában nem annyira népszerű a kávéban. És nem is habzik. Azonban nagyon jól használható desszertekben és édes ételekben. A rizstej az allergiások körében is népszerű. Mivel nem tartalmaz dióféléket vagy szóját – így nagyon jól tolerálható.
Tönkölybúza tej
Még nem túl ismert, de nagyon jó alternatíva: tönkölytej. A növényi gabonafélékből készült ital enyhén karamellás ízű, és jól illik a kávéhoz. Ezenkívül a hab viszonylag stabil és kellemesen levegős. A tönkölytej más célokra is kiváló. Müzlihez, főzéshez vagy sütéshez – mindez nem jelent gondot ennek a sokoldalú segítőnek.
Kókusztej
Más tejalternatívákkal összehasonlítva a kókusztejnek meglehetősen jellegzetes íze van. Sokan nem szeretik a kávéban. De szerintünk a kókusztej egy jó cold brew-ben, az valami más! A kókusztej amellett, hogy jól használható kávéfőzéshez, és az ázsiai konyhában is nélkülözhetetlen. Például egy krémes curry elképzelhetetlen kókusztej nélkül, és ennek köszönhetően enyhén diós és összehasonlíthatatlanul krémes. Ha szereti a kókusz ízét, akkor ezzel a tej alternatívával is süthet. Szerintünk például a kókusztej remekül illik ebbe a répatortába:
Mogyorótej
Azok számára, akik szeretik a mogyoró ízét, a mogyorótej igazi csemege. Finom és diós ízt ad a kakaónak, a turmixoknak és hasonlóknak. Ráadásul finom aromát kölcsönöz a kávénak. Ha a receptbe illik, akkor sütni, sőt főzni is lehet mogyorótejjel. A habzás elég jól működik, de a hab nagyon gyenge állagú. Ízét tekintve hasonló a diós tejhez, csak nem habzik annyira.
Természetesen vannak más növényi eredetű italok is. Ezek a mi kedvenceink, és az összeset felsorolni túlzás lenne. Reméljük, hogy ez a lista betekintést nyújt a növényi eredetű italok sokszínűségébe, és hogy Ön is ki akarja majd próbálni őket.
Venni vagy készíteni – melyik a jobb?
Erre a kérdésre valószínűleg nincs egyértelmű válasz. Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai. Ahogy ez az életben is előfordul.
A növényi alapú italok vásárlása természetesen egyszerűbb és gyorsabb. Az Ön által kiválasztott növényi eredetű tej készen áll, és kényelmesen csomagolva van. A felsorolt fajták szinte mindegyike megvásárolható a szupermarketben. Csak a szokatlan típusok, például a hajdina vagy a csillagfürt nevű gyógynövényből készült tej esetében kell elmennie egy nagy és jól felszerelt szupermarketbe vagy biopiacra. Egyébként szabadon választhat.
A saját növényi tej előállításának azonban számos előnye is van, amelyeket nem szabad elhanyagolni. A jobb áttekintés érdekében felsoroljuk őket az Ön számára:
- A házi készítésű italok általában olcsóbbak. Mivel csak az alapvető összetevőkre (zabpehely, szója stb.) és vízre van szüksége.
- Pontosan tudja, hogy a házi készítésű vegán tej mit tartalmaz. A bolti termékekhez gyakran adnak cukrot és olyan adalékanyagokat, mint a savanyúságot szabályozó anyagok, stabilizátorok vagy emulgeálószerek, amelyek a házi készítésű italokban nincsenek jelen.
- Növényi tejet saját kezűleg elkészíteni nem nehéz és időigényes! Igen, néhány alapanyagot egy éjszakán át kell előáztatni. De aztán: kevesebb mint fél óra alatt elkészül a növényi eredetű ital.
- Mindig csak annyit, amennyire szüksége van: Ön döntheti el, hogy mennyi növényi tejre van szüksége. Csak egy kis mogyorótejet teszteléshez vagy zabtejet, hogy raktározhasson is? Nem probléma, ha maga készíti őket.
- A házilag készített növényi alapú italok kevesebb csomagolási hulladékot is jelentenek. Újrafelhasználható üvegpalackokba töltheti őket.
- Kísérletezhet, és elkészítheti vagy finomíthatja a tej alternatíváját, hogy ízletesebbé tegye.
Amint láthatja, a saját növényi tej elkészítése valódi változást hozhat. Ezért a következő fejezetben erre a témára fogunk fókuszálni!
Készítse el saját készítésű növényi tejét – például így!
Mielőtt belemennénk a részletekbe, alapvetően kétféleképpen készíthet otthon növényi tejet: Növényi tejkészítővel vagy turmixgéppel. Mindkét módszert röviden bemutatjuk.
Készítsen saját növényi eredetű italokat turmixgéppel
A saját növényi tej elkészítéséhez turmixgép segítségével az alapvető összetevőkre, vízre (és esetleg édesítőszerre, például datolya vagy agavészirup), egy erős turmixgépre és egy ruhára vagy növényi tejes zacskóra vagy egy puha konyharuhára van szükség.
A dióféléket, a szóját és néhány más alapanyagot mindig áztassa be bő vízbe, mielőtt turmixolná. Legalább négy órán át, de még jobb, ha egy éjszakán át. Ezután egyszerűen tegye az összes hozzávalót egy turmixgépbe, és turmixolja a legmagasabb fokozaton, amíg egy homogén folyadékot nem kap. Ezután tegyen mindent például egy gézbe, és csavarja ki a folyadékot egy edénybe. Íme a saját házi készítésű növényi teje, amely jól lezárva és hűtve a hűtőszekrényben körülbelül 4 napig eláll.
Ennek a módszernek egy speciális esete a zabtej. Itt vigyázni kell, hogy ne keverje túl sokáig, és ne nyomkodja a zabpelyhet a vászonba a végéig. Ellenkező esetben a tej a keményítő miatt pépes állagú lehet. A zabpelyhet sem szabad előre beáztatni vagy megfőzni.
A növényi eredetű italok előállítása növényi tejkészítővel
A Marcia növényi tejkészítővel a növényi alapú italok készítése egyszerűbb, mint valaha! Az egyetlen lépés, amely nem hagyható ki, az a diófélék stb. áztatása. De ezen túlmenően csak annyit kell tennie, hogy a hozzávalókat egy edénybe helyezi, felönti őket vízzel, beállítjai a programot, és néhány perc alatt tökéletes növényi tejet kap, amely nem nyálkás, nem tartalmaz darabkákat, és amelynek összetevői nem válnak el egymástól. Nagyszerű, ugye?
Mindenképpen ajánlunk egy ilyen készüléket mindenkinek, aki rendszeresen iszik növényi tejet és szeret kísérletezni az összetétellel. A növényi eredetű italokat a következő szintre emeli!
Kedvenc növényi tejreceptjeink
Kis növényi tejkalauzunk végén természetesen nem hagyjuk Önt kedvenc receptjeink nélkül a témában. A Klarstein magazinban számos receptet talál az abszolút klasszikusoktól a szokatlan fajtákig, amelyek biztosan kísérletezésre ösztönöznek.
Minden receptet a praktikus növényi tejkészítőnkhöz igazítottunk. Ha inkább keverővel és gézzel dolgozik, akkor ugyanannyi hozzávalót használhat, és egyszerűen követheti a fenti eljárást. Jó szórakozást a próbálkozáshoz!