Zero Waste Küche: Mit nachhaltigen Produkten zu weniger Abfall

Zero Waste konyha: kevesebb hulladék, több fenntarthatóság

Szeretne tudatosabban élni, és elkezdeni a világot egy kicsit jobbá tenni? Akkor a következő tippek Önnek szólnak! Mert a nagy Hulladékmentes Konyhai Útmutatóban egyszerű és érdekes trükköket mutatunk be, amelyekkel jelentősen csökkentheti a hulladék mennyiségét, és apró változtatásokkal nagy hatást érhet el.

A statisztikák szerint minden európai évente átlagosan 170 kg élelmiszert dob ki. Az átlagot a teljes táplálkozási ciklus adataiból számították ki. Tehát a termelőtől a fogyasztóig.

Kezdjen el még ma fenntarthatóbb életmódot folytatni, és mutasson példát másoknak. Nem nehéz, és meglátja, mi mindent lehet még kezdeni az étellel!

Kezdjük az elején: vásárlás és szervezés

Ha fenntarthatóbbá szeretné tenni konyháját, kezdje a szervezéssel. És ez még a vásárlás előtt. A megfelelő élelmiszer tárolástól és a fontos konyhai eszközöktől kezdve a tervezett bevásárlásig és az akadályok elkerüléséig: Most kezdjük a tippjeinkkel, amelyek segítségével jól indulhat hulladékmentes konyhája!

Takarítás, válogatás és szervezés

Mindig a kezdet a legnehezebb. Ezért kezdjük lassan. Először is, vegyük számba a helyzetet. Aztán két vásárlás következik: új és hasznos konyhai eszközök és egy első vásárlás kevesebb csomagolási hulladékkal.

Vásárlás előtt nézzen körül a konyhájában. Mi áll rendelkezésre benne? Mire van igazán szüksége? És hogyan tudja mindezt rendben tartani? Ne aggódjon, a következő részben elmagyarázzuk, hogyan kell ezt megtenni.

Praktikus eszközök az Ön zero waste konyhájához

Mindenekelőtt egy dolgot szeretnénk elmondani: Biztosan nem fenntartható, ha most mindent kidobunk, ami műanyagból készült vagy csak egyszer használható. Inkább a lehető legtöbbet kell kihoznia abból, amije van, és fokozatosan bővíteni kell az újrafelhasználható tárgyak skáláját.

Jó példa erre a fagyasztózacskók, amelyeket tárolódobozok és tárolóedények váltanak fel. Az eldobható sütőpapírt helyettesítheti sütő alátéttel, amely könnyen mosható és újrafelhasználható. Az élelmiszerek gyakran tovább maradnak frissek, ha felbontás után üvegbe vagy más tartós edénybe teszi át őket. Ha nagyméretű utántöltő csomagokat használ, a csomagolási hulladékot is csökkentheti. A szétválogatott dobozok segítségével rendet tarthat a hűtőszekrényben. És mindent, ami műanyagból készült, fokozatosan fel lehet váltani fából vagy rozsdamentes acélból készült konyhai eszközökkel.

Első vásárlás: Takarítson meg csomagolási hulladékot vásárláskor

Zrównoważone zakupy dla kuchni zero waste

A jó vásárlás első lépése az, hogy legyen Önnél saját bevásárlótáskája vagy doboz. Így elkerülhető a műanyag zacskók használata. A műanyag zacskók használatának elkerülése érdekében azonban gyümölcs- és zöldséghálót is vihet magával. Általában viszont először készítsen bevásárlólistát, és tervezze meg, hogy mit szeretne enni a következő héten. Így elkerülheti, hogy túl sokat vásároljon, és kevesebb élelmiszert kelljen kidobnia.

Valószínűleg csak akkor tudja elkerülni a csomagolási hulladék használatát, ha egy úgynevezett csomagolásmentes boltban vásárol. Így egyszerűen elhozhatja a saját tészta-, burgonya-, liszt- és sok más élelmiszer tárolóedényeit, megtöltheti őket, és hulladék nélkül hazamehet.

Ha nincs ilyen bolt a környéken, akkor is számos tippet találhat a hagyományos szupermarketekben történő tudatos vásárláshoz:

  • Az almát vagy más gyümölcsöt és zöldséget általában külön-külön kell megvenni, és nem szabad műanyagba csomagolni.
  • Műanyag tégely helyett vásároljon pudingot vagy joghurtot üvegpohárban (a poharak a későbbiekben alkalmasak dekorációra vagy tárolásra)
  • Kritikusan kérdőjelezze meg a készletajánlatokat: Valóban szüksége van rájuk?
  • Figyeljen a lejárati dátumokra
  • Az eldobható italdobozok helyett válasszon üveg- vagy újrafelhasználható palackokat
  • Vásároljon fűszereket, egyéb élelmiszereket és hosszú eltarthatósági idejű mindennapi szükségleti cikkeket nagy mennyiségben/tároló edényekben.

A konyhában – most itt az ideje a válogatásnak

A vásárlás után a következő lépés a konyha rendezése. Hosszabbítsa meg az élelmiszerek élettartamát azáltal, hogy megfelelően tárolja őket, például üvegedényekben. Természetesen erre is van néhány tippünk. Készen áll?

  • A burgonyát, a hagymát és a fokhagymát külön-külön, sötét és hűvös helyen tárolja
  • Tárolja az almát külön vagy a hűtőszekrényben, ha nem kívánja azonnal elfogyasztani. Ellenkező esetben felgyorsítják más gyümölcsök és zöldségek érési folyamatát
  • Tegye a nem romlandó élelmiszereket légmentesen záródó üvegekbe. Így nem vesznek át semmilyen más ízt vagy szagot, és nem vonzzák a nedvességet
  • Élelmiszerek (például zabpehely) hozzáadásakor ne felejtse el először félretenni a régebbi ételeket, majd töltse fel és tegye vissza őket. A poharak alján így hosszú ideig nem marad semmilyen maradvány

Vegye fel a kötényt: Főzés egy hulladékmentes konyhában

A rendszerezés és a válogatás jó. De most már a lényegre térünk! Mert valószínűleg főzés közben termeljük a legtöbb hulladékot. Már így is sok műanyag- és csomagolási hulladékot takarított meg vásárláskor. De mi a helyzet az olyan szerves hulladékokkal, mint a burgonyahéj, a zöldséghulladék és hasonlók?

Használja az élelmiszereket egyszerű módon

Sok dologról gyakran nem is tudjuk, hogy mennyire jól feldolgozhatóak még. A burgonyahéjból chips készülhet. A sárgarépa zöldje kiváló alapja egy finom pestonak, a maradék zöldségekből pedig aromás zöldséglevest készíthetünk.

Íme a kedvenc zero waste receptjeink:

És még akkor is, ha néhány élelmiszer kicsit túlérett, összeszáradt vagy egyszerűen már nem olyan szép: Még mindig felhasználhatja őket! Bogyókat, gyümölcsöket és zöldségeket száríthat, vagy a gyümölcscentrifugával finom gyümölcslevet készíthet. A maradékot (az úgynevezett gyümölcs maradékot) tészták, ízletes fánkok vagy kekszek elkészítéséhez is felhasználhatja. Itt jön egy újabb inspiráció olyan ételek receptjeihez, amelyek már nem olyan szépek.

Egy másik mindennapi segítő, amit egyszerűen nem szeretnénk nélkülözni, a Marcia diótejkészítő. Mert ezzel a kis készülékkel diófélékből, magvakból és sok más hozzávalóból pillanatok alatt növényi alapú alternatívát készíthet a tej helyett. Ez segít az egyébként pazarlásra ítélt élelmiszerek felhasználásában és a csomagolás megtakarításában is. Azt kérdezi, melyek a kedvenc növényi italaink. Itt vannak:

A saját gyártás egyértelmű előnye: Pontosan tudja, hogy mit tartalmaz.

Előfordult már Önnel, hogy túl sok ételt főzött?

Különösen az elején gyakrabban fogja azt tapasztalni, hogy túl sok finom ételt főzött. Az esetek többségében ez nem jelent problémát. Újrafelhasználható tárolóedényekben tárolhatja a hűtőben, és másnap megeheti. Ha az étkezési terv már elkészült, akkor a legtöbb maradékot le is fagyaszthatja és kiolvaszthatja, amikor csak szüksége van rá.

Ügyeljen arra, hogy olyan újrafelhasználható edényeket használjon, amelyek fagyasztásra is alkalmasak. Ne hagyja az edényeket örökre a fagyasztóban. Miért ne tervezze be a maradékokat a jövő heti étrendbe?

Az ételek elkészítése

Ha nehezére esik megfelelően megtervezni az étkezéseket, gyakran utazik, vagy nincs kedve minden nap főzni – van valamink az Ön számára: Az ételek elkészítése. Ez az ételkészítési forma lehetővé teszi, hogy egyszer főzzön, és több napon át egészséges és változatos ételeket fogyasszon.

Természetesen szívesen mutatunk néhány receptet is, amelyeket később biztosan élvezni fog.

A hulladékok megfelelő szétválogatása és a szerves hulladék ésszerű felhasználása

Ha a hulladékmentes konyha felé vezető út elején némi hulladék keletkezik, az teljesen normális. Ügyeljen azonban arra, hogy a hulladékot mindig megfelelően szelektálja. A szerves hulladékok, mint például a tojáshéj, a kávézacc vagy az újrahasznosításra nem alkalmas növényi hulladékok, itt különleges szerepet játszanak. Mindenki, aki jól szeretné hasznosítani ezt a hulladékot, fontolja meg a komposztáló beszerzését.

Ilyen praktikus segítők már nemcsak a kertben, hanem az erkélyen vagy a beltérben is alkalmazhatók. Komposztálhatja velük az ételmaradékot, és az eredményt trágyaként használhatja. A vermi komposztálóval fenntarthatóan és ökológiailag viselkedik. Ezenkívül nagyszerű nevelő hatást érhet el a család legfiatalabb tagjainál, akik már egészen kicsi koruktól kezdve megtanulják, hogyan lehet az élelmiszereket lebontani és újra hasznosítani.

Ne féljen elkezdeni

Ezzel elérkeztünk a Zéró hulladékkal rendelkező konyhai útmutató végére. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy soha többé nem fog hulladékot termelni, de azt igen, hogy nagy lépést tesz egy fenntarthatóbb és tudatosabb jövő felé. Még otthonán kívül is rengeteg csomagolási hulladékot takaríthat meg a termo bögrék, jutazsákok és ebéddobozok használatával, és így fokozatosan tovább és tovább csökkentheti azokat. Reméljük, hogy az új ismeretek gyakorlati felhasználása és átadása szórakoztató lesz az Ön számára.

Written by:

Svenja szeret a konyhában a legapróbb részletekre koncentrálni. A rágcsálnivalóktól és a gyors receptektől a többfogásos menükig mindent addig tesztel, amíg tökéletes nem less.