Epres drip torta (csurgatott torta)

Édes epres drip torta rózsaszínben Tökéletes torta Valentin-napra, anyák napjára, vagy csak azért, mert Ön és vendégei kedvet kaptak egy extravagáns tortára. A lecsurgatott tortácskák nagyon jól néznek ki. Elnevezése az angol nyelvből származik, és „csurgós tortát” jelent. Ez szinte mindent elmond róla. Ugyanis a csurgatott drip torták az oldalán lecsorgó cukormázról kapták a nevüket. Szóval: Kellemes mázcsorgatást és sütést kívánunk!

Do you like this recipe?
0

Nyersanyagok

Adja meg az adagmennyiséget
150 g liszt
130 g cukor
2 tojás
100 ml író
2csepp vaníliakivonat
1/2TK sütőpor
1TK szódabikarbóna
1csipet
20 g vaj
A töltelékhez
500 g eper
150 g cukor
500 g joghurt
150 ml tejszín
1szál friss menta
6lap zselatin
A mázon
100 g porcukor
100 g vaj
120 g dupla tejszínes krémsajt
A mázhoz
3lap szelatin
3EK eper szirup
175 g tejszín
75 g fehér bevonó csokoládé
2csepp piros ételfesték
Segítők
konyhai robotgép választható
vagy kézi mixer
rugós tortaforma

Tápértékek

443 kalória
51 g szénhidrát
23 g zsír
8 g fehérje

Munkamenet

1.

Melegítse elő a sütőt

Melegítse elő a sütőt 170 °C-ra, és kapcsolja be alsó/felső sütésre.
Megjelölés készként
2.

A tésztához

A tojásokat a cukorral és a vaníliakivonattal habosra verjük. Keverje bele az írót. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót adja hozzá, majd dolgozza sima tésztává. Kenjen ki egy tortaformát vajjal, és öntse bele a tésztát. Süsse 30-40 percig. Tesztelje egy nyárs segítségével, hogy mennyire sült meg, és hagyja teljesen kihűlni.
Megjelölés készként
3.

A töltelékhez

Mossa meg az epret, távolítsa el a szárát, majd vágja apró darabokra. Mossa meg, szárítsa meg, majd vágja apróra a mentát, keverje össze mindkettőt a cukorral, majd tegye félre.
Megjelölés készként
4.

Zselatin

Hideg vízben hagyja a zselatint kb. 10 percig felduzzadni. Ezután nyomja ki belőle a felesleges vizet, és 4 evőkanál joghurttal egy edényben, állandóan kevergetve óvatosan melegítse, amíg a zselatin teljesen feloldódik. Keverje össze a maradék joghurtot a cukorral, majd keverje bele a zselatinos keveréket.
Megjelölés készként
5.

Fejezze be a tölteléket

A tejszínt külön verje fel, majd keverje a joghurtkrémhez. Végül keverje bele az epret.
Megjelölés készként
6.

Az alapot rétegezze

A kihűlt tortaalapot két egyenlő vastagságú alapra osztjuk. Az alsó réteget megkenjük a töltelékkel, és ráhelyezzük a felső réteget. Tegye a hűtőszekrénybe.
Megjelölés készként
7.

A mázon

A vajat melegítse fel szobahőmérsékletűre. Szitálja bele a porcukrot, és a megpuhult vajjal kb. 4 percig enyhén keverje. Úgy keverje bele a krémsajtot, hogy egy homogén masszát kapjon. A tortát teljesen vonja be a mázzal. Tegye a hűtőszekrénybe.
Megjelölés készként
8.

A mázhoz

Hideg vízben hagyja a zselatint kb. 10 percig felduzzadni. A tejszínt és a szirupot közepes lángon melegítse (ne forralja fel). Darabolja fel a csokoládét, és adja hozzá. Nyomkodja ki a zselatint, és keverje hozzá a keverékhez, amíg teljesen fel nem oldódik.
Megjelölés készként
9.

Fejezze be a mázat

Vegye le a tűzhelyről, és hagyja kihűlni, amíg a cukormáz megfelelő állagú nem lesz, de ne hagyja teljesen megdermedni.
Megjelölés készként
10.

Díszítse ki az epres drip tortát

Öntse a mázat a tortára, és terítse szét, hogy lecsurogjon a torta oldalára. Tetszés szerint díszítse gyümölccsel és tejszínhabbal.
Megjelölés készként

Jegyzetek

A tápértékeket az alapanyagok alapján becsüljük meg. Valójában ezek változhatnak.
Egy adag egy szelet tortának felel meg, feltételezve, hogy a sütemény 12 szeletből áll.
 Mentés PDF-ként