Sütőtökös kenyér
A sütőtök kenyér ősszel mindig finom. A ropogós tökmag és a gyümölcsös tökpüré teszi különlegessé ezt a kenyeret. A sütőtökös kenyerünk, amelynek sütése alig több mint egy órát vesz igénybe, gyorsan elkészül, gyönyörűen megemelkedik, és biztosan nagy benyomást kelt. Akár reggelire, akár vacsorára, akár egy finom sütőtökleves mellé, ezt a finomságot nem szabad kihagyni!
Nyersanyagok
Adja meg az adagmennyiséget
| 400 g tökpüré | |
| 500 g liszt | |
| 20 g friss élesztő | |
| 50 g cukor | |
| 50 ml tej | |
| 40 g vaj | |
| 5evőkanál olívaolaj | |
| 60 g tökmag | |
| 1teáskanál fahéj | |
| 10 g friss gyömbér nem kötelező |
Eszközök
| Kenyérforma vagy rugós forma | |
| konyhai robotgép nem kötelező |
Tápértékek
292
Kalóriát
39 g
Szénhidrátokat
12 g
Zsír
7 g
Fehérje
Munkamenet
1.
Elkészítjük a tésztát
Az élesztőt 1 evőkanál cukorral langyos tejben feloldjuk. Fedjük le, és hagyjuk néhány percig kelni.
Megjelölés készként
2.
Gyúrjuk össze a tésztát
a sütőtökpüréhez ízlés szerint adjunk fahéjat és gyömbért. A lisztet, az élesztőt, a cukrot, a vajat, az olajat és a sót gyúrjuk sima tésztává (ezt végezhetjük konyhai robotgéppel vagy kézzel). Hagyjuk kelni szobahőmérsékleten 30 percig.
Megjelölés készként
3.
Formázzuk meg a kenyeret
Keverjük a tökmag felét a tésztába. Tegyük egy kizsírozott formába, és hagyjuk kelni 30 percig.
Megjelölés készként
4.
Sütő előmelegítése
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra felső/alsó hőmérsékletre.
Megjelölés készként
5.
Süssük meg a kenyeret
A kenyeret körülbelül 35 percig sütjük. Ha szeretné, a sütés felénél egy éles késsel vágja be a felületet, hogy szép mintát kapjon.
Megjelölés készként
Jegyzetek
Szereti a diót? Keverjük a tésztába diót vagy mogyorót, hogy új színt adjunk a kenyérnek!
A tápértékadatokat hozzávetőlegesen a felsorolt összetevők alapján számították ki. Eltérések lehetségesek.