Epres drip torta (csurgatott torta)
Édes epres drip torta rózsaszínben Tökéletes torta Valentin-napra, anyák napjára, vagy csak azért, mert Ön és vendégei kedvet kaptak egy extravagáns tortára. A lecsurgatott tortácskák nagyon jól néznek ki. Elnevezése az angol nyelvből származik, és „csurgós tortát” jelent. Ez szinte mindent elmond róla. Ugyanis a csurgatott drip torták az oldalán lecsorgó cukormázról kapták a nevüket. Szóval: Kellemes mázcsorgatást és sütést kívánunk!
Nyersanyagok
Adja meg az adagmennyiséget
150 g liszt | |
130 g cukor | |
2 tojás | |
100 ml író | |
2csepp vaníliakivonat | |
1/2TK sütőpor | |
1TK szódabikarbóna | |
1csipet só | |
20 g vaj |
A töltelékhez
500 g eper | |
150 g cukor | |
500 g joghurt | |
150 ml tejszín | |
1szál friss menta | |
6lap zselatin |
A mázon
100 g porcukor | |
100 g vaj | |
120 g dupla tejszínes krémsajt |
A mázhoz
3lap szelatin | |
3EK eper szirup | |
175 g tejszín | |
75 g fehér bevonó csokoládé | |
2csepp piros ételfesték |
Segítők
konyhai robotgép választható | |
vagy kézi mixer | |
rugós tortaforma |
Tápértékek
443
kalória
51 g
szénhidrát
23 g
zsír
8 g
fehérje
Munkamenet
1.
Melegítse elő a sütőt
Melegítse elő a sütőt 170 °C-ra, és kapcsolja be alsó/felső sütésre.
Megjelölés készként
2.
A tésztához
A tojásokat a cukorral és a vaníliakivonattal habosra verjük. Keverje bele az írót. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót adja hozzá, majd dolgozza sima tésztává. Kenjen ki egy tortaformát vajjal, és öntse bele a tésztát. Süsse 30-40 percig. Tesztelje egy nyárs segítségével, hogy mennyire sült meg, és hagyja teljesen kihűlni.
Megjelölés készként
3.
A töltelékhez
Mossa meg az epret, távolítsa el a szárát, majd vágja apró darabokra. Mossa meg, szárítsa meg, majd vágja apróra a mentát, keverje össze mindkettőt a cukorral, majd tegye félre.
Megjelölés készként
4.
Zselatin
Hideg vízben hagyja a zselatint kb. 10 percig felduzzadni. Ezután nyomja ki belőle a felesleges vizet, és 4 evőkanál joghurttal egy edényben, állandóan kevergetve óvatosan melegítse, amíg a zselatin teljesen feloldódik. Keverje össze a maradék joghurtot a cukorral, majd keverje bele a zselatinos keveréket.
Megjelölés készként
5.
Fejezze be a tölteléket
A tejszínt külön verje fel, majd keverje a joghurtkrémhez. Végül keverje bele az epret.
Megjelölés készként
6.
Az alapot rétegezze
A kihűlt tortaalapot két egyenlő vastagságú alapra osztjuk. Az alsó réteget megkenjük a töltelékkel, és ráhelyezzük a felső réteget. Tegye a hűtőszekrénybe.
Megjelölés készként
7.
A mázon
A vajat melegítse fel szobahőmérsékletűre. Szitálja bele a porcukrot, és a megpuhult vajjal kb. 4 percig enyhén keverje. Úgy keverje bele a krémsajtot, hogy egy homogén masszát kapjon. A tortát teljesen vonja be a mázzal. Tegye a hűtőszekrénybe.
Megjelölés készként
8.
A mázhoz
Hideg vízben hagyja a zselatint kb. 10 percig felduzzadni. A tejszínt és a szirupot közepes lángon melegítse (ne forralja fel). Darabolja fel a csokoládét, és adja hozzá. Nyomkodja ki a zselatint, és keverje hozzá a keverékhez, amíg teljesen fel nem oldódik.
Megjelölés készként
9.
Fejezze be a mázat
Vegye le a tűzhelyről, és hagyja kihűlni, amíg a cukormáz megfelelő állagú nem lesz, de ne hagyja teljesen megdermedni.
Megjelölés készként
10.
Díszítse ki az epres drip tortát
Öntse a mázat a tortára, és terítse szét, hogy lecsurogjon a torta oldalára. Tetszés szerint díszítse gyümölccsel és tejszínhabbal.
Megjelölés készként
Jegyzetek
A tápértékeket az alapanyagok alapján becsüljük meg. Valójában ezek változhatnak.
Egy adag egy szelet tortának felel meg, feltételezve, hogy a sütemény 12 szeletből áll.