egészséges dió

A dió tele van az egészségre jótékonyan ható zsírokkal

Nemcsak ízletes nasi, hanem teljes értékű, egészséges táplálék is. A diónak mindenfajta étrendben jelentős szerepet kellene betöltenie. Milyen jótékony hatással bír a szervezetünkre, hogyan kell tárolni és feldolgozni?

És ezt is biztosan szívesen elolvasná: Szűz olaj: ismerje meg a növényi olajok előnyös tulajdonságait és fajtáit

A természetes diófélék kellemesen ropogósak, értékes ásványi- és tápanyagokkal járulnak hozzá a kiegyensúlyozott étrendhez. A diónak magas a zsírtartalma, főleg az egészségesebb telítetlen zsírsavakban gazdag. Azonban legyünk vele óvatosak, mivel a dió zsírtartalma meghaladja a 60 %-ot, ezért a kalóriatartalma is magas.

Dió = értékes vitaminok

Ezek a diófélék nemcsak zsírokat tartalmaznak bőségesen, hanem vitaminokat is, többek között E-vitamint, valamint a B-vitamin-csoport vitaminjait, továbbá az izmok és az idegrendszer számára fontos káliumot. Emiatt is tökéletes táplálék a sportolók számára. A dió ezenfelül magnéziumot, vasat, kalciumot és cinket is tartalmaz. A cink nyomelemként többek között a májműködésre és az immunrendszerre, valamint a bőrre és a hajra is jótékony hatással van.

A fő szezonja: Az ősz

A dió a mi vidékeinken szeptembertől októberig érik. A héj nélküli dióbél egész évben kapható a szupermarketekben. Ha nem csak ősszel szeretné élvezni a friss diót, érdemes néhány tárolási javaslatot betartani. Tárolja hűvös, sötét helyen, és hónapokig eláll.

Diótörés
forrás: shutterstock.com

Héj nélkül gyorsan veszít az aromájából. A diót a legjobb védőcsomagolásban tárolni. Ha a diót szárazon, fénytől és levegőtől védve, 10 – 17 Celsius-fok körüli hőmérsékleten tárolja, akár hónapokig friss marad.

Ráadásul még be is főzheti. Csak darálja le a dióbelet, töltse kisebb, száraz befőttesüvegekbe, és sterilizálja 15 percig 90 Celsius-fokon.

Hogyan lehet a diót még felhasználni?

A héjától kényelmesen megszabadítja egy diótörővel. Ezután fontos a dióbélről az enyhén kesernyés ízű fehér héjakat eltávolítani. Ha a feltört diót néhány percig serpenyőben szárazon pirítjuk, az ízek és aromák felszabadulnak, ezáltal az ízélmény még erőteljesebb lesz.

Ilyen finom dióízélményt a karácsonyi ünnepek során sem nélkülözhet. És azt tudta, hogyha eléggé apróra darálja a dióbelet, még a tojásfehérjét is helyettesítheti vele? Rizsételekhez, tésztákhoz, zöldségekhez és húsételekhez is kiválóan illik.