Olasz pizza

A pizza valóban Olaszországból származik?

A pizza szó szerint a gasztronómia egyik alapanyaga. Zsenialitása, egyszerűsége, de mindenekelőtt népszerűsége miatt. Honnan származik valójában, és mennyit sütnek belőle az éttermekben?

Kevés ételnek van olyan egyértelmű helye a társadalomban, mint a pizzának. A pizza szó hallatán mindenkinek azonnal a forró kőkemencék és a napsütötte Olaszország jut eszébe. És valóban, a mai pizza eredetije az európai “csizma”. Ezt megelőzően azonban a pizza teljesen más formában jelent meg.

A pizza a görögök és a rómaiak műve

Már hatezer évvel ezelőtt, amikor a görögök és a rómaiak úgy döntöttek, hogy lisztből készült ételeket készítenek. Mai szemmel nézve természetesen kezdetben kezdetleges palacsinták voltak. A töltött “sütemények” megjelenésével azonban minden megváltozott. A palacsintákhoz fűszernövényeket, tengeri sót, sőt olajbogyót, sajtot és hagymát is kezdtek hozzáadni. De ez még mindig nem az a pizza volt, amit ma ismerünk.

a pizza összehozza az embereket
forrás: shutterstock.com

Csak a szegény nápolyi parasztok hozták el ezt a formát, akik számára a paradicsomfőzés elengedhetetlen alapanyaga lett. És a paradicsom volt a hajtóereje a korábban érdektelen és unalmas olasz palacsinta újjáélesztésének is. Ezután minden gyorsan elkezdett mozogni.

Királyi Margherita

A világ első pizzériáját 1738-ban alapították Nápolyban, és bár eleinte a nemesek elkerülték, nem tartott sokáig. Ellenkezőleg, a királyi udvar saját kemencét építtetett, hogy ne legyenek megfosztva ettől a finomságtól.

Érdekelheti Önt: A fokhagyma nemcsak kifejező, hanem különösen egészséges is

Az ismeretlen felfedezésének növekvő étvágyával párhuzamosan új pizzafajták is megjelentek az étlapon. Az 1889-ben készített Margherita pizzát tartják minden pizzák anyjának. Eredetileg az olasz királyi pár számára készült étel, amelyet a zöld bazsalikomból, fehér mozzarellából és piros paradicsomos alapból álló olasz trikolor szimbolizál. Esposito séf annyira értékelte a királyi pár elégedettségét, hogy új felfedezését a királynőről nevezte el – Margherita.

A pizza az űrbe is eljutott

A pizza népszerűségét ma leginkább számokkal lehet leírni. Valójában a világ éttermeinek és gyorséttermeinek akár 17%-a is felveszi a pizzát a standard étlapjára. Nem csoda, hogy évente több mint 5 milliárd pizzát esznek világszerte, és ez a szám folyamatosan növekszik. És nemcsak a világon, hanem 2001-ben a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) is élvezhették a Peperoni pizzát.

Házi pizza? Miért ne?!

Pizzát készíteni, mint egy olasz pizzériában otthon? nem kell, hogy olyan nehéz legyen! Mindössze a megfelelő pizzasütőre és a megfelelő receptre van szüksége. Kiválasztottuk receptkönyvtárunkból azokat, amelyek segítenek Önnek.