tea a teáskannában

A tea egészséges és élvezetes

Energetizál, beindít, pozitív hatással van az egészségre, és nem utolsósorban élvezetes is. A tea egy több évezredes növény. Ismeri és tudja, hogyan kell megfelelően elkészíteni?

A tea olyannyira normális része az életünknek, hogy nem is fordítunk rá nagy figyelmet. Még ha nem is szokott teázni, az iskoláskorából biztosan van tapasztalata vele kapcsolatban. Egy nagy kanna tele teával, cukorral, néha még citrommal is, az iskolai étkezdékben ez volt az alapfelszereltség.

Érdekelheti: Mi a helyzet az iskolások ivási rendszerével?

A kifinomultabb ivás azonban  valami másról szól. Legyen mestere ennek az italnak az elkészítésében,  és kényeztesse magát és  szeretteit egy  ízletes ízű és illatú élménnyel. Csak ismernie kell a hőmérséklet és a kioldódás alapvető szabályait.

Ha következetesen készíted a teát, akkor nagyszerű élménnyel jutalmaz.

Természetesen minden a tea típusától is függ. Bár a tea a kínai teafától származik, a különbség abban rejlik, hogy a tealeveleket mikor szedik, hogyan szárítják és kezelik. A tálalás tehát ízlés kérdése. Kerülje azonban a rézedényeket. Az üveg vagy porcelán ideális.

Mennyi ideig áztatja a teát?

Az áztatási idő döntő fontosságú az elkészítésben, és a tea fajtájától függően változik. Ha zacskós teát vásárol, a csomagoláson általában fel van tüntetve az idő. De mi a helyzet a laza teákkal?

  • Fehér: ebben az esetben a kioldódási idő különösen fontos. Ha meghaladja a három percet, a tea keserű lesz.
  • Fekete: A fekete tea áztatási ideje a tea fajtájától függ, a normál teák esetében körülbelül két percig tart. Erős indiai teáknál akár öt percig.
  • Zöld: itt az idő 1-3 perc között van, az Ön ízlésének és igényeinek megfelelően. A zöld tealeveleket akár többször, legfeljebb négyszer is áztathatja. Az ismételt áztatás ideje azonban meghosszabbodik.

A laza teákat minden ínyenc ismeri, aki szereti nagyobb mennyiségben élvezni ezeket a forró italokat. A praktikus teagépek, mint például a Tealicious gép, sok gondot spórol meg, amikor a teafőzésről van szó. Igazán finom teát varázsolnak, és egyszerűen beállíthatja a hőmérsékletet és az áztatási időt, és ha elfelejti, a tea nem lesz keserű.

Megfelelő kioldási hőmérséklet?

Minden teafajtát egy bizonyos hőmérsékleten kell áztatni. Ez segít a teának, hogy kiadja azonos ízét és aromáját, valamint az összes vitamint, ásványi anyagot és egyéb egészségügyi előnyöket.

Különböző teafajták és színük

A fehér tea esetében a víz hőmérséklete 70 fokos legyen. Ez a tea tartalmazza a legtöbb antioxidánst, amelyek ezen a hőmérsékleten szabadulnak fel a legjobban. A fekete teát öntse le 100 fokos vízzel. A zöld teát fajtájától függően öntse le 60-80 fokos vízzel.

Legyen “In” és élvezze a virágzó teát

Újdonságként találkozhat a virágzó teákkal. Ezek többnyire tealevelekből álló golyók, amelyekbe különböző növényeket csomagolnak. Például jázmin, hibiszkusz vagy gyöngyvirág. Hogy hogyan kell megfelelően elkészíteni az ilyen teát, azt a csomagolásából megtudhatja.

Érdekes módon a virágzó teák nagyobb mennyiségek elkészítésére is alkalmasak. Egy virágból például akár 2,5 liter tea is főzhető. Vagy használhatja a virágot többször is.