Moderná kuchyňa je aj o šikovných trikoch

A modern konyhának nincs szüksége kémiára

A klór, a fertőtlenítőszer vagy az alkohol gyakori és kiváló segítők a konyha tisztításakor. A modern konyha azonban nélkülözni tudja őket. A hagyományos tisztítószerek irritálják a légutakat vagy a bőrt, és károsítják a felületeket. Próbálja ki másképp!

A konyha és a konyhai segédeszközök környezetbarát módon történő tisztítása nem feltétlenül jelenti azt, hogy olyan termékeket vásárolunk, amelyek csomagolásán az “ÖKO” szó szerepel. Próbálja ki, ami otthon van. A tiszta, vegyszermentes konyha nem probléma, csak ne feledkezzen meg néhány apró trükkről.

Citrom, nem csak a teába

Ha zavarják a lerakódások az edényeken, a  sütőben, a mikrohullámú sütőben vagy a csapban, próbálja ki a citromot vagy a citromsavat. A  citrom esetében szódabikarbónát is szükséges használni. Ha citromsavat használ, nem kell mást hozzáadni. Hagyja néhány percig a szennyezett felületen,  majd egy nedves szivaccsal törölje le a szennyeződést.

Érdekelheti Önt: Hogyan lehet felgyorsítani a főzést? Csak néhány trükkre van szüksége

Maga a citrom azonban más felhasználási lehetőségeket is kínál. Ha egy  kis sóval párosítja, megszabadulhat a márványfelületeken lévő szennyeződésektől. Ez a gyümölcs még a szagokat is jól megköti, így ha a hűtőbe tesz egy darabot, megszabadulhat a nem kívánt szagoktól.

Egy újabb nagyszerű tipp a mikrohullámú sütő tisztítására. Öntsön vizet egy tálba, és  tegyen bele egy fél citromot. Tegye a tálat a mikrohullámú sütőbe, és  állítsa a legmagasabb fokozatra. Hagyja benne 2-10 percig – a szennyeződéstől függően. Miután végzett, csak törölje le a mikrohullámú sütőt egy nedves ronggyal.

A modern konyha a szódával is megvan a maga módján

A szóda nagyszerű segítség a konyha tisztításakor
forrás: shutterstock.com

A  szódabikarbóna esetében biztosan olvasott már az általa kínált  összes lehetséges hatásról. Nemcsak az  otthoni kozmetikában, hanem a háztartási munkákban is nagyon hasznos lehet. Keverjen össze két teáskanál szódabikarbónát egy  teáskanál olajjal, és vigye fel ezt a keveréket a készülékekre vagy az edényekre. A szóda megszabadít a szennyeződésektől, az olaj segít a  fényezésben. Ezután csak törölje le egy nedves ronggyal.

Az ecet (nemcsak)ízesítőanyag

Az ecet szintén fontos szerepet játszik a  konyhában. És  nem csak a különböző ételek ízesítése miatt. Nagyon hatékonyan fertőtleníthet vele minden felületet, és  sikeresen elpusztíthatja a baktériumokat. Emellett nagyszerű szagelnyelő. És ha  zavarják az üvegen maradt foltok, nyugodtan használhatja ott is. Nagyszerű segítség az üvegfelületek zsírtalanításához és polírozásához.