iskolas gyermekek rendszeres folyadekpotlasa

Hogyan oldjuk meg az iskolás gyermekek folyadékpótlását?

Az ideális tízórai elkészítése az iskolás gyermeke számára már félsiker. A másik fele az elegendő folyadékpótlás, ami szintén a megfelelő palack kiválasztásához kapcsolódik. Hogyan válasszon olyat, amelyből a csemetéje elegendő folyadékot fog inni az iskolában?

A cikkből megtudhatja, hogy:

  • A tiszta víz lenne a legjobb és egyetlen megoldás?
  • Mi okozza a gyermekek kiszáradását?
  • Milyen alapanyagból készüljön az iskolásoknak szánt palack?
  • Vajon fontos-e a palack űrtartalma?
  • Milyen kütyükkel lehet egy ivópalackot vonzóvá és funkcionálissá tenni?

A megfelelő és rendszeres folyadékpótlás a gyermekek számára kifejezetten fontos. Az elegendő folyadékbevitel nemcsak a szellemi, de a fizikai jólétéről is gondoskodik. Tudta, hogy a kezdődő kiszáradás koncentrációs problémákat okoz? És ez főleg az iskolában okoz gondot.

Nem meglepő, de a sima víz a legideálisabb megoldás. És nem csak a gyermekeknek. Még csak azzal sem kell vesződnie, hogy elmenjen a szupermarketbe, és a vegyi összetétele alapján valamilyen palackozott vizet válasszon. A csapvíz a legtöbb esetben megfelelő minőségű.

Azonban, hogy az ivás ne legyen sztereotípia, a tiszta vizet helyettesítheti cukrozatlan könnyű gyümölccsel vagy gyógyteával az iskolások számára. Még a friss gyümölcs- vagy zöldséglevek miatt sem kell aggódnia. Ezeket azonban tiszta vízzel kell hígítani.

Rendszeresen kell inni, mert a szomjúság már figyelmeztető jel

Tartsa szem előtt, hogy a szomjúságérzet már a szervezet folyadékhiányának a figyelmeztető jele Ez azt jelenti, hogy a gyermekeket meg kell tanítani arra, hogy rendszeresen igyanak, ne csak akkor, amikor szomjasnak érzik magukat. Ezt gyorsan felváltja a fáradtság, a koncentráció hiánya, a fejfájás vagy a mentális jólét általános csökkenése.

Mohlo by vás zaujímať: Desiata do školy, ktorá baví školákov

Egy szeleburdi diáknak viszont nem könnyű feladat elmagyarázni a rendszeres folyadékpótlás fontosságát. Ebben nagy segítséget nyújthat egy olyan palack, amely a gyermekét szórakoztatni fogja. A színével, a formájával, a szívószál révén, bármivel. Hogyan válasszon ne csak egy szórakoztató, hanem funkcionális palackot az iskolás gyermeke számára?

Határozottan ne becsülje alá a palack alapanyagát.

A megfelelő üveg megtalálása egy iskolás gyermek számára eleinte nagy kihívást jelenthet. Eltarthat egy darabig, amíg megismerkedik a palackok készítéséhez használt alapanyagokkal. Ez a mi összefoglalónk:

  • Az üvegpalackok ebben az esetben végképp nem jöhetnek szóba, még akkor sem, ha ezek kímélik leginkább a környezetet. Az üveg törékeny, és ha eltörik, a gyermek megsérülhet. Hátránya a nagyobb súly is. Az üveg a forró italokhoz sem ideális.
  • Alternatívája a fémpalack. Bár ezek az alapanyagukat tekintve tartósabbak, mégis hajlamosak kellemetlen ízt adni a folyadékoknak. A fém jó hővezető, így a forró tea felforrósítja a palackot, és a gyermek megégetheti magát.
  • Az iskolások számára a műanyag palackok a legjobb választás. Legyen azonban óvatos a kiválasztásakor, és keressen olyan palackokat, amelyeket gyermekek számára terveztek. Ügyeljen arra, hogy olyat válasszon, amely nem tartalmaz BPA-t. Ez egy mérgező anyag, amely a vízben felszabadul. És a műanyag még kellemesen könnyű is.
Az ivási rendszer is szórakoztató lehet.

Például, a schmatzfatz ivópalack megbízható és könnyű záródással rendelkezik, sőt, még egy tartózsinór is van hozzá. Tritanból készült, így BPA-mentes, ezért nem bocsát ki káros anyagokat, szagokat vagy kellemetlen ízt a folyadékba.

A térfogaton is múlik

Egy kellő méretű palack biztosítja a megfelelő folyadékpótlást a nap folyamán az iskolában vagy az óvodában. Természetesen ez attól is függ, hogy az iskolás gyermeke mennyi időt tölt otthonától távol. A schmatzfatz medellek esetében két méret közül választhat. A kisebbek számára elegendő az 350 ml-es ivópalack, a nagyobbak számára pedig az 500 ml-es. Ezeket az ivópalackokat a gyermekek nagyon kedvelik, mert  többfajta színváltozatban elérhetők. Rózsaszín, lila, narancssárga, a kék, a zöld vagy a türkizkék különböző árnyalataiból válogathat.

Hogyan lehetne másképp ösztönözni a folyadékpótlást?

Az iskolai schmatzfatz ivópalackoknál az ízekkel kapcsolatban szabadon engedheti a fantáziáját. Ugyanis a palackban található egy kivehető tartó például a gyümölcsökre vagy a gyógynövényekre, amellyel az ivóvizet megízesítheti. A gyümölcspép kellemesebbé teszi a sima víz ivását, és az egyes darabok a tartóban maradnak, így nem zavarnak ivás közben. Így a gyermekének finom és friss limonádéja lesz.

Az is fontos, hogy a palack gyorsan és könnyen lezárható legyen. Ezáltal a kiömlés ellen biztosítva lesz, ha a kisgyermeke csak úgy beledobja az iskolatáskába vagy felborítja. A lehető legegyszerűbb megoldások az ideálisak, a csavarós üvegek inkább elriasztják a gyereket. A schmatzfatz ivópalackok egy kattintással zárhatók. Az előnyeik közé tartozik az is, hogy mosogatógépben moshatók.