vlastné pivo ladylollypop

Főzz saját sört, könnyebb, mint gondolnád

A sörfőzés egy mesterség, de akár otthonod  kényelmében is kipróbálhatod. Ráadásul a saját sör igazán feldobja a bulit vagy a grillpartyt.

A grillezés és a sör elválaszthatatlan páros. Miközben egyik finomságot a másik után forgatod a grillen, nem félsz új dolgokat kipróbálni, és gyakran kísérletezel bolti sörökkel vagy a kedvenc kézműves sörfőzdéd válogatásaival. Amellett a kreativitás mellett, amit a grillezésnek szentelsz, ez talán egy kicsit kevés. Próbáld ki tehát a saját sörkészítést.

A saját sör nem egy elérhetetlen cél.

Saját sört főzni nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Alapvetően csak egy házi sörfőzőre, néhány összetevőre és apróságra van szükséged. A recept sörfőzőnként változik, de a folyamat meglehetősen általános.

A sörkészítés egy erjedési folyamat. Ezért nagyon fontos, hogy minden főzés előtt alaposan fertőtlenítsd a házi berendezésed. Kerüld azonban a mosogatószerek és  egyéb vegyi anyagok használatát. A házi sörfőző gondatlan tisztítása megzavarhatja az erjedési folyamatot. Használj kimondottan otthoni sörfőző berendezések számára tervezett fertőtlenítőszereket.

Miután alaposan kitisztítottad a sörfőzőt, kezdheted a sörfőzést. Először helyezd bele a szűrőt az üstbe. Önts bele vizet és melegítsd fel a kívánt hőmérsékletre. Add hozzá a zúzott árpát, és keverd össze. Helyezd rá a fedelet, és kapcsold be a keringető szivattyút, hogy összekeverd a sört. Ha keringető szivattyú nélküli sörfőzővel rendelkezel, időnként keverd meg a sört.

Gyors jódteszt

Egy egyszerű teszttel ellenőrizheted, hogy megfőtt-e a sör. Cseppentsünk jódot egy kanál malátába. Ha a sörlé kékre színeződik, a keményítő még nem bomlott le malátává, és a sört még forralni kell. Ismételd meg a tesztet a kiválasztott időközönként. Ha a jódcsepp után a sörlé nem kékül meg, a sör elkészült.

Ez is érdekelhet még: 6 tipp egy sörfőzőtől az otthoni sörfőzéshez

Következhet a szűrés. Távolítsd el a szivattyú tömlőt és a  fedelet. Szűrd le a sör levét a behelyezett szűrő segítségével. Ezután adj néhány liter forró, de nem forrásban lévő vizet a cefréhez a jobb szűrés érdekében. Távolítsd el a szűrőt .

A saját sör főzése élménydús szórakozás.
A Klarstein házi sörfőzők által kínált lehetőségekkel fenntartható a megfelelő főzési hőmérséklet.

Forrald fel a malátát. Adj hozzá komlót, lehetőleg hálóban, hogy a házi sörfőző ne tömődjön el. Több adagban is hozzáadhatod. Forrald fel a malátával együtt. Forralás után hűtsd le a sörlét erjedési hőmérsékletre. A legjobb hideg vízhez csatlakoztatott hűtőspirál segítségével. Kerüld a sörlé természetes hűtését, például egy éjszaka alatt, mert megromlik. Lehűlés után öntsd a sörlevet egy erjesztő tartályba.

Csak az erjesztés maradt hátra és máris megvan a saját sörünk

Öntsünk néhány deciliter sörlét egy steril pohárba, és adjuk hozzá a szárított sörélesztőt. Keverd az élesztőt a sörlébe, és hagyd benne. Öntsd az élesztőt az erjesztő tartályba, és keverd meg egy steril keverővel.

Hagyd erjedni a sört az erjesztő tartályban három napig. A harmadik napon szedd le a habot a tetejéről egy merőkanállal, és hagyd tovább erjedni. Az erjedés után töltsd a sört palackokba, és hagyd állni az hűtőben.