Karácsonyi italok desszertként? A menü ásza

Az, hogy a karácsonyt elképzelései szerint alakítja, nem jelenti azt, hogy minden hagyományt fel kell adnia. Elég megváltoztatni a részleteket. Például a karácsonyi vacsora utáni sütemények kiegészíthetik vagy helyettesíthetik a karácsonyi italokat. Ha gondosan ügyel a dekorációra, a siker garantált.

Lehet, hogy úgy gondolta, hogy ez egy remek ötlet, de legalább jobban megemészti. Ki kell javítanunk. A gasztroenterológusok egyetértenek abban, hogy az alkohol nem tesz jót az emésztésnek. Az italok azonban kiegészítik az általános dekorációt, segítik a hangulatot, és nem “ütik ki” olyan gyorsan, mintha egy felest dobna be.

Arról nem is beszélve,  hogy az édesség az igazi cseresznye a szép lakoma végén. Milyen italokat válasszunk? Mivel “desszert” variációkat keresünk, keressünk valami krémes, sűrű, csokoládésat, ne féljünk az aromás fűszerektől.

Karácsonyi italok, amelyeket még egy kezdő is képes elkészíteni

Inspirációként olyan karácsonyi italok receptjeit válogattuk össze, amelyek megfelelnek a desszertek minden kritériumának, egyszerűek és nem utolsósorban vizuálisan is szórakoztatnak. Valami újat kipróbálni mindig megéri, karácsonykor legyen egy gasztrosztár.

Tippjeink a legtökéletesebben kiegészítik a hagyományos karácsonyi italokat, mint például a forralt bor, a puncs vagy az évek óta ismert tojáslikőr. Nem kell semmi különleges az elkészítéséhez. A Créme de cacao és a Candy Crane szeleteket leszámítva azonban ezek olyan finomságok, amelyeket azonnal meg fog szeretni.

A Brandy Alexander kevésbé ismert, de az íze egyedülálló

Ez az ital nem annyira ismert, de az íze összetéveszthetetlen. A Brandy Alexandert először az 1930-as The Savoy Cocktail Book című könyvben említik, és az eredeti változat gin alapú. A brandy-s változat azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ennek az italnak az íze hasonló a jól ismert White Russian-hez.

Miért szerepel ez a kevert ital a karácsonyi menüben desszertként? A sűrű, krémes íz a  szerecsendióval és a  Crème de cacaóval egyszerűen karácsonyi. A Créme de cacao egyébként egy csokoládélikőr, amely fehér és sötét csokoládéval egyaránt  kapható, de az íze  mindkét esetben ugyanaz.

Hozzávalók

  • 45 ml brandy vagy konyak
  • 30 ml Créme de cacao
  • 30 ml tejszín
  • friss szerecsendió
  • jég

Elkészítés

Öntse a folyékony összetevőket a shakerbe, adjon hozzá jeget, és  rázza 30 másodpercig. Szűrje át egy pohárba. Ha nem szereti a jégkocka darabkákat, akkor 2-szer szűrje át teaszűrőn vagy koktélszűrőn. Szórja meg szerecsendióval.

Tippek karácsonyi italokhoz nem lennének teljesek rózsaszín Martini nélkül

A Candy Crane, cukor rudak vagy nyalókák a karácsony jelképei Amerikában. Még saját napjuk is van, december 26-án.

Nálunk is megvásárolhatóak és kellemes kiegészítői a hagyományos karácsonyi édességeinknek. Hogyan lehet a Candy Crane-ből érdekes karácsonyi Martini?

Dobjuk a cukorkát egy turmixgépbe, és turmixoljuk, amíg majdnem porrá nem válik. De ne az egész csomagot. Vegyen belőle néhány darabot, és készítsen belőle díszítést a kész italhoz. Töltse az összekevert keveréket egy elég nagy, zárható edénybe, ebben az esetben a minőségi vodka a legkézenfekvőbb választás, keverje vagy rázza össze, és hagyja hatni legalább 30 percig, vagy amíg a Candy Crane le nem ülepedik az edény aljára.

Ezután szűrje át a vodkát egy finom szitán. Voilá, megvan az alapja egy karácsonyi Martininak, amely desszertként is belefér az ünnepi menübe.

Rózsaszín karácsony? A rózsaszín martininek is köszönhetően

Összetevők két porcióhoz

  • 120 ml Candy Crane vodka
  • 120 ml Bols Creme de cacao white
  • 30 ml tejszín
  • Candy Cane karácsonyi cukorkák
  • jég

Elkészítés

Tegye az összes hozzávalót egy shakerbe, és  keverje addig, amíg az ital megfelelően lehűl. Öntse díszített martinis poharakba.

Csokoládé Martini  mályvacukorral simogatja a lelkét

Még ha nem is forró ital, akkor is felmelegíti Önt. Így írják le érzéseiket azok, akik megkóstolták a mályvacukros csokoládé martinit. Ez a koktél is egy kicsit másképp kínálja a hagyományos dolgokat.

A csokoládé vagy a kakaó nem hiányozhat a karácsonyi asztalról. Akár desszert, puding vagy martini formájában. Ráadásul a marsmashmallows-szal igazi csemege.

Ahhoz, hogy a habos cukorkák még ízesebbek legyenek, próbálja meg enyhén megpörkölni őket.

 A Martini nagyszerű alap a karácsonyi italokhoz

Hozzávalók

  • 90 ml forró csokoládé
  • 30 ml Créme de cacao
  • 30 ml Baileys
  • 25 ml vaníliás vodka
  • 3-4 mini mályvacukor
  • tejcsokoládé darabok a díszítéshez
  • jég

Elkészítés

Öntse az összes folyékony összetevőt egy jéggel teli shakerbe. Rázza meg. Öntse át egy koktélszűrőn keresztül martinis poharakba.

A vaníliás vodka helyettesíthető sima vagy más ízesített vodkával is. Ideális esetben azonban saját maga ízesíti. Használja a russian standard minőséget. A hab a tortán az ital mini mályvacukorral való díszítése.

A 2022 Karácsonyi ünnepek alatt felszolgált karácsonyi italok közt egy továbbfejlesztett klasszikust is kell kínálni – a tojáslikőrt

A klasszikusok klasszikusa, amely világszerte hagyomány, olyas valami, amivel feldobhatná a karácsonyi menüt? Még az apró részletek is nagy különbséget jelenthetnek. Csak döntenie kell.

Próbálja ki például, hogy a hagyományos “hazai” rumot jobb minőségű rumra cseréli, és  brandyt ad a tetejére. Még az ilyen apró változtatások is teljesen új szintre emelhetnek egy megszokott élményt. A népszerű krémlikőr egy új köntösben mindenkinek tetszeni fog.

Az ínyencek tapasztalata szerint a legjobb ízt egy-három hét hűtőben való pihentetés után éri el.

A karácsonyi italok újdonságnak számítanak, a tojáslikőr viszont úttörőnek számít

Hozzávalók

  • 4 nagy tojás (külön sárgája és fehérje)
  • 250 g kristálycukor
  • 480 ml zsíros tej
  • 240 ml tejszín
  • 120 ml sötét rum
  • 120 ml brandy
  • ½ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • ¼ kóser só
  • csillagánizs a díszítéshez

Elkészítés

Egy konyhai robotgép segítségével verje hógolyóvá a  tojásfehérjét, adjon hozzá egy teáskanál kristálycukrot, és  folytassa  a habverést, amíg a hagyományos “hócsúcsok” kialakulnak.

Tegye a tojássárgáját és a  kristálycukrot egy tálba, majd addig keverje az összetevőket, amíg a cukor teljesen feloldódik, és a  tojássárgája aranyszínű lesz. Adja hozzá a tejet, a tejszínt, az alkoholt, a szerecsendiót és a  sót. Egy konyhai robotgép segítségével a legalacsonyabb fokozaton körülbelül egy percig keverje.

Adja hozzá a tojásfehérjét a keverékhez, folyamatosan kevergetve. Keverje addig, amíg minden egyenletesen össze nem áll. Öntse a tojáslikőrt egy légmentesen záródó üvegedénybe, és tegye a hűtőbe.

Érdekelhetné Önt: Egy italra vágyik 2022-ben? Négy frissítő jelöltet választottunk ki

A Részeg mézeskalács italnak, vagy akár karácsonyi italoknak kabalájuk van

A mézeskalácsember a karácsony aranyos szimbóluma, amely a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt szórakoztatja. Díszíti a cukorkás tálat, illik a karácsonyfára díszként, akár ajándékba is, sőt több mese hősét is alkotja. Akkor miért ne díszíthetné a karácsonyi italokat?

Az aranyos mézeskalácsember esztétikussá teszi a karácsonyi Martinit, és  kiemeli a desszert mondanivalóját.   Ráadásul, ha kihagyja a vodkát és a  Baileys-t, a gyerekeket is megörvendeztetheti egy játékos desszerttel. Csak arra vigyázzon, hogy ne keverje össze a poharakat.

a részeg mézeskalács alkoholmentes is lehet

Összetevők két porcióhoz

  • 60 ml karamellás öntet
  • ¼ teáskanál fűszerkeverék
  • ¼ teáskanál őrölt gyömbér
  • 6 kocka jég
  • 120 ml sűrített tejszín (Jesenka)
  • 60 ml vodka
  • 1 teáskanál Baileys
  • tejszínhab a díszítéshez
  • Mézeskalács úr

Elkészítés

Egy bögrében keverje össze a karamellás öntetet, a fűszerkeveréket és a gyömbért.

Tegye a jeget, a fűszerkeveréket, a tejszínt, a vodkát és a Baileys-t egy shakerbe. Jól rázza fel.

Öntse hűtött pohárba, díszítse tejszínhabbal és karamell öntettel. Ne feledkezzen meg Mézeskalács úrról.