cesnak

A fokhagyma nemcsak kifejező, hanem különösen egészséges is

Amikor egy kertész beleharapott a friss fokhagymába Jamie Oliver brit séf egyik műsorán, a neves séf kijött a sodrából. Mivel, hogy tud ilyen intenzív zöldséget enni. A kertész elmosolyodott, átnyújtotta a hüvelyt Jamie-nek, és így szólt: Egyél! Ön is eszik fokhagymát, ezt az érdekes és egészséges kincset a konyhából?

Csoda fokhagyma

A fokhagyma sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Már az ókorban is gazdagította az ókori egyiptomiak étlapját. Ez a hagymás növény ízletes és egészséges. Ennek köszönhetően a csodaételek közé tartozik, melyeket nem csak fűszeres ízük, hanem gyógyhatásuk miatt is használnak. Szinte minden kultúrában használják. Különösen a mediterrán térségben az étkezési kultúra szerves része. Talán azért is, mert az ókor hatása még mindig él ezen a területen. Nem idegen azonban tőle a közép-európai konyha sem. Értékes fűszerré és gyógyszerré nőtte ki magát.

A friss a legjobb

A friss zöldségek nem csak a legjobb ízűek, hanem a legegészségesebbek is. Azt, hogy a fokhagyma valóban friss-e, a fehér vagy rózsaszín színéről lehet megállapítani, ill enyhén lila bőréről. A hüvelyről is leolvasható a frissesség.

Érdekelheti: Tippek a gyümölcsök és zöldségek minél tovább frissen tartásához

Amíg a fokhagyma belsejében a hajtás zöld, addig a fokhagyma friss. Ha már zöld, akkor a fokhagyma egy ideig tárolva van. Ebben az esetben főzés előtt távolítsa el a csírát, különben keserű ízű lesz az étel.

A fokhagyma gyógyszerként

forrás: shutterstock.com

A természetgyógyászatban a fokhagymát régóta használják gyógyszerként. Gyógyászati hatásainak többsége az allicinnek tulajdonítható. A hüvely vágásakor felszabadul, és jellegzetes aromáját terjeszti. A kéntartalmú allicin komponenseknek köszönhetően a fokhagyma antibakteriális hatású. Ezért meg kell akadályoznia a baktériumok terjedését, és fel kell lépnie a vírusok ellen. De ami igazán értékes gyógyszerré teszi a fokhagymát, az a szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.

Teljessé teszi az étel ízét

Annak ellenére, hogy nem szereti az intenzív aromát, a legjobb, ha frissen használjuk. Bár az íze intenzív, ugyanakkor enyhe. Mellesleg minél frissebb a fokhagyma, annál kevésbé intenzív az illata. Vékony szeletekre vagy apró darabokra vágva sok étel szokatlan ízét adja. A pörkölt íz mindig kicsit lágyabb.

A gerezdek préselésével fokhagymalevet kapunk, amely sok hideg és meleg ételhez illik. Legyen óvatos a főzés során, mert könnyen megég és megkeserül. Jó óvatosan és ugyanakkor gyorsan hőkezelni. Helyes használat esetén kiemeli a többi összetevő aromáját.