a zero waste ökológiai megközelítés

Hogyan tegyük a háztartásunkat hulladékmentessé?

Gondolkodott már azon, hogyan tudná a lehető legjobban minimalizálni a hulladék mennyiségét az otthonában? Ami valójában nem is olyan nagy dolog. Csak egy lépéssel kell előre gondolni, majd megfontoltan vásárolni. Akkor nézzünk is meg néhány ötletet, hogy miképpen legyen a háztartásunk hulladékmentes, vagy legalábbis tegyünk rá kísérletet.

Szabaduljon meg a műanyag zacskóktól és táskáktól

De most őszintén – miből van a legtöbb felesleges műanyaghulladék az otthonában? Nyilván a PET-palackokból és a műanyag zacskókból. Azonban mindkettőre van egy viszonylag egyszerű megoldás. A műanyag tárolóedények és uzsonnásdobozok helyettesíthetők az üvegből vagy fából készült változataikkal. Sokkal természetesebb lesz a küllemük, ráadásul megszabadul a műanyagból felszabaduló káros méreganyagoktól is.

zero waste - megszabadulunk a műanyag táskáktól is

Műanyag táskák helyett menjen bevásárolni újra felhasználható vászontáskával, vagy pakoljon meg egy felesleges dobozt a boltból. A vásárlás után a dobozt aztán ne felejtse el annak rendje és módja szerint újrahasznosítani. Akár saját táskát is készíthet a gyümölcsökre vagy a hüvelyesekre. Összevarrhatja őket egy régi függönyből, hogy örökre búcsút mondhasson a műanyagnak.

Ne dobja ki a maradékokat vagy a héjakat se, ha zero waste háztartást szeretne

Talán első pillantásra a héjak vagy a száraz kenyérhéj konyhai hulladéknak tűnnek, de ez bizony nem így van. Még az is, ami a főzés közben maradéknak tűnik, ismételten felhasználható. Nyugodtan darálja le a maradék húst és fagyassza le, később remek hamburgereket vagy fasírtot készíthet belőle. Ugyanígy járjon el a maradék gyümölccsel is, fagyasztva, aszalva vagy befőzve, a téli hónapokban kimondottan nagyra fogja becsülni, amikor az üzletek polcain kevés van belőlük.

És ezt is biztosan szívesen elolvasná: Adjon még egy esélyt a fennmaradó élelmiszernek!

A zero waste háztartás elérésének az alapvető know-how-ja mindenekelőtt a megfontolt tervezés. Ha nagyobb bevásárlásra indul vagy egy nagy főzésre készül, mindenképpen írjon össze egy listát a szükséges hozzávalókról, amelyet a pénztárcájába vagy zsebébe tesz. Így az üzletben nem fogja a kosarát teli dobálni különféle felesleges dolgokkal. És végeredményben ezért nem csak a környezet, de a pénztárcája is hálás lesz. Fejezze be egyszer és mindenkorra az élelmiszer- és pénzpazarlást.

Tudjon meg többet arról, hogyan legyünk környezettudatosabbak a Legyünk sokkal felelősségteljesebbek, legyünk sokkal környezetbarátabbak oldalunkon.