Hulladékmentes konyha – hogyan kell csinálni?

Biztos vagyok benne, hogy Önneki is előfordult már, hogy egy marék fűszernövény, egy darab zöldség vagy egy darab hús felbukkant, amikor ebédet vagy vacsorát főzött. Mi legyen vele? Kidobásra alkalmas hulladék vagy egészséges étel? Ebben a cikkben megmutatunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan lehet a lehető legközelebb kerülni a hulladékmentes konyha koncepciójához

Használja fel a húsok héját vagy nyesedékeit

Gyümölcshéj, burgonyahéj vagy húsmaradék. Mindez első pillantásra felesleges pazarlásnak tűnhet, de a valóságban ezek igazi gyöngyszemek. Nézzük például az almahéjat. A legtöbben kidobnánk őket, mert feleslegesek, de csak be kell dugni a dehidratálót, hozzáadni egy kis fahéjat és cukrot, és máris finom aszalt gyümölcsös ropogtatnivalókat készíthetünk.

forrás: Shutterstock

Ha a tea szerelmese, öntsön forró vizet a héjakra, adjon hozzá szegfűszeget és fahéjat, és élvezze a nyugtató almateát egy szelet citrommal díszítve.

Hogyan lehet megszabadulni a konyhai hulladéktól

A legtöbb ételmaradék még mindig sokféleképpen felhasználható a konyhában. A húsdarabokat ledarálhatja hamburgerré, vagy a száraz zsemléket zsemlemorzsává reszelheti. És ahol az ötletek már nem elégségesek, ott jöhet a képbe egy házi komposztáló földigilisztákkal. Már most abszolút alapfelszereltséggé válik a modern hulladékmentes háztartásokban, mivel képes kezelni azokat a maradékokat, amelyeket Ön már nem tud elfogyasztani.

A földigiliszták szívesen feldolgozzák a tojáshéjat, a kávézaccot vagy a diómaradványokat. Mindössze annyit kell tenniük, hogy értelmesen feldarabolják őket. Hagyjon a földigilisztáknak elegendő időt a feldolgozásra, és ez idő alatt mindenképpen gyűjtsön számukra további konyhai hulladékot.

A hulladékmentes konyha nem szórakozik műanyaggal

Túl sok a műanyag a konyhában? Erre is van egy egyszerű megoldás. Egyszerűen cserélje le a sorban lévő műanyag befőttesüvegeket üvegre vagy bambuszra. Nemcsak elegánsabbnak tűnnek, de kíméletesebbek is lesznek az ételhez. A hulladékmentes konyha több előnnyel jár, mint amennyit a szemünk lát.

Megszabadulhat a sok mikrotén zacskóktól is. Ha csak egy almát vesz, tartsa csomagolatlanul. De ha többet vásárol, válasszon inkább újrahasználható táskákat. Otthon is könnyen elkészítheti őket – csak varrjon össze régi függönyöket vagy mosogatórongyokat.

A Légy felelősségteljesebb, legyél ECO oldalunkon többet megtudhat arról, hogyan lehet környezettudatosabb.