Tippek a gyümölcsök és zöldségek minél tovább frissen tartásához
Biztos vagyok benne, hogy sokszor találtál már rothadt vagy penészes gyümölcsöt vagy zöldséget a hűtődben. És hiába volt a hűtőben vagy a pincében, csak néhány napig bírta. Nem mindig csak a hőmérséklet vagy az étel minősége a felelős ezért. Számos más tényező is fontos szerepet játszik benne, amelyeket megváltoztathatunk. Hogyan lehet tehát sokáig frissen tartani a gyümölcsöket és zöldségeket?
Alapszabály – ne mossuk meg
Természetesen mindenki szereti a rendet. És nem csak “ránézésre”. Ezért természetes, hogy az élelmiszereket meg kell mosni, mielőtt a hűtőszekrénybe tesszük őket. Ez azonban pontosan az, ami termékeny talajt teremt a rothadásnak. Ha a zöldségek és gyümölcsök túl piszkosak (vagy nedvesek), töröld át őket száraz ronggyal.
A hűtőszekrény és a pince (nem) mindig jó választás
Bár úgy tűnhet, hogy a hidegben mindig minden friss marad, ennek pont az ellenkezője igaz. Vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek nem tesz jót az ilyen alacsony hőmérséklet, és elveszítik minőségüket, ízüket és frissességüket. Ez a szabály különösen az uborkára, a paprikára és a paradicsomra vonatkozik. Ezeket a legjobb a konyhapulton egy tálban hagyni, hogy ne változzon az állaguk. Senki sem akar “gumiszerű” zöldségsalátát.
A hűtőszekrényekre vonatkozó másik fontos szabály az élelmiszerek frissessége. Ha az élelmiszer éretlen, semmiképpen se tedd a hűtőbe – nem érni, hanem rothadni fog.
Ne félj a sötétségtől
A hagyma és a fokhagyma esetében a legjobb, ha hűvösebb, de főként sötét helyen tárolod őket. Ez vonatkozik a burgonyára is. Azonban figyelj a megfelelő levegőellátás biztosítására. Ha nincs ilyen hely az otthonodban, válassz praktikus dobozokat, például a Georgia hármas szettet.
Igényes bogyós gyümölcsök
Az eper, a málna vagy a bogyós gyümölcsök frissessége örök dilemma. Néha úgy tűnhet, mintha már vásárlás után romlottak lennének. Erre is van megoldásunk. Keverj össze az ecetet vízzel, és mosd meg a gyümölcsöt ebben a keverékben. Ez egy ideig késlelteti a penész kialakulását, és egyúttal megtisztítja a gyümölcsöt is.