Tippek a gyümölcsök és zöldségek minél tovább frissen tartásához

Biztos vagyok benne, hogy sokszor találtál már rothadt vagy penészes gyümölcsöt vagy zöldséget a hűtődben. És hiába volt a hűtőben vagy a pincében, csak néhány napig bírta. Nem mindig csak a hőmérséklet vagy az étel minősége a felelős ezért. Számos más tényező is fontos szerepet játszik benne, amelyeket megváltoztathatunk. Hogyan lehet tehát sokáig frissen tartani a gyümölcsöket és zöldségeket?

Alapszabály – ne mossuk meg

forrás: Shutterstock.com

Természetesen mindenki szereti a rendet. És nem csak “ránézésre”. Ezért természetes, hogy az élelmiszereket meg kell mosni, mielőtt a hűtőszekrénybe tesszük őket. Ez azonban pontosan az, ami termékeny talajt teremt a rothadásnak. Ha a zöldségek és gyümölcsök túl piszkosak (vagy nedvesek), töröld át őket száraz ronggyal.

A hűtőszekrény és a pince (nem) mindig jó választás

Bár úgy tűnhet, hogy a hidegben mindig minden friss marad, ennek pont az ellenkezője igaz. Vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek nem tesz jót az ilyen alacsony hőmérséklet, és elveszítik minőségüket, ízüket és frissességüket. Ez a szabály különösen az uborkára, a paprikára és a paradicsomra vonatkozik. Ezeket a legjobb a konyhapulton egy tálban hagyni, hogy ne változzon az állaguk. Senki sem akar “gumiszerű” zöldségsalátát.

A hűtőszekrényekre vonatkozó másik fontos szabály az élelmiszerek frissessége. Ha az élelmiszer éretlen, semmiképpen se tedd a hűtőbe – nem érni, hanem rothadni fog.

Ne félj a sötétségtől

A hagyma és  a fokhagyma esetében a legjobb, ha hűvösebb, de főként sötét helyen tárolod őket. Ez vonatkozik a burgonyára is. Azonban figyelj a megfelelő levegőellátás biztosítására. Ha nincs ilyen hely az  otthonodban, válassz praktikus dobozokat, például a Georgia hármas szettet.

Igényes bogyós gyümölcsök

Az eper, a málna vagy a bogyós gyümölcsök frissessége örök dilemma. Néha úgy tűnhet, mintha már vásárlás után romlottak lennének. Erre is van megoldásunk. Keverj össze az ecetet vízzel, és mosd meg a gyümölcsöt ebben a keverékben. Ez egy ideig késlelteti a penész kialakulását, és egyúttal megtisztítja a gyümölcsöt is.

Written by:

Das Klarstein Team liebt es, in der Küche zu stehen. Hier wird gekocht, gebacken, gedörrt und auch gegrillt was das Zeug hält. Die neusten Rezepte kommen immer direkt ins Magazin!

Vélemény, hozzászólás?