Cestujemespolu: “A karavánozás szabadabb és autentikusabb utazás”

Jozef, Hanka és fiuk, Kristóf lelkesen szelik át Európát lakókocsijukkal. Tapasztalataikat megosztják velünk a Cestujemespolu [Együttutazunk] blogon. Beszélgettünk velük a lakókocsikázás előnyeiről és hátrányairól, valamint arról, hogyan lehet még élvezetesebbé tenni a lakókocsiban való tartózkodást.

Sziasztok Cestujemespolu, bemutatkoznátok?

Mi egy átlagos család vagyunk – Hanka, Jožo és a kisfiunk, Krištof. Elég hétköznapi munkánk van, de szeretünk utazni, és új kultúrákat, ízeket és helyeket megismerni. Eddig több mint 60 országba utaztunk együtt. Amikor 2016-ban elindultunk az első hosszabb világkörüli utunkra, útinaplót is indítottunk a Cestujemespolu.com oldalon, amelyet örömmel vezetünk mind a mai napig. Ugyanakkor az egyik legolvasottabb utazási bloggá nőtte ki magát hazánkban.

Karavánozás és Cestujemespolu. Hol is kezdődött ez a történet?

Elkezdtem rágni Hanka fülét azzal, hogy a karavánozás réges-régi gyerekkori álmom. Egyszer kipróbáltuk egy bérelt lakókocsival, és azóta egyértelmű volt számunkra, hogy a sajátunk megvásárlása csak idő kérdése. Amikor Hanka 3 évvel ezelőtt küldött nekem egy hirdetést egy használt lakókocsiról, gyorsan elrohantunk megnézni. Másnap már az ablakunk alatt parkolt. Mi Karolnak hívjuk. Teljesen spontán döntés volt, és beleszerettünk a lakókocsizásba. Sokat tanultunk az évek során, és nagyon megkedveltük ezt az utazási stílust.

Le lehet írni a lakókocsis utazást egy mondatban?

Számunkra ez valószínűleg szabadabb (nincs időre ki-bejelentkezés a szállodában vagy az apartmanban) és autentikusabb (többet vagy a természetben és a helyiekkel) a hagyományos utazáshoz képest.

forrás: cestujemespolu.com

Csak én érzem így, vagy egyre inkább elterjedt ez az utazási mód?

A karavánozás nagyon fellendült Szlovákiában az elmúlt körülbelül 2 évben. Németország, Hollandia, Nagy-Britannia és gyakorlatilag egész Skandinávia hosszú évek, sőt évtizedek óta a karavánozás egyik alappillére. A világjárvány azonban arra “kényszerítette” az embereket, hogy alternatív utazási módokat keressenek. Ma már olyan a helyzet, hogy majdnem egy évet kell várni egy új lakókocsira. Az összes gyártó szó szerint jó előre be van táblázva. A lakóautók értéke egy év alatt 30-40%-kal emelkedett, ami őrület. Csak Szlovákiában tavaly több tucatnyi kölcsönző cég alakult.

Mik a legnagyobb előnyei annak, hogy mindenhová magaddal viszed a lakást?

A fő előnye a klasszikus közhely: “az út a cél”. Nem kell a lehető leggyorsabban célba érned, és a lehető leggyorsabban haladnod az autópályán. Jobban élvezheted a helyi utazásokat és az általuk okozott meglepetéseket. Ha éhes vagy, megállhatsz valahol, ahonnan szép kilátás nyílik a tájra, és főzhetsz magadnak egy jó ebédet vagy vacsorát.

Érdekelhet még: Légkondicionáló lakókocsihoz? Igen, van ilyen

Fáradt vagy? A 2 méteres ágyad már rendelkezésre áll. Nyilvánvaló, hogy a lakókocsiban minden egy kicsit szűkös. Gyakorlatilag néhány négyzetméteren vagy. De megvan mindened, ami csak eszedbe jut – hűtőszekrény, fagyasztó, fűtés, melegvizes zuhanyzó, árnyékoló, hűtés. Nemrég telepítettünk egy Klarstein klímaberendezést a kocsiba, amely teljesen új szintű kényelmet biztosított számunkra.

Gazdaságosabb ez a módja az utazásnak a repüléshez képest?

Sajnos nem. Bár sokak fejében a lakókocsikázás az olcsó utazással függ össze, a valóság az, hogy egy négy- vagy ötcsillagos all-inclusive szállodában megszállni olcsóbb lehet, mint lakókocsival utazni. Ebben bizonyára szerepet játszottak az olcsó repülőjegyek, amelyekhez az elmúlt években hozzászoktunk Európában. Például egy 4-5 fős család számára egy normál lakókocsi bérlése körülbelül 150 euró naponta.

A lakókocsikázás szabadságot ad, alig kell tervezned

Úgy gondolom, hogy egy lakókocsis nyaralás megtervezése, ha fel akarom fedezni az országot, nehezebb, mintha repülnék vagy vonattal/busszal utaznék. Így van?

Ellenkezőleg. Gyakran nem tervezünk konkrét helyeket, csak a tájra összpontosítunk, vagy egyáltalán nem is tervezünk előre. Csak amikor elindulunk, akkor keressük meg a Google Maps-en a kempinget vagy a legális vadkempingezés helyét. A kempingekben gyakran kapunk tanácsokat a lakókocsisoktól. Ha már célt értünk valahol, csak felpattanunk a kerékpárokra, és indulunk is felmérni a terepet.

Mint például?

Ezeket a sorokat egy lakókocsiban írom valahol Dánia északi részén. Először Lengyelország északi részén keresztül akartunk eljutni a norvég fjordokhoz. Svédországban rájöttünk, hogy nem akarunk olyan messzire utazni, ezért Göteborgban megfordultunk, és Dániába mentünk. A kompjegyet online vettük meg az indulás előtti este, és a térképeken találtuk meg a kempinget, amint a hajón voltunk. Itt egy olyan helyet fedeztünk fel, amely teljesen lenyűgözött minket – minimális ember, teljes béke, hatalmas strandok.

forrás: cestujemespolu.com

Mire hívnád fel a figyelmet, ha lakókocsis utazást tervezel?

A karavánozás fellendülése miatt ez a stílus sok helybélinek már “a bögyében van”. Teljesen megértjük. Egyes lakókocsisok tapintatlanok, szemetet hagynak maguk után, bárhol kiürítik a tartályokat, és olyan helyeken kempingeznek, ahol nem kellene. Ezért sok ország kezdi szigorúan szabályozni, hogy hol lehet kempingezni a lakókocsival. Javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódjatok a tervezett ország szabályairól.

Egy gyermek más szemszögből mutatja meg a meglátogatott helyeket

Azt hiszem, eddig csak Európát jártátok be lakókocsival. Gondoltál már például Thaiföldre vagy más, távolabbi úti célra?

Egyszer mindenképpen szeretnénk átlépni Európa határait, csábít minket Marokkó, de Törökország másik oldala is. Thaiföld valószínűleg túl messze lenne számunkra. Lehet, hogy csak lusták vagyunk, de Európa még sok ismeretlen vidéket kínál. Legutóbb teljesen meglepett minket Lengyelország, konkrétan az északi, Gdansk környéki rész, teljesen el voltunk ragadtatva.

Az első lakókocsis élményed 2018-ból származik. Akkor még Krištof nélkül mentetek. Mi a legnagyobb különbség a babával és a baba nélküli utazás között?

Egy kisgyermek esetében a legtöbb tevékenységet és az egész utazási rendet hozzá kell igazítani. Sok pozitívuma van – lassítottunk, több időt töltünk egy helyen. Egy gyermekkel az utazónak korlátozott a “hatósugara”,  de a gyermek megjutalmazza azzal, hogy más szemszögből mutatja meg a helyet. Például a játszótér szemszögéből. Egy kisgyermekkel határozottan jobban aggódunk mindannyiunk biztonsága és egészsége miatt. A karavánozás nagyon közösségi “tevékenység”, mindig sok gyerek van a kempingben.

A könnyen kezelhető Klarstein Klimamobil beleillik a lakókocsizás filozófiájába.
forrás: cestujemespolu.com

Mit gondolsz, mi kell, hogy legyen egy jól felszerelt lakókocsiban?

Ma már minden lakókocsi nagyon kényelmesen felszerelt. A lakókocsinak azonban rendelkeznie kell elegendő gázkészlettel (a gázpalackokat fűtésre, főzésre és vízmelegítésre használják a lakókocsiban, valamint a hűtőszekrény vagy a fagyasztó hűtésére!), kempingszékekkel és asztallal, a meleg hónapokban tetőre szerelt légkondicionálóval, kültéri napellenzővel és jól felszerelt konyharésszel.

Van valami, ami szerinted hiányzik a lakókocsikból általában?

Erre van egy pontos listánk, amit már régóta szeretnénk cikké alakítani a blogunkon, mert a legtöbb első alkalommal lakókocsizó ugyanezekbe a dolgokba ütközik majd. Ez apróságnak tűnhet, de teljesen megváltoztatja a kényelmet:

 • kézi porszívó,
 • ruhaszárító zsinór és csipeszek,
 • 50 m-es hosszabbító kábel és a megfelelő elektromos adapterek,
 • csukható WC-ülőke és elégséges kémia a kazettás WC-hez,
 • papucs, szúnyogirtó,
 • lámpás az éjszakai kinti üldögéléshez,
 • egy kis hangszóró, hogy kellemes hangulatot teremtsen,
 • dugóhúzó,
 • szűrő,
 • sajtreszelő,
 • jégkészítő és tároló,
 • 12V-os autós adapter USB csatlakozókkal,
 • powerbank és esővédő kerékpárhoz.

Elnézést kérek ezért az őrült listáért, de pontosan ezek azok a dolgok, amelyek egy normális lakókocsiból hiányoznak, ha kölcsönzöl egyet.

Tesztelted a Klimamobil lakókocsi klímát. Mik a legnagyobb előnyei?

Idén igazi hőséghullámot élhettünk át Dél-Olaszországban, ahol a hőmérséklet elérte a 40 °C-ot. Akkor még nem volt klímánk. A beszerelés után végre pontosan a mi ízlésünknek megfelelő hőmérsékletet kapunk. Az egyik nagy előnye az ára. A Klarstein átlagosan 30-50%-os megtakarítást jelent a jól ismert márkákhoz képest. Elképesztően tetszett, hogy a légkondicionálót fűtésre is lehet használni.

Karavánozás a téli hónapokban? A klímával fűteni is lehet

Milyen előnyei vannak a klímával való fűtésnek?

Benzint takarít meg, és a Klarstein klímaberendezés által kínált teljesítménynek köszönhetően percek alatt kifűtheted a lakókocsit.

Mennyire nehéz a légkondicionáló berendezés beszerelése? Szükséged volt harmadik fél segítségére, vagy egyedül csináltad?

Eredetileg mi magunk akartuk felszerelni, de a lakókocsiszerviz szakértőire bíztuk. A tetőre szerelt klímákat általában úgy telepítik, hogy a tetőbe egy pontos méretű lyukat vágnak, vagy a tetőablak helyére szerelik be őket. Az ablak és a légkondicionáló szerviznyílása azonban eltérő méretű lehet, ami a mi esetünkben így volt. Vennünk kellett egy adaptert. Valószínűleg nem mernék lyukat vágni a tetőn.

A karavánozásnak nem kell feltétlenül feszegetnie a határaidat. Tedd kellemesebbé a Klimamobil légkondicionálóval.
forrás: cestujemespolu.com

Egy elszánt ezermester azonban meg tudná csinálni, nem igaz?

Olaszországban egy kempingben találkoztunk egy sráccal, akinek szintén Klarstein klímaberendezése volt, és ő maga szerelte be. Problémamentesen működött, és el volt ragadtatva. Míg mi izzadtunk, és a benti hőmérséklet folyamatosan 30°C felett volt, addig nála 20°C volt bent.

A lakókocsi klímák számos funkciót kínálnak, melyik a kedvenced?

A fűtés és az időzítő – szeretünk utazni a hidegebb hónapokban, és így bárhová elmehetünk egy kirándulásra vagy zuhanyozhatunk a kempingben, tudjuk, hogy egy meleg lakókocsiba térünk vissza.

A klíma segíthet a levegő szárításában, a lakókocsizás máris egy kicsit kellemesebb!

Ha aktívan utazunk, akkor elég sok környezeti változásnak tesszük ki a lakókocsit Hogyan hat ez a lakókocsi belsejére?

Minden lakókocsit igénybe vesz, ha folyamatosan úton van. Két dolog van, amit a lakókocsik “nem szeretnek”, és előbb-utóbb ez meg is látszódik rajtuk – az UV-sugárzás és a páratartalom. A nap és az UV-sugarak befolyásolják az egész külső részt, a gumiabroncsokat, a külső anyagokat és különösen a tömítéseket. Ha a nedvesség bejut a belső térbe, azt nehéz onnan eltávolítani.

Segíthet ebben a klíma?

A klíma ebben is segíthet, különösen az automatikus üzemmóddal és a páramentesítő funkcióval. Különösen a beltéri zuhanyzóban történő zuhanyozás után a páratartalom sokkal magasabb a zuhanyzó körül. A levegő klímával történő tisztítása csökkenti a páratartalmat, és csökkenti a nedvesség és a penész kialakulásának kockázatát.

Élvezni a lakókocsizás örömét a légkondinak köszönhetően? Nem probléma!
forrás: cestujemespolu.com

A legnagyobb akadályok, amelyekkel minden lakókocsizónak szembe kell néznie?

Parkolás és közlekedés a városokban. A mi lakókocsink 7,5 m hosszú, így 2 helyet foglal el egy normál szupermarket parkolójában. 2-3 naponta ki kell üríteni a vegyszeres WC-t, nincs meg a klasszikus nagy mosogatógép kényelme az edények mosogatásakor, figyelni kell a vízszintet. A tartály általában 50-100 literes. És természetesen a fürdőszobából vagy a konyhából származó úgynevezett szürkevíz elvezetéséről is gondoskodnod kell. Ezt csak a kijelölt területeken megoldható.

Elég sok minden…

…igen. Ha pedig már van saját lakókocsid, akkor más szórakoztató dolgokat is csinálhatsz, például ellenőrizheted a gázt, vagy kereshetsz egy olyan gumiszervizt, amelyik képes lecserélni egy 3,5 tonnás lakókocsi kerekét. Azért nem teljesen egyszerű. Fel kell készítened a lakókocsit a télre, hogy a víz ne fagyjon be és ne nyomja szét a csöveket.

Mi a következő úticélod? Vajon követhetjük majd ezt a kalandot is valahol?

Reméljük, követtek majd minket az Instagramon a @cestujemespolu profilon, ahol megosztunk veletek minden kalandot, illetve rengeteg tippet és trükköt találtok a lakókocsizással kapcsolatban. Idén kicsit megpihen a lakókocsi, mögöttünk van Olaszország, Albánia, Montenegró, Lengyelország, Svédország és Dánia. Néhány hónapig szülési szabadságon vagyok, így idén kicsit sűrűbb a program.

Jövőre szeretnénk Svájcba utazni, Portugália és Marokkó is csábít minket. Szlovákiáról sem feledkezünk meg. Már régóta van néhány tippünk, remek kempingeket találtunk. Mindenképpen vissza akarunk menni Lengyelországba és Albániába is. Ez a két úticél eléggé megfogott minket.