culinary herbs in flowers sill in the sunny kitchen

A fűszernövények a konyha kincsei, termessze őket

A gyógynövények egészségesek, esztétikusak és ízletesek. Még egy unalmas étkezést is igazi gasztroélménnyé varázsolhatnak. A legjobbak természetesen a friss fűszernövények. És ez nem probléma! Tanácsot adunk, hogyan termeszthetünk gyógynövényeket a lakásban. A konyhája életre kel és jó illatú lesz.

A saját fűszernövények termesztésével a környezetet is kíméli, és egy lépést tesz a zero waste koncepcióhoz, azaz a hulladékmentes konyha felé. Megszabadul a zacskóktól és a csomagolástól, amelyekben a friss vagy szárított gyógynövényeket árulják. Természetesen pénzt is megtakaríthat.

Hogyan termesszünk fűszernövényeket cserépben?

Szóval hogyan is termesszünk fűszernövényeket cserépben a konyhában? A fűszernövényeknek sok fényre van szükségük, ezért az ablak közelében kell termeszteni őket, ideális esetben a cserép közvetlenül az ablakpárkányon áll. A minőségi talaj és a megfelelő nedvességtartalom a fűszernövények cserépben történő termesztésének további fontos szabályai. Ne vigyük azonban túlzásba a locsolást, öntözzük, amikor a talaj száraz, körülbelül 1-2 cm mélységig.

A fűszernövények számára megfelelő talajnak elegendő tápanyaggal kell rendelkeznie, és kellően átjárhatónak kell lennie a levegő és a víz számára. Használhat speciális gyógynövényföldet, vagy készíthet sajátot komposztból, tőzegből és homokból.

A konyhai fűszernövények finomak és felfrissítik a konyhát.

A kérdés a megfelelő edény is. Ideális esetben az alján vízelvezető lyukakkal kell rendelkeznie, hogy a felesleges víz szükség esetén el tudjon folyni. Figyelembe kell vennie az edény méretét is a növények méretéhez és a szükséges földmennyiséghez képest.

Egy beltéri növénytartó is megoldást jelenthet. Szabályozhatja a fény mennyiségét, rendszeres nedvességet biztosíthat, vagy akár lehetővé teheti a gyógynövények talaj nélküli növekedését.

Végül, de nem utolsósorban a gyógynövények kiválasztása is fontos. Egyesek jobban alkalmazkodnak a beltéri termesztéshez, mint mások. A megfelelő gyógynövények közé tartozik például a bazsalikom, a citromfű, a menta, a kakukkfű, a majoránna és a rozmaring.

Gyógynövénycserepek a konyhába

A konyhai gyógynövénycserepek kiválasztása kreatív szórakozás lehet. A klasszikus terrakotta nem követelmény. Többféle anyagból választhat. Az átlátszó üvegcserepek például azért alkalmasak, mert átengedik a fényt az edény falán, és láthatóvá teszik a növények gyökereit. Vigyázzunk azonban, mert elég törékenyek, és érzékenyek lehetnek a hőmérséklet-változásokra.

A kerámiaedények is érzékenyek a hőmérséklet-változásokra. Emellett nehezebbek is, és egyes esetekben magasabb az árcédulájuk. A kisebb hiányosságokat a kellemes esztétika és a hosszú élettartam ellensúlyozza, ha a környezet mindig biztosított.

Érdekelheti: A tea egészséges és élvezetes

Ön is gondolhatta, hogy a fából készült edény jól illik a fűszernövényekhez. És igaza van, nagyon szép esztétikai kölcsönhatás van itt. Vigyázzon azonban, nehogy a fa meg ne penészedjen. Természetesen a műanyag edényekről sem szabad megfeledkeznünk. Ezek könnyűek, megfizethetőek, és többféle típusban, méretben, színben, sőt még formában is kaphatók.

Ha nem tudja a cserepet közvetlenül az ablakpárkányra helyezni, egy fűszernövénytartó állvány biztosan segít. Ez lehetővé teszi, hogy a növénytartót a falra akasszák vagy esztétikusan elhelyezzék a térben. De nem feltétlenül kell konyhának lennie. A kreativitás nem ismer határokat.

Hogyan szárítsuk a gyógynövényeket a sütőben, papíron vagy a szárítóban?

Ha a lakásában történő gyógynövénytermesztés iránti lelkesedése túlzásba vitte a szüretelést, és aggódik, hogy a fűszernövények megrohadnak, szárítsa meg őket. A legtermészetesebb módon, sütőpapíron száríthatjuk őket, de fontos, hogy ne közvetlen napfényben szárítsuk őket, és a helyiség jól szellőzzön. Ez a szárítás azonban meglehetősen hosszú időt vesz igénybe.

Gyorsabb megoldás a gyümölcsszárító, amelynek akár külön programja is lehet a gyógynövények szárítására. Ha nem, és mindent kézzel kell beállítania, akkor mindig alacsony hőmérsékletet válasszon. A szárító előnye lehet az automatikus nedvességszellőztetés. Vigyázzon azonban, hogy soha ne szárítson semmi mást, például gyümölcsöt, a gyógynövényekkel együtt. Ez “felszívja” a gyógynövényes aromát.

Hogyan kell szárítani a fűszernövényeket a sütőben? Melegítsük elő a sütőt 35-45 °C-ra, mossuk meg és szárítsuk meg jól a fűszernövényeket, hogy a szárítás során ne penészedjenek meg. A daraboknak egyforma méretűeknek kell lenniük, hogy egyenletesen száradjanak. Ezért, ha szükséges, tépje vagy vágja le az egyes növényeket. Terítsük ki őket egy sütőlapon vagy szárítórácson, ügyelve arra, hogy ne fedjék egymást. A szárítás legfeljebb 2 órát vesz igénybe, majd vegyük ki a fűszernövényeket, és hagyjuk kihűlni.

A szárított gyógynövények akár 12 hónapig is elállnak.

Száraz és sötét helyen tárolja őket

Száraz és sötét helyen kell tárolni őket. Az üveg vagy kerámia légmentesen záródó edények nagyon jó választásnak bizonyulnak. Ha a gyógynövényeket sötét kamrában tárolja, ne féljen átlátszó üvegedényeket használni.

A tartályra ragasztott címkére a szárazanyag neve mellett írja rá a szárítás dátumát is. A gyógynövény típusától függően legfeljebb 6-12 hónapig tárolható. Akkor elveszítik az aromájukat és az ízüket.

Ezek a gyógynövények nem hiányozhatnak otthonról

Melyik konyhai gyógynövények a legnépszerűbbek? Természetesen attól függ, hogy mit szeret a legjobban. Kiválasztottuk azokat, amelyeket mindig érdemes kéznél tartani:

  • A bazsalikom alkalmas pizzák, tészták és különböző szószok ízesítésére.
  • A citromfű salátákba, italokba és desszertekbe is remekül illik.
  • A menta salátákba, italokba és desszertekbe is alkalmas.
  • A kakukkfű kellemesen ízesíti a húsételeket, mártásokat és leveseket.
  • A majoránnát, a rozmaringot és az oregánót a kakukkfűhöz nagyon hasonlóan használják.
  • Rozmaring: A rozmaring húsételekhez, zöldségekhez és különböző sült ételekhez alkalmas.
  • Próbálja ki a petrezselymet salátákban, levesekben és különböző mártásokban.

Mit főzzünk gyógynövényekkel?

Főzéskor ne feledje, hogy a fűszernövények erős ízűek lehetnek. Ha sokat adunk hozzá belőlük, akkor elnyomhatják a többi összetevő ízét, és elronthatják az étkezési élményt. Ne feledje azt sem, hogy a szárítás növeli az íz és az aroma intenzitását. Ezért különösen óvatosan bánjon a szárított gyógynövényekkel.

A különböző ízegyensúlyok elérése érdekében a fűszernövényeket különböző főzési időkben lehet az ételhez adni. Az olyan kemény fűszernövényeket, mint a kakukkfű vagy a rozmaring, a főzési folyamat elején kell hozzáadni az ételhez, hogy kellőképpen megfőjenek. Az olyan érzékeny fűszernövényeket, mint a koriander vagy a bazsalikom, csak a főzés végén szabad hozzáadni, hogy megőrizzük ízüket és aromájukat.

A fűszernövényeket mindig fokozatosan adja hozzá, és folyamatosan kóstolja meg az ételt. Ne feledje azt sem, hogy az ízek a főzés után is összeérnek az ételben. Az úgynevezett “át fognak menni”. Más szóval, ha a finomságnak közvetlenül a főzés után tökéletes íze volt, másnapra az ízek még hangsúlyosabbak lehetnek.

A gyógynövények használatának elsajátításához azonban a legjobb módszer a gyakorlat és a kísérletezés. Még ha valami rosszul is megy, az sem számít, a lényeg, hogy próbálkozzunk, fedezzünk fel és kísérletezzünk. Például még a fűszernövények kombinációjával is egy ételben. Az ilyesmi kihívást jelenthet, de ha megtalálja a megfelelő ízkombinációt, az eredmény igazán megéri!

Gyógynövény és pozitív hatása az egészségre? Persze!

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a gyógynövények egészségre gyakorolt pozitív hatását. Végül is mindenféle gyógyteákat vásárolunk kisebb egészségügyi problémákra rendszeresen. A konyhai gyógynövények az egészségünkre is pozitív hatással vannak.

A bazsalikom egy kincs. Magas az antioxidáns-tartalma, amely segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök által okozott károsodástól. Segít csökkenteni a stresszt és a szorongást, javítja az emésztést a gyomornedvek felszabadulásának és a vastagbél perisztaltikájának elősegítésével. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően az immunitást is elősegíti. Ezenkívül a bazsalikomlevelek tökéletesen mutatnak a mozzarellán.

A citromfű gyulladáscsökkentő hatású, javítja az emésztést és az alvást, és még a fejfájáson is segíthet. Szerotonin szabadul fel, ami segít enyhíteni a fájdalmat. Ha megfázott, a citromfű fellazítja a nyálkát és segít kiköhögni.

A menta gazdag antioxidánsokban, és nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, amelyek fontosak a szem egészségéhez és az immunrendszerhez. Olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek az emésztési problémákon. A mentában található mentol fájdalomcsillapító hatású, és segíthet a fájdalom és a feszültség enyhítésében. Légzőszervi problémák, például asztma és hörghurut enyhítésére is használják. Vagy akár növeli az étvágyat.

A kakukkfű erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a különböző típusú baktériumok elleni küzdelemben, beleértve az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat is. Egyes tanulmányok arra is utalnak, hogy ez a gyógynövény erős vírusellenes hatással bírhat, ami hasznos lehet a légúti fertőzések megelőzésében vagy kezelésében. A koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésével a szív egészségét is javíthatja.

A rozmaring nagy mennyiségű természetes antioxidánst tartalmaz, amelyek megvédik a szervezetet a szabad gyökök okozta károsodástól. Rosmarinsavban is gazdag, amely erős gyulladáscsökkentő hatással bír. Támogatja az immunitást, kezeli az emésztési zavarokat és jótékonyan hat a haj növekedésére, mivel vasat, magnéziumot és B6-vitamint tartalmaz.

Gyógynövények a konyhában edényekben, fehér alapon.