A forrólevegős fritőz megérdemli a gondoskodást

A megfelelő ápolás természetesen meghosszabbítja minden segédeszköz élettartamát. A konyhaiak különös figyelmet igényelnek, mivel azokban készítjük el ételeinket. Ezért megnéztük, hogyan kell megfelelően tisztítani a forrólevegős fritőzt, és hogyan kell gondoskodni róla, hogy a lehető leghosszabb ideig tartson

Néha-néha elejt valamit valahol, természetesen ételmaradékok maradnak, néha még valami oda is ég. A konyhai segédeszköz bepiszkolása a főzés magától értetődő része.

Néha a tisztítás és az ápolás percek kérdése, máskor hosszabb időt vesz igénybe. És néha egy szerkezet megérdemli az “általános karbantartást” Hogyan kell tisztítani egy forrólevegős fritőzt?

Nem csak az egészséges ételek kedvelői kedvelik az air fryert, azaz a forrólevegős fritőzt. Ezzel a segédeszközzel szó szerint bármilyen ételt elkészíthet, akár hagyományos, akár kreatív módon. Még az ízéről sem fogja tudni, hogy egészségesebb lesz az étel. Minden finomságnak ugyanaz az íze, sőt, még jobb is.

Tartozékokkal felszerelve, nem igényel olajat, de gondozást igen

Hagyományosan a forrólevegős fritőzök számos tartozékkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a sütést, grillezést vagy akár a főzést is. Gyakran teljesen olajmentesen

Sok esetben elég, ha a hozzávalókhoz vizet adunk, és fűszernövényekkel ízesítjük. Így olyan ételeket készíthet, amelyek bármilyen alkalomra alkalmasak. A moziban való csámcsogástól a pazar ünnepségekig.

Egy forrólevegős fritőz amúgy is többet érdemel annál, hogy időről időre átöblítsük a tálat, az alapot vagy a rácsot. Amikor úgy dönt, hogy eljött az idő, az első dolog, amit meg kell tennie, hogy kihúzza a fritőzt az áramból, és győződjön meg róla, hogy a legutóbbi sütés után kihűlt. Tisztaság-koszosság, az Ön biztonsága a legfontosabb.

El az ételmaradékokkal

A második lépés az ételmaradékok eltávolítása. Mind magából a fritőzből, mind a tartozékokból, a tálakból és a fritőz egyéb részeiből. A durva szennyeződések általában könnyen eltávolíthatók vízzel nedvesített papírzsebkendővel vagy törlőkendővel. Ha az ételmaradék ellenáll, használhat puha kefét, de vigyázzon, hogy ne sértse meg egyik alkatrész felületét sem.

A forrólevegős fritőz kosara puha ruhával tisztítható

A tálat, a kosarat és a rácsokat megfelelően tisztíthatja az edények tisztításának különböző módjaival. Nem ritkán a kivehető alkatrészek mosogatógépben is moshatók. A mellékelt kézikönyvben megtudhatja, hogy az Ön modelljéhez tartozó termékek bele tartoznak-e. Soha ne tegyen a mosogatógépbe olyan alkatrészeket, amelyek elektronikát tartalmaznak vagy túl kényesek.

Kézmosáshoz használjon hagyományos konyhai szivacsot és mosószert. Ha szükséges, hagyja, hogy a forrólevegős fritőz alkatrészei egy éjszakán át áztassanak egy vízzel és mosószerrel töltött fürdőben.

A forrólevegős fritőznek érzékeny felülete van, ne karcolja meg

A forrólevegős sütő burkolata vagy teste különös figyelmet érdemel. Az ok? Ma már a fritőzök olyan dizájnerdarabok, amelyeket szívesen mutatunk be a konyhánkban.

A modern formák és a kellemes színek teljessé tehetik a konyhabelső általános benyomását. Ezért a fritőz kívülről is megérdemli a karbantartást.

Amellett, hogy mindig legalább egy papírtörlővel törölje le a fritőzt, amint az koszos lesz, nagyobb tisztításhoz használjon nedvesített szivacsot és mosószert. Ezután ne használjon nagyon agresszív tisztítószereket. A szivacsnak, ruhának vagy kefének kíméletesnek kell lennie, hogy ne karcolja meg a fritőz felületét.

Érdekelheti még: A nagy útmutató: Konyhakések

Hogyan tisztítsuk meg a forrólevegős fritőz belsejét? Ismét ellenőrizze, hogy a fritőz nincs-e bedugva, és távolítsa el az összes levehető alkatrészt. A fűtőelem a fritőz tetején található. Ez az a rész, amely egy kör alakban feltekert tömlőre hasonlít.

A fűtőelem alapos és kényelmes tisztítása érdekében fordítsa a sütőt fejjel lefelé, hogy könnyebben hozzáférjen. Használjon mosószert és egy puha vagy közepes sörtéjű kefét, a szennyeződés állapotától függően. Kerülje a kemény sörtéket, különösen a drótos eszközöket. Nem szabad megsérteni a fűtőelem felületét.

Tisztítsa meg a fűtőelem mögötti teret egy rugalmas kefével. Ne használjon feleslegesen sok vizet, és tisztítás közben ne álljon víz a fritőzben. Ha mégis szivárogna, a fritőz rövidzárlatot okozhat, de különösen az egészségét veszélyeztetheti.

A tisztítás után engedje meg magának a “vak” sütést

Miután alaposan megtisztította a forrólevegős fritőz belsejét, hagyja néhány percig futni anélkül, hogy ételt helyezne bele. Ez elpárologtatja a maradék mosószert. Ezenkívül, ha olyan ételmaradékok maradtak a serpenyőben, amelyeket nem tudott eltávolítani, egy idő után egyszerűen letörölheti őket a serpenyő aljáról.

A forrólevegős fritőzök egyes modelljei öntisztító üzemmódot is kínálnak. Ez utóbbi többnyire úgy működik, hogy saját üzemmóddal rendelkezik. Ha a fritőz rendelkezik ilyen üzemmóddal, kövesse az alábbi eljárást.

Tegyen egy kis vizet és mosószert a serpenyőbe a fritőzbe, és zárja le a fedelet. Válassza az öntisztító üzemmódot, vagy válassza a 60 °C-os hőmérsékletet, és állítsa be az időzítőt körülbelül 15 percre. A fritőzben lévő szennyeződés felpuhul, és könnyen letörölhető, például papírtörlővel. Ne felejtse el azonban kihúzni a sütőt a konnektorból, és hagyja kihűlni, mielőtt letörölné.

Nincs más dolga, mint szárazra törölni a fritőzt, összerakni, és máris új, ízletes és egészséges receptekkel foglalkozhat. Inspirációt természetesen magazinunkban talál, és néhány kedvenc receptünket is összeválogattuk itt a cikkben. Egy forrólevegős fritőzzel a hústól kezdve a vegetáriánus finomságokon át a desszertekig mindent elkészíthet.

A légsütőnek megvan a térfogata, ne próbálja “felfújni” azt

A tisztításon kívül mi más hosszabbítja meg a forrólevegős fritőz élettartamát? Természetesen megfelelő kezelés. A fedelet ésszerű erővel zárja le, ne tegye ki a fritőzt felesleges hőmérséklet-ingadozásnak, és egyébként se rázza meg.

Az egyes sütőmodellek méretei és térfogata a teljesítményükhöz igazodnak. Más szóval ez azt jelenti, hogy egy adagban csak annyi ételt szabad sütni, amennyi a serpenyőbe, a kosárba vagy a grillre befér

Ha túlzásba viszi a mennyiséget, akkor nem lesz eléggé átsütve, és aligha lesz ropogós, ha ez a célja a kulináris utazásnak. Ilyenkor sokan újra bekapcsolják a segédprogramot, vagy természetellenesen meghosszabbítják az előre beállított programokat. Hosszú távon így csökkentheti a fritőz élettartamát.

Érdekelheti például: A pizza valóban Olaszországból származik?

A sütés során hőmérséklet-ingadozás tapasztalható a fritőzben. Ebben az esetben célszerű kikapcsolni a fritőzt, hagyni pihenni, azaz egy kicsit lehűlni, majd újra beállítani a sütési paramétereket. Ha a probléma ismét jelentkezik, mindenképpen forduljon a márkakereskedőhöz vagy a szervizhez.

A megfelelő mennyiségű olaj használatával szintén meghosszabbíthatja a gép élettartamát. Ha sokat ad hozzá, a forrólevegős sütő használata valahogy értelmét veszti, de különösen a segédeszköz feleslegesen eltömődik, és gyakrabban kell tisztítania.

Azokban a modellekben, amelyeket úgy terveztek, hogy teljesen olaj nélkül főzzenek, annak használata biztos módja a segédeszköz tönkretételének. Ha időről időre valami kevésbé egészségeset szeretne, válasszon olyan forrólevegős sütőt, amelynek elkészítéséhez legalább némi olajra van szükség.