A gomba egy csemege, szedje le sajátkezűleg

Kellemes időt tölthet a friss levegőn, egészséges sétát tehet, és még egy kosárnyi egyedi finomságot is hazavihet. A gombának a szezonja tavasztól tart, de a csúcspontját ősszel éri el.

A gombatermesztésnek megvannak a maga szabályai és  törvényei, amelyeket jó tudni. A mozgás a friss levegőn nagyszerű, de még kellemesebb, ha néhány finom gombát is gyűjt a kosarába. Így az erdei kaland végén tele lesz a kosár.  Javában tart a gombaszezon, hogyan használjuk ki?

Az esős időjárás a jó gombaszezon előhírnöke, amely hivatalosan tavasszal kezdődik. A legfinomabb és  legjobb falatok szezonja azonban csak az ősz. A megfelelő hőmérséklet és a  megfelelő páratartalom elengedhetetlen e csemege növekedéséhez.

Tényleg korábban kell felkelnie?

Késő nyáron és ősszel az erdőben és annak szélén lucfenyőgombát, csiperkegombát, csirkegombát vagy őzlábgombát találhatunk. A gombával tésztát, rizottót és még sok más ételt is ízesíthet. Az őzlábgomba tökéletesen alkalmas egészséges húspótlónak, és a bécsi szelethez hasonlóan be lehet csomagolni és megsütni.

A legjobb idő a gombaszedésre eső után van. Azonban nem azonnal. Várjon egy-három hetet, hogy a gomba növekedni tudjon. Ha az éjszakai és  nappali hőmérsékleti tartomány nagy, ne számítson  arra, hogy sok darabot talál.

Érdekelhetné esetleg: A gyömbér frissít és elősegíti az egészséget

A gombaszedés tényleg a  kora reggeli kelésről szól? Igen is, meg nem is. Ez a szokás a jól ismert: “Ki korán kel, aranyat lel.” A gombák nem nőnek egyik napról a másikra. Néhány napba telik, amíg megnőnek.

A gyűjtésük szórakoztató

Mivel a gombák nagyon gyorsan magukba szívhatják a káros anyagokat, nem ajánlatos az út mellett szedni őket. Óvatosan csavarja ki a gombát a földből, vagy vágja le késsel. A gyökerét, vagy a lábát hagyja a  talajban. Az ilyen betakarításnak köszönhetően gyorsan visszanőnek.

A gomba kellemesen gazdagítja konyháját.
forrás: shutterstock.com

Soha ne gyűjtse össze az összes darabot. Hagyjon legalább néhányat minden helyen, hogy az adott területen továbbra is természetes módon szaporodhassanak.

Csak azokat gyűjtse be, amelyeket egyértelműen azonosítani tud. Legyen nagyon óvatos – sok mérgező gomba hasonlít az ehetőre. Ha magával visz az erdőbe egy gomba atlaszt, akkor ajánlatos azt előzetesen alaposan áttanulmányozni. Jobb segítő azonban egy tapasztalt gombaszedő.

Hol keressünk gombát?

Hol szedjünk gombát? A tapasztalt gombaszedőknek megvannak a maguk helyei, amelyeket generációról generációra továbbadnak. Azonban nem mindenki titkolózik, ezért az interneten számos fórum és oldal található, ahol információt találhat arról, hogy mikor merre menjen. Keresse a Facebook-csoportokat is, és érdemes kipróbálni a Gombafeltáró alkalmazást az Android vagy iOs eszközön is.

Hogyan kell szárítani a gombát?

Egész évben élvezheti a sikeres betakarítást. Csak szárítsa meg a gombát. A szárítási folyamat:

  • Otthon terítse ki a gombákat fehér papírra, és  hagyja pihenni, amíg az erdő összes eredeti lakója  ki nem bújik belőlük.
  • Ezután alaposan tisztítsa meg a gombát, és  vágja le a rovarok által megcsípett részeket.
  • Vágjuk 3-5 mm vastag szeletekre. Fontos, hogy minden szelet egyforma vastagságú legyen.
  • Szárítsa a gombát egy hálón, újságpapíron vagy sütőlapon szétterítve, meleg és  száraz helyen. Úgy helyezze el őket, hogy ne érjenek össze.
  • Ha azt szeretné, hogy a gomba gyorsabban száradjon, használjon élelmiszer-dehidratálót a szárításhoz. A gombát ugyanúgy készítsük el, mint a hálón történő szárításkor. A sütőt állítsuk 50 °C-ra, és 8-12 órán át szárítsuk.

Megfelelően tárolva akár 3 évig is eltarthatóak

Szárítás után fontos, hogy megfelelően tároljuk. Ideális egy légmentesen záródó üvegedény, amelyben akár 3 évig is eláll. Az átlátszó akár konyha dekorációjaként is szolgálhat. Hiszen így mutatja meg saját ügyességét.

Ezek a gombák a legjobbak

Melyik gomba éri meg igazán? Kiválasztottuk azokat, amelyek igazi kulináris élvezetet jelentenek. Sokféleképpen elkészítheti őket, főételként, köretként, vagy használhatja fűszerezésre.

A csirkegomba tökéletes a mártásokhoz, de a rántottához is.
forrás: shutterstock.com

Csirkegomba

A csirkegomba általában a  szezon első erdei gombája. Kora nyártól késő őszig megtalálható. Ezek az okkersárga színű gombák alacsony kalória- és  zsírtartalmúak, ugyanakkor viszonylag sok rostot tartalmaznak. A csirkegombának finom aromája van, amelyet akkor tud kiemelni, ha enyhe fűszerekkel kombinálja.

Csiperkegomba

A csiperkegombának is nevezett gomba szilárd állagú és nagyon enyhe, finom ízű. A konyhában sokoldalúan használható: gőzölheti, grillezheti, megsütheti vagy megtöltheti. Egyébként a csiperkegomba az egyetlen olyan gomba, amelyet nyersen, például salátában fogyaszthatunk.

A csiperkegomba valószínűleg a legismertebb és legszélesebb körben használt gomba.
forrás: shutterstock.com
A lucfenyőgomba mindig nagyszerű fogás.
forrás: shutterstock.com

Lucfenyő gomba

A gombák rendjébe tartozó gombafajokat gombáknak is nevezik. A gomba nagy keresletet élvez a gombatermesztők körében – elvégre a legnemesebb ehető gombák közé tartozik, és ezért nagyon drága is. A lucfenyő gomba ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, fehér, kemény húsú, dióízű gomba. A szárított lucfenyőgomba még erősebben fejleszti ki az ízét, és például szószok ízesítésére is használható.

Őzlábgomba

Az őzlábgomba egy igazi óriás, szó szerint és átvitt értelemben is. Íze különösen finom, húsa lédús, és az íze enyhén diós. Minél szélesebb a gomba kalapja, annál intenzívebb az íze. A szárat azonban nem szabad megenni, mert kemény és fás.

Az őzlábgomba az egyik kedvenc gomba. Gyakran rántott húsként készítik el.
forrás: shutterstock.com

Hogyan készítsük el az összegyűjtött gombát?

Számtalan recept létezik arra, hogyan készítsünk finomságot a “fogásunkból”. A gombát lehet főzni, párolni, sütni, főételként, köretként, mártásban vagy kenhető krémként elkészíteni. Képzeletének nincsenek korlátai. Kiválasztottunk 3 receptet, amelyek inspirálhatják Önt.