Black Friday 2022

Itt a Black Friday 2022!

Megállíthatatlanul közeledik az év kedvezményes napja, vagy inkább az év kedvezményes időszaka Európában. Hogyan jött létre ez a vásárlási ünnep, milyen furcsaságok kísérik, és mit kell tudni a Black Friday 2022-ről, hogy biztonságosan és megfizethetően vásárolhasson?

Mi a Black Friday

 • A Black Friday a legnagyobb kiárusításokkal járó vásárlási ünnep.
 • Minden évben megrendezésre kerül, mindig november utolsó péntekén.
 • Ez egy amerikai vásárlási hagyomány, amely az egész világon elterjedt.
 • 2022-ben a Black Friday az Egyesült Államokban 2022.11.25-én lesz.
 • A Klarstein Black Friday 2022 már 3.10.2022-től kezdődik.
 • A kedvezmények a legnagyobbak az egész évben.
 • A kedvezményes termékek minden héten újakkal bővülnek.

Hogyan jött a vásárlási ünnep?

Ha szereti a pontos történelmi tényeket, amelyek világosan beszélnek: “Így volt ez,” a Black Friday nem fogja nagyon boldoggá tenni. A nap, amikor a legnagyobb eladásokat ünnepeljük, egy homályos történelmi múlttal rendelkező csoportba van sorolva. Hogyan jött létre a Black Friday? ez a három történet a leggyakoribb válasz.

1869-ben az arany ára a New York-i tőzsdén történelmi mélyrepülésbe kezdett. Ennek oka Jay Gould és Jim Fisk spekulációja volt, akik mesterségesen akarták felhajtani az arany árát. Annyit vásároltak belőle, amennyit csak tudtak. Az amerikai kormány viszonylag hamar rájött a szándékra, és meghiúsította a spekulációt.

forrás: shutterstock.com

Az arany árfolyamába történő mesterséges beavatkozás azonban olyan jelentős volt, hogy a részvénypiacnak több hónapba telt, mire kiheverte a csapást. Azt a napot, amikor az arany árfolyama a tőzsdén lezuhant, fekete pénteknek nevezték el. Eredetileg ennek az elnevezésnek semmi köze nem volt az akciós vásárláshoz.

Egy másik történet az 1850-es évekbe, az amerikai Philadelphiába vezet vissza. Hálaadás utáni pénteken hatalmas káosz alakult ki a városban a futballrajongók és a turisták miatt.

A lényeg azonban az, hogy sok tolvaj kihasználta ezt a káoszt, és szó szerint fosztogatni kezdte az üzleteket. A philadelphiai rendőrségnek rekordmennyiségű kellemetlen dolga akadt, ezért a pénteki napot fekete pénteknek bélyegezték. Még ebben a történetben is hiányzik a logikus kapcsolat a kedvezményekkel.

Ezért a Black Friday történetét kutatva a történet, amelynek a legtöbb értelme van, a következő. Az amerikaiak általában sokat vásárolnak hálaadás után, és a kiskereskedelmi eladások éves szinten óriási növekedést mutatnak ebben az időszakban. Gazdasági nyelven szólva a kiskereskedők fekete (pozitív) számokat írnak, innen a Black Friday elnevezés.

Vajon a 2022-es Black Friday megdönti a tavalyi rekordokat?

A vásárlási ünnep népszerűségét 1924 óta nagyrészt az amerikai kiskereskedelmi óriáscég, a Macy’s mozgatja. Ez az eladó minden évben hálaadás napján látványos felvonulást szervez, amely New Yorkban legendává vált. Ha a helyiek nem tudnak személyesen részt venni, akkor sem maradnak le róla, és élő televíziós közvetítés formájában tekinthetik meg.

A Black Friday leárazások népszerűsége óriási. A 2021-es Black Friday alatt az amerikaiak 8,9 milliárdért vásároltak. Ez azonban nem rekord, hiszen az előző évben, a 2020-as Black Friday alatt mintegy 1,3%-kal többet, több mint 9 milliárd dollárt költöttek.

A vásárlási ünnepségek érdekességei

Bár a Black Friday Európában már jól bevált, az igazán érdekes, sőt bizarr dolgok a “bennszülött” Amerikából származnak. Melyek a legnagyobbak?

Érdekelheti Önt: Hogyan válasszon konzerváló edényt + tippek konzerváláshoz

 • Kalifornia és néhány más amerikai állam munkaszüneti nappá nyilvánította a Black Fridayt, noha az Egyesült Államokban ez egy átlagos munkanap.
 • Az amerikai üzletek általában 6:00-kor nyitnak. Az ezredforduló elején egyes üzletek már hajnali 4:00 órakor kinyitottak Black Friday napján. 2011-ben volt egy extrém eset, amikor egyes láncok már éjfélkor kinyitottak.
 • Az erőszak, a lázadás és a szó szoros értelmében vett őrület ma már a Black Friday-i vásárlási roham gyakori része. Sajnos a statisztikák a haláleseteket és a súlyos testi sértéseket is számba veszik. Ha Ön nyugodt természetű, javasoljuk az online vásárlást.
 • Egyes statisztikák szerint a legnagyobb kedvezmények a könyvekre, filmekre és zenékre vonatkoznak, míg a legalacsonyabb, átlagosan csak 4% körüli kedvezményt az ékszerekre adják.
 • A legtöbb kedvezmény általában a játékokra vonatkozik.

Hogyan lehet a legkedvezményesebben vásárolni Black Friday 2022 alatt?

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki a Black Friday 2022-ből, hogy a lehető legtöbbet spóroljon, okos stratégiára van szükség. Készítettünk egy útmutatót arról, hogyan ne őrüljön meg a végtelen ajánlatoktól, és hogyan kössön jó üzletet. Például a karácsonyi ajándékok.

Készítsen egy listát arról, hogy mire van szüksége

Jól átgondolt bevásárlólista nélkül előfordulhat, hogy a végén olyasmit vesz, amire nincs szüksége, gyorsan elkölti az összes pénzét, és ami a legfontosabb, lemarad az igazán jó kedvezményekről.

Ragadja meg a lehetőséget

Az impulzivitás nem mindig a legjobb dolog, de a Black Friday alatt bizonyos esetekben kifizetődő. A kedvezmények időben vagy a termékek számában korlátozottak lehetnek.

Használja ki a Black Friday 2022 által kínált lehetőségeket.
forrás: shutterstock.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre és kövessen minket a közösségi médiákon

Ahogy mondani szokták, a felkészültek áldottak. Mindig többet takaríthat meg, ha tudja, hol keressen kedvezményeket, mintha “vakon” járna. A hírlevél, valamint a Facebook és az Instagram közösségi hálózatok iránytűje a jó alkukhoz.

Tervezzen – hosszú távon

A Black Friday alatt nem kell csak azt vásárolnia, amire éppen szüksége van. Azt is megvásárolhatja, amire néhány hónap múlva szüksége lesz. Karácsonyi ajándékok vagy egy új grill a nyári szezonra. Ezért érdemes már előre elkezdeni spórolni a Black Fridayra.

Tegyen másokat boldoggá

A szomszédságában élők kedvében járni nem feltétlenül jelenti azt, hogy közvetlenül vásárol nekik valamit. Ha tud olyan kedvezményről, amely hasznos lehet számukra, küldje el nekik. Értékelni fogják.

Óvakodjon az átverésektől

Az alku izgalma miatt előfordulhat, hogy nem lesz olyan óvatos, mint általában, amikor egy webáruházba látogat. És ezt a különböző csalók nagyon jól tudják. Ezt bizonyítja a csalások számának növekedése a Black Friday időszaka alatt.

Érdekelheti Önt: A Kristall XL jégkészítő kellemes felfrissülést biztosít

Az scam olyan csalás, amelyet az jellemez, hogy a csaló ígér egy árut vagy szolgáltatást, Ön fizet érte, de az árut vagy szolgáltatást nem adja át. Természetesen még a fizetést sem fogja visszaadni. Melyek a leggyakoribb Black Friday-i scamek?

Az amerikai FBI arra figyelmeztet, hogy a Black Friday idején a leggyakoribb átverés a nem kézbesítéssel kapcsolatos scam. Ez azt jelenti, hogy az online vásárlás olyan lesz, mint bármelyik másik, a kereskedő normálisan kommunikál Önnel, de soha nem küldi el Önnek a megrendelt árut.

Így kerülheti el a scamet

Hogyan védekezhet egy ilyen átverés ellen? Olvassa el más vásárlók véleményét, vagy “guglizza” ki a webáruházat. Fontos továbbá, hogy mindig tartsa meg a rendelés számát, hogy nyomon követhesse, hol tart az áru a szállítási folyamatban. Így gyorsan felfedezheti a csalást.

Hogyan védekezhet egy ilyen átverés ellen? Olvassa el más vásárlók véleményét, vagy “guglizza” ki a webáruházat. Fontos továbbá, hogy mindig tartsa meg a rendelés számát, hogy nyomon követhesse, hol tart az áru a szállítási folyamatban. Így gyorsan felfedezheti a csalást.

Hogyan kerülje el a Black Friday-i átveréseket?

 • Csak jól ismert eladóktól vásároljon.
 • Olvassa el figyelmesen a többi vásárlói véleményt.
 • Ne vásároljon olyan webáruházakban, amelyekben irreálisan jó kedvezmények vannak.
 • Ne kattintson a gyanús e-mailekben található linkekre, inkább látogasson el a webáruházba a Google-on keresztül.
 • Ha nem tetszik az eladó, “guglizzon” többet róluk.

Ma kezdődik a 2022-es Black Friday a Klarsteinben. Ne maradjon le az új kedvezményes ajánlatokról minden héten.