A klíma és az állatok: Milyen az ideális hőmérséklet a háziállatok számára?

Bizonyára hallotta már, hogy a túl nagy hőmérsékletkülönbség a beltér és a kültér között egészségtelen. Ha kint mondjuk 30 °C van, ennél hűvösebbre a lakást legfeljebb 6 fokkal lehet lehűteni. Ellenkező esetben könnyen megbetegedhetünk a hideg légáramlástól. Ugyanez vonatkozik a háziállatainkra is, bár itt több tényezőt is figyelembe kell vennünk. Hogy melyeket?

summer sale 2022

Az állatok különféle hőmérsékleteket viselnek el

A kistestű kutyák és macskák esetében figyelembe kell venni, hogy főleg a nyitott terekben és a nagyobb helyiségekben nem képesek eléggé melegen tartani a testüket. Ezzel szemben a nagyobb háziállatoknak nagyobb a szigetelőrétegük, és gond nélkül képesek alkalmazkodni a környezet hőmérsékletéhez. Ebben az esetben a bundájuk típusa és vastagsága is szerepet játszik. A vastag és hosszú bundájú macskák és kutyák jobban bírják a hideget, míg a rövidebb szőrű állatok jobban érzik magukat a hőségben. Ha ezt az öltözködésre levetítjük, akkor kabátban gyakrabban van melegünk vagy pólóban hamarabb fázunk.

forrás: Shutterstock.com

Másik tényező az állat egészségi állapota. Gyengült immunitás esetén ne tartsa kedvencét légkondicionált helyiségben, mert fennáll a megfázás veszélye. Ugyanez a helyzet az életkorral – az idősebb állatok nem tudják ugyanolyan mértékben megtartani a hőt a testükben, mint a fiatalabbak. Legyen óvatos a túl fiatal állatokkal, mivel még nem állnak készen a hőmérsékletváltozásokra.

Milyen hőmérsékletet kell beállítani?

Bár számos olyan tényezőt felsoroltunk, amelyek befolyásolják az adott állat számára ideális hőmérsékletet, van egy küszöbérték, amely alá nem szabad menni. Forró nyári napokon ez a hőmérséklet kutyák esetében 20 °C, macskáknál  pedig legalább 23 °C-ra kell állítani a klímát. Télen adjunk hozzá egy-két fokot, a macskák többet is elviselnek – tehát 26 vagy 27 °C.

Written by:

Das Klarstein Team liebt es, in der Küche zu stehen. Hier wird gekocht, gebacken, gedörrt und auch gegrillt was das Zeug hält. Die neusten Rezepte kommen immer direkt ins Magazin!