A klíma és az állatok: Milyen az ideális hőmérséklet a háziállatok számára?

Bizonyára hallotta már, hogy a túl nagy hőmérsékletkülönbség a beltér és a kültér között egészségtelen. Ha kint mondjuk 30 °C van, ennél hűvösebbre a lakást legfeljebb 6 fokkal lehet lehűteni. Ellenkező esetben könnyen megbetegedhetünk a hideg légáramlástól. Ugyanez vonatkozik a háziállatainkra is, bár itt több tényezőt is figyelembe kell vennünk. Hogy melyeket?

summer sale 2022

Az állatok különféle hőmérsékleteket viselnek el

A kistestű kutyák és macskák esetében figyelembe kell venni, hogy főleg a nyitott terekben és a nagyobb helyiségekben nem képesek eléggé melegen tartani a testüket. Ezzel szemben a nagyobb háziállatoknak nagyobb a szigetelőrétegük, és gond nélkül képesek alkalmazkodni a környezet hőmérsékletéhez. Ebben az esetben a bundájuk típusa és vastagsága is szerepet játszik. A vastag és hosszú bundájú macskák és kutyák jobban bírják a hideget, míg a rövidebb szőrű állatok jobban érzik magukat a hőségben. Ha ezt az öltözködésre levetítjük, akkor kabátban gyakrabban van melegünk vagy pólóban hamarabb fázunk.

forrás: Shutterstock.com

Másik tényező az állat egészségi állapota. Gyengült immunitás esetén ne tartsa kedvencét légkondicionált helyiségben, mert fennáll a megfázás veszélye. Ugyanez a helyzet az életkorral – az idősebb állatok nem tudják ugyanolyan mértékben megtartani a hőt a testükben, mint a fiatalabbak. Legyen óvatos a túl fiatal állatokkal, mivel még nem állnak készen a hőmérsékletváltozásokra.

Milyen hőmérsékletet kell beállítani?

Bár számos olyan tényezőt felsoroltunk, amelyek befolyásolják az adott állat számára ideális hőmérsékletet, van egy küszöbérték, amely alá nem szabad menni. Forró nyári napokon ez a hőmérséklet kutyák esetében 20 °C, macskáknál  pedig legalább 23 °C-ra kell állítani a klímát. Télen adjunk hozzá egy-két fokot, a macskák többet is elviselnek – tehát 26 vagy 27 °C.

Written by:

Das Klarstein Team liebt es, in der Küche zu stehen. Hier wird gekocht, gebacken, gedörrt und auch gegrillt was das Zeug hält. Die neusten Rezepte kommen immer direkt ins Magazin!

Vélemény, hozzászólás?