A sült krumplinak van története és egészséges változatai is
Egyszer ketchuppal, ma cheddarral vagy tépett hússal. A sült krumpli kétségtelenül az egyik legnépszerűbb köret az egész világon. És bár sokan Franciaországhoz vagy az Egyesült Államokhoz kötik az eredetét, a dolog ennél egy kicsit bonyolultabb.
Ha bárhol külföldön sült krumplit szeretne fogyasztani, valószínűleg “french fries” néven találja meg az étlapon. A valóságban azonban a “fries” elnevezés pontosabb lenne.
A French a népszerű burgonya francia eredetére utal, még ha egyesek szerint kissé indokolatlanul is. A sült krumpli egyik első említése a közeli Belgiumból származik. A helyi halászok már 1600-ban felfedezték a burgonyasütés varázslatát, így a belgáknak tulajdonítják nem hivatalosan a felfedezést.
Az amerikaiak lettek az új csemege hírnökei
Egy másik elmélet szerint a franciákat indokolatlanul háttérbe szorítják a sült krumpli esetében. A Francia forradalom kitörése előtt a sült burgonya állítólag az egyik legnépszerűbb étel volt a piacokon. Ezt az elméletet erősíti az a tény, hogy a burgonya az egyik legolcsóbb élelmiszer volt, így mindenki megengedhette magának.
Bár a sült krumpli eredete még mindig nem tisztázott és vitatható, tény, hogy a róla szóló pletykák elsősorban Európából terjedtek el. Elég gyorsan eljutottak azonban a tengerentúlra is. A harmadik amerikai elnök, Thomas Jefferson feljegyzéseiben a francia szakács, Honoré Julien által készített ízletes burgonyapüré falatjairól beszélt.
1802-ben Jefferson a Fehér Házban kóstolta meg először a sült krumplit. Kevesebb mint 50 évvel később már szinte minden amerikai háztartásban az ebédek és vacsorák állandó részét képezték.
Szlovákiában ketchuppal, a világon “megrakva”
Ma már számos formában élvezheti a hagyományos sült krumplit. Szlovákiában a legnépszerűbb az “uszodai”, ketchuppal vagy tartármártással. Az amerikaiak viszont az olvasztott cheddarral és fűszernövényekkel vagy marhahúsdarabkákkal körített burgonyát részesítik előnyben. A Közel-Keleten a sült krumplit gyakran társítják olyan ételekhez, mint a kebab vagy a shawarma.
Édesburgonyás vagy zelleres sült krumpli?
Ha valamit kifogásolnánk a sült krumplival kapcsolatban, az a kalóriamennyiség. Még a legnagyobb rajongónak is el kell ismernie, hogy nem éppen a legegészségesebb csemege. Fontos számodra az egészséges táplálkozás, ezért végleg le kell mondanod a sültkrumpliról? Egyáltalán nem!
Még az olyan klasszikusok, mint a sült krumpli sem maradtak ki az egészséges változatokból. És el kell ismernünk, nagyon finom, egészséges variációk. Hogyan készítsük el?
Először is, cserélje le a klasszikus burgonyát édesburgonyára vagy zellerre. Az édesburgonya magas A- és C-vitamin-, vas- és oldhatatlan rosttartalmú. Még cukorbetegek számára is alkalmasak, a táplálkozási szakemberek fogyáshoz ajánlják. A szívbetegek viszont értékelni fogják a magas káliumtartalmat.
A zeller A-, B1-, B2-, C-, K- és E-vitaminnal gazdagítja Önt. Folsavat, káliumot, magnéziumot, krómot, nátriumot, kalciumot, vasat, cinket, jódot és illóolajokat is tartalmaz. A számítás olyan hosszú, hogy tökéletes azt hihetjük, hogy egy igazi zöldségről van szó. Sajnos nem az. Allergéneket is tartalmaz, ezért legyen óvatos.
Hogyan készítsünk sültkrumplit a sütőben és a forró levegőben sütőben
A klasszikus sütés természetesen “túlsütné” az egészséges lehetőségek előnyeit. Ezért az édesburgonyát 230 fokos sütőben körülbelül 15 percig sütjük. Lehetséges egy kicsit tovább is, hogy a sült krumpli szép ropogós legyen.
Érdekelheti például: A pizza valóban Olaszországból származik?
A klasszikus sült krumplihoz azonban közelebb kerül, ha forrólevegős fritőzben süti meg. Szó szerint csak egy teáskanálnyi olaj kell bele, és a sült krumpli gyönyörűen ropogós lesz. A legtöbb modellnek van egy előre beállított programja ennek a finomságnak a sütésére.
Süsse a zellerből készült hasábokat sütőben körülbelül 30 percig 190 fokon. Mindig nagyobb zellert válasszunk, amit megtisztítás és alapos mosás után hasábburgonyára vágunk.