A sült krumpli filmnézés közben is alkalmas snacknek

A sült krumplinak van története és egészséges változatai is

Egyszer ketchuppal, ma cheddarral vagy tépett hússal. A sült krumpli kétségtelenül az egyik legnépszerűbb köret az egész világon. És bár sokan Franciaországhoz vagy az Egyesült Államokhoz kötik az eredetét, a dolog ennél egy kicsit bonyolultabb.

Ha bárhol külföldön sült krumplit szeretne fogyasztani, valószínűleg “french fries” néven találja meg az étlapon. A valóságban azonban a “fries” elnevezés pontosabb lenne.

A French a népszerű burgonya francia eredetére utal, még ha egyesek szerint kissé indokolatlanul is. A sült krumpli egyik első említése a közeli Belgiumból származik. A helyi halászok már 1600-ban felfedezték a burgonyasütés varázslatát, így a belgáknak tulajdonítják nem hivatalosan a felfedezést.

Az amerikaiak lettek az új csemege hírnökei

Egy másik elmélet szerint a franciákat indokolatlanul háttérbe szorítják a sült krumpli esetében. A Francia forradalom kitörése előtt a sült burgonya állítólag az egyik legnépszerűbb étel volt a piacokon. Ezt az elméletet erősíti az a tény, hogy a burgonya az egyik legolcsóbb élelmiszer volt, így mindenki megengedhette magának.

Milyen az Ön kedvenc sült burgonyája? Majonézben, sajtban vagy kebabos lepényben?
forrás: shutterstock.com

Bár a sült krumpli eredete még mindig nem tisztázott és vitatható, tény, hogy a róla szóló pletykák elsősorban Európából terjedtek el. Elég gyorsan eljutottak azonban a tengerentúlra is. A harmadik amerikai elnök, Thomas Jefferson feljegyzéseiben a francia szakács, Honoré Julien által készített ízletes burgonyapüré falatjairól beszélt.

1802-ben Jefferson a Fehér Házban kóstolta meg először a sült krumplit. Kevesebb mint 50 évvel később már szinte minden amerikai háztartásban az ebédek és vacsorák állandó részét képezték.

Szlovákiában ketchuppal, a világon “megrakva”

Ma már számos formában élvezheti a hagyományos sült krumplit. Szlovákiában a legnépszerűbb az “uszodai”, ketchuppal vagy tartármártással. Az amerikaiak viszont az olvasztott cheddarral és fűszernövényekkel vagy marhahúsdarabkákkal körített burgonyát részesítik előnyben. A Közel-Keleten a sült krumplit gyakran társítják olyan ételekhez, mint a kebab vagy a shawarma.

Édesburgonyás vagy zelleres sült krumpli?

Ha valamit kifogásolnánk a sült krumplival kapcsolatban, az a kalóriamennyiség. Még a legnagyobb rajongónak is el kell ismernie, hogy nem éppen a  legegészségesebb csemege. Fontos számodra az egészséges táplálkozás, ezért végleg le kell mondanod a sültkrumpliról? Egyáltalán nem!

Az édesburgonyás sült krumpli egészséges alternatívája a sült krumplinak.
forrás: A 20 legjobb Klarstein recept az egész évre

Még az olyan klasszikusok, mint a sült krumpli sem maradtak ki az egészséges változatokból. És  el kell ismernünk, nagyon finom, egészséges variációk. Hogyan készítsük el?

Először is, cserélje le a klasszikus burgonyát édesburgonyára vagy zellerre. Az édesburgonya magas A-  és  C-vitamin-, vas- és  oldhatatlan rosttartalmú. Még cukorbetegek számára is  alkalmasak, a táplálkozási szakemberek fogyáshoz ajánlják. A szívbetegek viszont értékelni fogják a magas káliumtartalmat.

A zeller A-, B1-, B2-, C-, K-  és  E-vitaminnal gazdagítja Önt. Folsavat, káliumot, magnéziumot, krómot, nátriumot, kalciumot, vasat, cinket, jódot és  illóolajokat is tartalmaz. A számítás olyan hosszú, hogy tökéletes azt hihetjük, hogy egy igazi zöldségről van szó. Sajnos nem az. Allergéneket is tartalmaz, ezért legyen óvatos.

Hogyan készítsünk sültkrumplit a  sütőben és a  forró levegőben sütőben

A klasszikus sütés természetesen “túlsütné” az egészséges lehetőségek előnyeit. Ezért az édesburgonyát 230 fokos sütőben körülbelül 15 percig sütjük. Lehetséges egy kicsit tovább is, hogy a sült krumpli szép ropogós legyen.

Érdekelheti például: A pizza valóban Olaszországból származik?

A klasszikus sült krumplihoz azonban közelebb kerül, ha forrólevegős fritőzben süti meg. Szó szerint csak egy teáskanálnyi olaj kell bele, és a sült krumpli gyönyörűen ropogós lesz. A legtöbb modellnek van egy előre beállított programja ennek a finomságnak a sütésére.

Süsse a zellerből készült hasábokat sütőben körülbelül 30 percig 190 fokon. Mindig nagyobb zellert válasszunk, amit megtisztítás és alapos mosás után hasábburgonyára vágunk.