Az eszpresszó egy életstílus

Eszpressó otthon? Kötelező felszerelés

A legtöbb ember reggeli rutinjához kétségtelenül hozzátartozik egy eszpresszó vagy egy kapucsínó. A kellemes íz és illat mellett felpörget. Mit tartalmaz a kávéfogyasztó kötelező otthoni készlete a maximális élvezet érdekében?

Egy kávé elfogyasztása  a kedvenc kávézóban nem csak  magáról a kávéról szól. Hanem a  hangulatról, az emberekről és  más varázslatos apróságokról is. De vannak napok, amikor az eszpresszó vagy a kapucsínó otthon a legfinomabb. Összeállítottuk neked a kihagyhatatlan otthoni eszközök listáját, ha otthon szeretnéd élvezni a kávézást.

Eszpresszó kávéfőző

A kávéfőző olyan kávéélményt ad otthon is, mint ha egy profi barista készítette volna az eszpresszódat. A választás azonban jelenthet több napos szórakozást is. Több kávéfőző típus létezik: teljesen kézi, félautomata, teljesen automata és  kapszulás. Az utolsóként említett kategória neve világosan leírja, hogy miről van szó, az első három kategória ennél kicsit bonyolultabb.

Eszpresszó tökéletes kontroll alatt

A teljesen kézi vezérlésű kávéfőző olyan kávéfőző, amelyben az eszpresszó vagy a kapucsínó elkészítése teljesen a Te irányításod alatt történik. Te őrlöd a kávét, méred az adagonként felhasználni kívánt mennyiséget, melegíted a vizet, és ellenőrzöd annak hőmérsékletét. A  kávéfőző ezután csak összekeveri a két hozzávalót az elkészítéshez.

Az eszpresszó egy reggeli rituálé.
forrás: shutterstock.com

Lehet, hogy egy French press-t vagy egy V60-ast képzeltél el. Viszont ezek nem eszpresszógépek. Az eszpresszógép bizonyos nyomáson és  nagyon rövid, pontosan meghatározott idő alatt főzi a kávét.

Egy kávéfőző a partnered

A  félautomata kávéfőzőnél nem kell törődnöd a megfelelő nyomás beállítással, a víz felmelegítésével és a  főzési idővel. Ennél a típusnál Te végzed a gép kezdeti beállítását (ha van ilyen), és a  kávé őrlését. Belehelyezed az őrölt kávét a karba, majd a kart a gépbe, csak megnyomod a gombot, és kész.

Élvezd az eszpresszót vagy a cappuccinót könnyedén

A teljesen automata eszpresszógép mindent elvégez helyetted. A kávészemeket beleöntöd a tartályba, a gép pedig ledarálja azt. Vizet töltesz a tartályba, a kávéfőző pedig felmelegíti azt.

Kiválasztod a kávé típusát a kijelzőn, a kávéfőző pedig elkészíti azt. A teljesen automata kávéfőzők tejes kávéitalokat is tudnak készíteni, ha úgy tetszik.

Kávé daráló

Ha szeretsz kávét főzni, válaszd a kézi kávédarálót. Mivel szilárd konstrukcióval rendelkezik, időnként “beragadhat” darálás közben. Ezért vedd figyelembe az őrlés finomságát  és daráló belső mechanizmusának anyagát .

Érdekelhet még:  A tea egészséges és élvezetes

Az előre beállított őrlési finomság segít a kezdőknek eldönteni a megfelelő finomságot. Ha már tapasztaltabb vagy, válassz olyan darálót,  amelyben a menet elforgatásával kiválaszthatod a két kés közötti távolságot.

Ha lehetséges, a darálófelület ne legyen fémből. A fém befolyásolja a kávé ízét. A legideálisabbak a daráló kövek.

Az automata darálók időt és energiát takarítanak meg, széles választékot kínálnak a őrlési finomság terén,  azonban  nem olcsók. Azonban biztosan megéri, ha naponta több mint 5 kávét készítesz majd.

Az eszpresszó csészék sem maradhatnak ki

Az igazi eszpresszó- vagy kapucsínóélmény azon is múlik, hogy miből iszod a kávédat. Ezért ne becsüld alá a megfelelő kávéscsészék beszerzését. A Glaswerk dupla üvegű csészék számos előnyt kínálnak.

Megvédik a kezet a magas hőmérséklettől és  rendkívül tartósak. Nagyon elegáns és  stílusos,  többféle méretből és  különböző szettekből válogathatsz.

A tárolás is fontos

További fontos részlet a kávéfogyasztó számára a megfelelő kávétároló edény kiválasztása. Hosszú ideig frissen, kiváló minőségben tartja a kávét, és  megőrzi ízletes aromáját. Bármilyen edényt választhatsz, fémet – például őrölt kávéhoz – vagy üvegből készült átlátszót  szemes kávéhoz. Az üveg és  az átlátszó edények nagyon szépen  kiegészítik, és hangsúlyozzák a kávéfogyasztó identitását.