befőzőedény

Hogyan válasszunk befőzőedényt + befőzési tippek

A befőzés az élelmiszerek sterilezésének módja, így azok ízét télen is élvezhetjük. Segítségével megőrizheti az édes lédús gyümölcsöt vagy az egészséges zöldséget. Ha eddig még nem próbálta, akkor sincs mitől tartania. Mi segítünk Önnek kiválasztani a befőzőedényt.

A cikkből megtudhatja:

A befőzőedény egy sokoldalú segítőtárs, mellyel valóban mindent befőzhet. Uborkát, pfefferonit, paprikát, barackot, szilvát, különböző fajta lekvárokat, és még húst is. Ha olyan modell vásárlása mellett dönt, amely kieresztőszeleppel is el van látva, a befőzésen kívül hasznos italmelegítő készülékként is használható, amely az italt ügyesen ki is adja.

Ezen edények működése rendkívül egyszerű. Elég beállítani a hőmérsékletet, időt, feltölteni vízzel és belehelyezni a poharakat. A beállított idő elteltével kiveszi a poharakat és olyan helyre teszi őket, ahol lassan kihűlhetnek. A hirtelen lehűtéssel megsérülne az élelmiszerek állaga, de leginkább megrepedezhetnének a befőttesüvegek.

Érdekelhetné önt: A dió tele van egészséges zsírokkal

A szeleppel ellátott befőzőedények itallapját is színesebbé tehetik. Teát, kávét, puncsot vagy forralt bort készíthet bennük. Az edények képesek az italokat melegen is tartani. A szelepnek köszönhetően az ital könnyedén poharakba tölthető.

Hagyományos vagy elektromos befőzőedény

A befőzőedényeket alapvetően hagyományos és elektromos befőzőedényekre oszthatjuk. A hagyományos befőzőedény lényegében egy nagy térfogatú közönséges bádogfazék. Legfontosabb tartozékai a főzőlap és a hőmérő. Általában nincs kieresztő szelepe. Előnye az alacsony ára.

Az elektromos befőzőedény a hagyományoshoz viszonyítva jóval szofisztikáltabb. Működéséhez azonban feltétlenül áramra van szükség. Nagyon egyszerű kezelést igényel, ami intuitív és a teljesen kezdők számára is megkönnyíti a befőzést. Kieresztő szeleppel is fel lehet szerelve, ezáltal multifunkciós készülékként használható, például meleg italok készítésére.

Milyen anyagot válasszon?

A befőzőedények készítésére használt két alapvető anyag a zománc és a nemesacél. A zománcozott befőzőedények előnye az alacsonyabb ár és a jó hővezetés. Másrészről viszont könnyen összekarcolódnak, és ha ez megtörténik az edény nem használható tovább. Tisztítása igényes, mivel nem használható hozzá drótszivacs, sem tisztítószerek.

A nemes acél jóval strapabíróbb mint a zománc, és az edény belsejében keletkező esetleges karcolások nem jelentenek akadályt a további használat szempontjából. Ennél az anyagnál azonban bele kell törődnünk a rosszabb hővezetésbe és a magasabb árba.

A befőzőedény megfelelő mérete

Annak tisztázása, hogy milyen térfogatú befőzőedényre van szüksége, az egyik legfontosabb tényező a választásnál. Alapvetően a befőzőedények három méretre oszthatóak. Kicsi, közepes és nagy.

A kicsi befőzőedények térfogata kb. 9 liter. Leginkább alkalmi befőzésre alkalmasak, egyszerre 3 darab egyliteres befőttesüveg fér el bennük. Ha az edényt italok készítésére akarja használni, ez a kategória lesz a megfelelő választás.

A közepes befőzőedények kapacitása megközelítőleg 27 liter. Abban az esetben megfelelőek, ha van kertje, melynek terméseit szeretné feldolgozni. Vagy egyszerűen csak szeret befőzni. Ilyen térfogattal képes elegendő finomságot befőzni nemcsak saját részre, hanem a tágabb családi körnek is.

A 60 literes és nagyobb befőzőedények a befőzés igazi szerelmeseinek alkalmasak és gyakran találkozhatnak velük kongresszusokon, mint italmelegítőkkel.

Melegítse fel a vizet 100 °C-ra és állítsa be a megfelelő időt

A befőzőedény beállítható hőmérséklet-terjedelmét aszerint válassza ki, hogy mit fog a leggyakrabban befőzni. Az alacsony, 20 °C körüli hőmérsékletek inkább melegítésre és az italok hőmérsékletének megtartására alkalmasak. Hogy mit milyen hőmérsékleten érdemes befőzni, a lenti táblázatban találja. Általánosságban érvényes, hogy minél szilárdabb élelmiszert fog befőzni, annál magasabb hőmérsékletre kell a vizet felmelegíteni.

Ugyanilyen szabály, hogy minél szilárdabb az élelmiszer, annál nagyobb fokozatra kell beállítani a főzőedényt, érvényes annak megfigyelésére is, hogy az időzítő mennyi időre állítható be. A népszerű sárgabaracknak elég 30 perc, de a gulyásnak 75 percre van szüksége.

Kényelmes kezelés

Az elektromos edények kezelése a forgatható kezelőgomboknak és elemeknek köszönhetően egyszerű. Pontosan be tudja állítani a főzés hőmérsékletét és időtartamát. Ha meg volt szokva a hagyományos főzőedény használatához, az első befőzések alkalmával egy kicsit korlátozva érezheti magát. De ez csak szokás kérdése.

Érdekelhetné önt: A forrólevegős sütő egy egészséges és kreatív segítőtárs + receptek

A befőzés menete egyszerű. Azután, hogy megtölti és lezárja a befőttesüvegeket, töltsön vizet az edénybe, tegye bele a poharakat és állítsa be a befőzés idejét és hőmérsékletét. A víz betöltésekor gondoljon arra is, hogy miután belehelyezi az üvegeket, a víz szintje jelentősen megemelkedik. Inkább töltsön utána vizet, minthogy ki kellene engednie.

A még áttekinthetőbb kezelés érdekében léteznek digitális LCD kijelzővel ellátott modellek is, amelyről mindig leolvasható az aktuális hőmérséklet és a befőzés hátralévő ideje. A digitális kijelzőnek köszönhetően, a nyomógombokkal és forgatógombokkal kombinálva még pontosabban beállíthatja a főzés hőmérsékletét és idejét.

A befőzőedény és funkciói

Minden, amit a befőzőedény kínál önnek, kellemesebbé teszi és megkönnyíti a befőzést és időt takarít meg önnek. Egyszóval hatékonyabbá teszi a befőzést. Ezért tisztában kellene lennie azzal, hogy az egyes funkciók milyen lehetőségeket kínálnak. Melyek a leggyakoribbak és a leghasznosabbak?

a főzőedény és funkciói
  • Az LCD kijelzőt már említettük. Áttekinthetően és gyorsan tájékoztat a befőzés aktuális állapotáról, segít a beállításoknál és megmutatja, mennyi idő van még hátra a befőzés befejezéséig.
  • A hőszabályozó lehetővé teszi a befőzés pontos hőmérsékletének beállítását. Egyes modelleknél a maximális hőmérséklet akár 110 °C is lehet.
  • Az időzítő gondoskodik arról, hogy a finomságok befőzése pontosan addig tartson, ameddig azt a recept előírja. A beállított idő elteltére az edény figyelmeztet, majd kikapcsol.
  • A késleltetett kezdés valójában a tervezett befőzés funkciója. Beállítja az időt, amikor az edénynek be kell kapcsolnia, és azt is, hogy mennyi időre.
  • A biztonsági funkciók megaszbadítják önt a befőzőedény melletti álldogálástól. Leggyakrabban ezek az edények túlhevüléssel szembeni védelemmel vannak ellátva. További kiváló tulajdonság az alacsony vízszintre való figyelmeztetés, akárcsak a víz kiforrása, illetve a szárazon történő bekapcsolás elleni védelem.
  • A kieresztő szelep nemcsak praktikus, hanem többfunkciós berendezéssé változtatja a befőzőedényt. Az edényt használhatja italforralóként/melegítőként, amelyből az ital közvetlenül poharakba tölthető.
  • A befőzőedények további különböző funkciókat is kínálnak, amelyek azonban modellenként változnak és többé, vagy kevésbé elterjedtek. Például a Biggie Digital befőzőautomata gyümölcscentrifugaként is használható.

Milyen teljesítménnyel kell rendelkeznie a befőzőedénynek?

A befőzőedény teljesítményéről a wattban (W) megadott felvett teljesítmény tájékoztat. Ha nem nagyon ismeri ki magát a fizikai mértékegységekben, van egy jó hírünk. A befőzőedények teljesítményének terjedelme nem nagyon részletes és lényegében elég az alábbiakat tudni:

  • 1 000 W felvett teljesítmény a befőzőedények által kínált legalacsonyabb teljesítmény és ez a legkisebb edények általános teljesítménye.
  • A 2 000 W az arany középutat jelenti, aminek segítségével szinte mindennel megbirkózik.
  • A legnagyobb befőzőedények felvett teljesítménye akár 3 500 W is lehet, de ilyen teljesítményű befőzőedény egy picit fölösleges a hobbi szinten történő befőzéshez. Az a szabály érvényesül, hogy minél nagyobb a felvett teljesítmény, annál több áramot használ el, tehát nő a működés ára.

Ezekben a receptekben használhatja ki a befőzött élelmiszereket

Összeválogattunk önnek olyan recepteket, melyekben a friss hozzávalók befőttekkel helyettesíthetőek. Illetve a befőttek köretként használhatóak.

Egy édes nyári csemege, tele vitaminokkal

A gyümölcsök befőzésekor a hőmérséklet 80-85 fok között mozog. Mivel puhább élelmiszerekről van szó, teljesen elegendő számukra 15 perc. Ezekben az esetekben tehát a befőzőedény kiválasztásakor vegye figyelembe a készülék hő- és időterjedelmét. Megfelelő modell például a Biggie Eco 9-literes térfogattal.

Finom köretek az ételekhez

A savanyú uborka, káposzta vagy egyéb zöldségfajták a főételek remek köretei lehetnek. Ebben az esetben magasabb hőmérsékletű befőzőedényt válasszon, a zöldség sterilezéséhez szükséges hőmérséklet ugyanis 85-100 fok. Befőzésére hosszabb időre is van szükség, kb. 15-25 perc, mivel keményebb élelmiszerekről van szó. Válassza például a Lady Marmelade edényt.

Készítsen ebédet az utakra

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a húsok befőzése, ami a nyaralásokon vagy az utakon egyszerűbbé teszi az ebéd elkészítését és időt is spórol vele. A húsok sterilezéséhez azonban legalább 100 fokra lesz szüksége, hogy minden baktériumot elpusztítson. Ebben lehet segítségére például a KonfiStar edény, amelynek térfogatát is szükségleteihez igazíthatja. Válasszon a 40, 50 vagy 60-literes változatok közül.

ÉlelmiszerBefőzési hőmérsékletBefőzés ideje
Cékla85 °C15 perc
Paradicsom80 °C20 perc
Sertéshús100 °C150 perc
Cseresznye80 °C30 perc
Sárgabarack90 °C30 perc
Szilva90 °C30 perc
Körte90 °C30 perc
Savanyú uborka90 °C30 perc
Karfiol100 °C90 perc
Gulyás100 °C75 perc
Kotlett100 °C75 perc
Halsültek20 °C95 perc
Meggy80 °C15 perc
Őszibarack egészben85 °C30 perc
Eper85 °C15 perc
Egres85 °C20 perc
Áfonya85 °C15 perc
Reszelt alma85 °C25 perc
Kolbász90 °C45perc