szénszűrő páraelszívóba

Mi az a szénszűrő a páraelszívóba?

Főként azért kell ismernie a páraelszívó szénszűrőjét, mert a készülék működésének fontos részét jelenti. A szűrő elnyeli a kellemetlen szagokat és a vízpárát. Különösen fontos szerepet játszik akkor, ha kivezetés nélküli páraelszívója van.

A páraelszívó szénszűrője egy tekercs vagy egy kazetta, amely aktív szénnel van töltve. Használata elsősorban azokban a páraelszívókban ajánlott, melyek nem rendelkeznek közvetlen légkivezetéssel a kéményen keresztül. Tehát a légkeringetés elvén működnek. Ezek a szűrők általában nem moshatóak, ezért ha eljön az idő, ki kell őket cserélni. Természetesen a csere gyakorisága attól is függ, milyen gyakran főz.

A legtöbb esetben azonban a szűrőcsere 3 – 12 havonta esedékes. Azt, hogy eljött a csere ideje onnan ismeri fel, hogy a konyhában a főzés után kellemetlen szagok maradnak. Némely páraelszívók el vannak látva szűrőcsere-jelzővel. Amennyiben ilyen páraelszívója van, a jelzését egészen biztosan ne hagyja figyelmen kívül. Fontos tudatosítani, hogy ez a szűrő nem változtatja meg a beszívott levegő hőmérsékletét.

Új szénszűrőt a használati útmutató szerint válasszon

A piacon hatalmas mennyiségű szénszűrő kapható és a választás tekintetében lényegében nem létezik semmilyen egységesítés. Ezért a legtanácsosabb az új szénszűrőt a páraelszívó gyártójától beszerezni. A páraelszívó használati útmutatójában megtalálja a szűrő pontos méreteit és típusát. Ha más gyártótól kell a szűrőt megvennie, legfontosabb a megfelelő méretek betartása.

Ez is érdekes lehet az ön számára: Ventilátorok áttekintése – melyiket válassza?

Ha olyan szűrőt talál, ami más anyagból van mint az ön eredeti szűrője, nem kell aggódnia, hogy csökkenne a páraelszívó teljesítménye. De gondoljon bele abba, hogy milyen esztétikai változást jelentene egy ilyen szűrő a páraelszívóján.

Ne lepődjön meg a zsírszűrőn

A szűrőcsere nem nehéz feladat. Azonban nincs általános útmutató ahhoz, hogyan cseréljen szűrőt. Ugyanis minden gyártó más rögzítési módot használ. Legjobb betartani a készülékéhez kapott használati útmutatóban leírt menetet. A páraelszívó első “szétszedésének” alkalmával meglepheti, hogy több szűrőt is talál. Minden szénszűrő előtt ugyanis el van helyezve egy zsírszűrő is.

A páraelszívó szénszűrője mindig zsírszűrővel van kombinálva.

A zsírszűrő még a szénszűrő előtt van elhelyezve, hogy eltávolítsa a levegőből a zsírokat és szennyeződéseket. A karbantartás szempontjából rendkívül praktikus. Ez a szűrő ugyanis mosható, így nem kell gyakran cserélni. Egyes zsírszűrők ráadásul mosogatógépben is moshatók, ezáltal időt és energiát spórolnak meg önnek.

Ha elhanyagolja a szűrők tisztítását, a konyhában tartózkodás kényelmének jelentős romlásán kívül a páraelszívó kigyulladását is kockáztatja. Ráadásul nem is kivételes esetről van szó, a szakemberek többsége egyetért abban, hogy nagyon nagy a tűzveszély.

Gondoljon a szénszűrőre már a páraelszívó kiválasztásakor

Ha páraelszívó vásárlása mellett dönt, a teljesítményen, méreten és designon kívül ügyeljen a szűrők elérhetőségére is. Dönthet például a Laurel modell mellett, amelyhez mosható zsírszűrő és szénszűrő is elérhető. Ráadásul két méret – 60 vagy 90 centiméter – közül is választhat. És ugyancsak két színből is – lágy fehérből vagy modern feketéből.

A kürtős páraelszívók esetében jó választás a modern, ovális designnal rendelkező Baretta páraelszívó. Ez a páraelszívó négy színben kapható – fehér, ezüst, matt fekete és rézszínben. A 650 m³/ó teljesítményének köszönhetően nagy konyhákba is alkalmas. Természetesen, kapható hozzá mosható alumíniumszűrő a zsírokra és szennyeződésekre és aktív szénszűrő, ami a kiváló teljesítménnyel együtt minden kellemetlen szagtól megszabadítja önt.