výrobník ladu

Hogyan válasszunk jégkockakészítő gépet?

Mi a közös a minőségi 50 éves whiskyben, a frissítő limonádéban és a stílusosan felszolgált fűszervajban? Hát a jég! Talán kicsit meglepő, de télen is jó hasznát veszi. Másrészt viszont helyet foglal a fagyasztóban. Egy otthoni jégkockakészítő gép megoldja ezt a problémát.

A cikkből megtudhatja, hogy:

Helyet spórol a fagyasztóban, gyorsan készít jeget, kreatív és bizonyos esetekben önellátó. A jégkockakészítő nem csak a forró nyári napokon hasznos. Bár az igazság az, hogy ez teszi a legtöbb szolgálatot, főleg a nyári bulikon, amikor kevert italokat szolgál fel a vendégeknek.

A kompakt és gyors segítő akkor is megmenti Önt, ha a buli előtt teljesen megfeledkezett a jégről. Míg a fagyasztó hideg levegővel állítja elő a jeget, a jégkockakészítő többféle, jelentősen gyorsabb fagyasztási módszert alkalmaz.

A Klarstein jégkészítők például természetes R600a hűtőfolyadékot használnak, hogy a jégkockák elkészítése percek kérdése legyen. Ne riassza el a hűtőfolyadék nem túl szimpatikus és túlságosan vegyipari elnevezése. Ez egy természetes anyag, ami a többihez képest környezetbarát.

Hogyan szeretné használni a jégkockakészítőt?

Mit kell tudnia, mielőtt jégkockakészítőt választ? Tegye fel magának a kérdést, hogy mennyire szeretné kreatív módon használni. Alapvetően két típusra oszthatók fel. Az első a jégkockákat egy tálcába készíti el, és ezeket egy kanállal kell kiszednie. Ilyen szerkezeti felépítésű  például a Coolio jégkészítő.

És ezt is biztosan szívesen elolvasná: A Kristall XL jégkockakészítő gép még a legnagyobb hőségben is felfrissíti Önt

A másik típus adagolóval van felszerelve. Ez utóbbi nemcsak kényelmesebb, de a klasszikus jégkockákon kívül a jégkockák adagolását is lehetővé teszi. Egy ízletes sziruppal társítva tökéletes nyári frissítő. Jégkocka adagolóval van ellátva például a Klarstein Eiszeit modellsorozat.

Különböző méretek és formák? Egyáltalán nem gond!

A jégkészítők lehetővé teszik a jégkockák méretének vagy formájának a beállítását. A jéggolyók elképesztően jól mutatnak a kevert italokban. További bónuszként a 3 az 1-ben modellekben lehetőség van a hűtött víz csapolására. Ilyen funkcióval van ellátva az Eiszeit jégkockakészítő.

A normál jég előállítása a fagyasztóban nem csak lassú. A jégkocka formák helyet foglalnak a fagyasztóban, amikor nem használja őket. Ráadásul műanyagból vannak, tehát nem környezetbarátok. A jégkészítő zsákok praktikus alternatívának tűnhetnek. Ezek eldobhatók, tehát szintén nem környezetbarátok, és nem ritka, hogy a pohár alján darabkákat találunk belőlük, ami nem éppen egy kellemes élmény. A jégkészítő garantálja, hogy a jég szennyeződés- és szagmentes lesz. Természetesen, csak ha tiszta vizet használ.

A jégkockakészítők öntisztítási lehetőséget is kínálnak. Még az olvadt jeget is vissza tudják fagyasztani. Ez azonban a modell kiválasztásán is múlik. Ha az olvadt jeget nem lehet „újrahasznosítani”, akkor kézzel kell kiöntenie a vizet a tartályból. A jég elolvadhat, ha túl meleg van odakint, és nincs ideje felszolgálni, vagy ha csak túl sok jeget készített.

Tudja, hogy mennyi jégre van szüksége?

Válassza a jégkészítőt a térfogata szerint. A kisebb modellek elegendők egy normál háztartás igényeihez. Ez azokra vonatkozik, amelyek 24 óra alatt körülbelül 10 kilogramm jeget állítanak elő. Például a Manhattan jégkockakészítő. Ha Ön egy bulikirály, keressen olyat, amelyek 24 óra alatt akár 15 kilogramm jégkockát is elkészítenek. Az XL és XXL jelölés a megnevezésükben azt sugallja, hogy ez inkább egy vendéglátóipari jégkockakészítő. Ezek a készülékek azonban külön mennyiség- és teljesítménykategóriát képviselnek, valamint árban is.

Az sem igaz, hogy egy nagyobb modellel, amelyet valójában teljes mértékben nem használ ki, rosszul járna. A jég előállításának a ciklusai többnyire előre programozottak. Ez azt jelenti, hogy ha ciklusonként 9 kockát készít, és nem használja fel, akkor ki kell dobnia őket. Így rengeteg energiát, vizet és pénzt pazarol el. A nagyméretű gépek több helyet is foglalnak. Otthoni használatra elegendő egy olyan jégkészítő, amely egy ciklusban naponta akár 15 kilogramm jeget is előállít.

Jégkockakészítő fogantyúval a grillezéshez

A jégkockakészítő dizájnja és alapanyaga ugyanilyen fontos szerepet játszanak a kiválasztásnál. A dizájnját válasza ki a konyhája vagy a helyiség kialakítása alapján, ahová a jégkockakészítőt szánja. Igen, erre szüksége lesz, és a legjobb, ha egy konnektor közelébe helyezi el. A jégkészítők 220-240 V váltóáramot igényelnek, ezért konnektorba kell csatlakoztatni őket.

Ennek ellenére találhat a kínálatban fogantyúval ellátott jégkockakészítőket is. Ezek ideálisak a grillezéshez vagy nyári üldögéléshez a teraszon, amelyről szép kilátás nyílik. Ez a fajta jégkészítő úgy működik, hogy a hálózatra csatlakoztatva egy teljes tálcányi jeget készít, majd kihúzhatja a hálózatból. A gép szigetelő kialakításának köszönhetően a jég hűvös marad, és nem olvad el olyan gyorsan. Az Artic Porter a fogantyún kívül érdekes színváltozatokat is felvonultat.

Műanyag vagy acél?

A víztartály újratöltése, amelyből a jégkészítő jeget készít, lehet automatikus, kézi vagy kombinált. Az automatikus megoldás tökéletesnek tűnhet, de ne feledje, hogy ebben az esetben a jégkészítőt vízcsap közelében kell elhelyezni. Az otthoni használatra a 2-5 literes víztartállyal rendelkező jégkészítők a leghatékonyabbak.

És ezt is biztosan szívesen elolvasná: A 2022-es év nyári italát keresi? Kiválasztottunk négy frissítő jelöltet

A rozsdamentes acél, mint fő szerkezeti elem számos előnnyel jár. Az acél strapabíró, látványos és a súlya elfogadható. Ez azt jelenti, hogy a fogantyúval ellátott jégkészítők jég nélkül körülbelül 7 kilogrammot nyomnak. A rozsdamentes acél is nagyon sima, így könnyen tisztítható, és a tisztán tartására öntisztító üzemmódja is van.

A műanyag jégkészítők sem maradnak le. Viszont a kezelésükkör óvatosabban kell eljárni. Végül is a műanyag törékenyebb, mint az acél. Ugyanakkor könnyebbek, és különösen sokféle színben kaphatók, ami megóvja Önt attól, hogy „megtörje” a beltér kialakítását. Elegáns piros színben pompázik például az Ice Volcano 2G.

Legyen a fedele áttetsző, de legyen rajta digitális kijelző is

A jégtartály áttetsző fedelén keresztül ellenőrizheti a tartály tartalmát. Ilyen szempontból az élmezőnyt a Kristal XL vezeti a szó szoros értelmében óriási áttetsző fedelével.

jégkockakészítő gép

Ha digitális kijelzővel ellátott modellt választ, a kijelzőn ellenőrizheti az aktuálisan rendelkezésre álló jég mennyiségét. Ugyanezt a lehetőséget kínálja az Icemeister 2G is.

A digitális vezérlés más kényelmi funkciókkal is jár. Beállíthatja az előállított jég mennyiségét, ütemezheti a gép indítását vagy leállítását, illetve kiválaszthatja a jég méretét és formáját. A kijelző segítségével a kocka és a jégkása között is válthat.

Ahhoz, hogy jégkészítője ne csak a meleg hónapok segítője legyen, és ne foglaljon felesleges helyet otthonában, ismerje meg a jégkészítő egész éves használatára vonatkozó tippeket:

  • Vannak otthon olyan virágai, amelyeknek bonyolult a locsolása? Tegyen néhány kockát a cserép táljába, és azok fokozatosan felolvadnak. A növény akkor szívja a vizet a tálból, amikor szüksége van rá. Soha ne tegyen azonban jeget közvetlenül a virágcserépbe. A növény elhervadhat.
  • Régóta áll egy szék vagy szekrény a szőnyegen? A lenyomódott szőnyegszálak biztosan gondot okoznak. A szőnyegben lévő lenyomódott „karikáktól” úgy szabadulhat meg, ha egy jégkockát hagy rajta felolvadni, majd megtisztítja.
  • Az orvos olyan szirupot írt fel a gyermekének, amit nem akar lenyelni? Adjon a gyermekének egy jégkockát, hogy egy darabig szopogassa. Nem hidegebb, mint egy adag jégkrém, így nem kell amiatt aggódnia, hogy megfázik. A jég tompítja az íz- és bizonyos mértékig a szagérzékelést is, így a gyermek egy-kettő megissza a szirupot.
  • Egy olyan zsírréteg van a mosogatójában, amitől nem tud megszabadulni? Súrolja ki jégkockákkal, amelyek magukhoz kötik a szennyeződést. A maradékot pedig súrolja le citrommal. A mosogató gyorsan és vegyszermentesen tiszta lesz.
  • A házi készítésű dresszingeknek számos előnye van a boltiakkal szemben. Az otthonnak azonban van egy hiányossága. Nem olyan lágy. Ezen egy jégkocka segíthet. Csak ejtse bele az előkészített dresszingbe, nyomja le a tál fedelét, rázza jól össze, és vegye ki a jégkockát belőle. Voila, és már kész is a lágy dresszing!
  • Ha a rizst a mikrohullámú sütőben melegíti fel, akkor többnyire kiszárad. Tegyen egy jégkockát a rizs tetejére, és úgy melegítse fel. A jég a mikrohullámú sütőt párás szaunává változtatja, a rizs pedig olyan lesz, mintha most főzte volna meg.