![](https://magazin.klarstein.hu/wp-content/uploads/2022/05/noze-knife.jpg)
A nagy útmutató: Konyhakések
Nincs olyan recept, amiben ne tudnának segíteni. Konyhakések Ismeri őket? A megfelelőt használja? És tud-e vigyázni rájuk, hogy a lehető leghosszabb ideig tartson? A konyhakések világába kalauzoló nagy kalauzunk minden kérdésére választ ad.
A cikkből megtudhatja:
- Számít a kés alakja és mérete?
- Mi az a szakácskés?
- A konyhakések moshatóak mosogatógépben?
- Milyen gyakran élezzük a konyhakéseket?
- A fogantyú is fontos?
A megfelelő kés kiválasztása megkönnyíti és felgyorsítja a konyhai munkát. A megfelelő pengeméret, pengetípus vagy késforma örömöt vagy megpróbáltatást jelenthet a szeletelésben. Gondoljunk csak a lágy sajtok szeletelésére, a hal filézésére vagy több napos péksütemények felszeletelésére.
Milyen formájú és típusú kést válasszunk?
A késtípusok választéka nagyon széles, és találkozhat igazán speciális, csak egyfajta szeletelésre tervezett késekkel. Összeállítottunk egy listát a leggyakrabban használt és legfontosabb késekről az Ön kényelme érdekében:
- Szakácskés – ez a legelterjedtebb késtípus, amelyről elmondható, hogy univerzális segédeszközként működik. Segítségével szinte bármit lehet szeletelni, és széles pengéje jellemzi. A legmegfelelőbb azonban gyümölcsök, zöldségek vagy fűszernövények darabolására alkalmas.
- Filé kés – egy másik univerzális lehetőség, amely bármire használható. Pengéje azonban vékonyabb hús- vagy haldarabok szeletelésére alkalmas.
- Kenyérvágó kés – ezt a típust azonnal fel fogja ismerni. Ez azért van, mert a pengéje fogazott, és segít simán átvágni a ropogós kérget.
- Steak-kés – használatát a neve kellőképpen megközelíti. Ezért alkalmas a hús szeletelésére. És nemcsak az elkészítésnél, hanem a fogyasztásnál is. A penge teljes hosszában vagy legalább a penge felén végigfutó apró fogaknak köszönhetően tökéletesen szeleteli a kemény húsdarabokat. Keskeny és rendkívül éles.
- Cukrászkés – jelen esetben ez egy igazán sajátos variáns, amely alkalmas segédeszköz a sütéshez. Hosszú és keskeny.
A séfek konyhakései szentnek számítanak.
![A Klarstein kések biztos befutók.](https://magazin.klarstein.de/wp-content/uploads/2022/05/noze-knife-001-1024x630.jpg)
A konyhakések királya a séfkés. Külön figyelmet érdemel azért is, mert univerzális késnek számít. Úgy néz ki, mint egy hagyományos szakácskés, de rendkívül éles és kissé hosszabb – pengéje eléri a 18-30 centimétert. Minden típusú ételt gond nélkül felszeletel, és a Kitano 8 készletben is megtalálható.
A kenyérvágó kés mellett húskés, hámozókés, használati kés és olló is rendelkezésre áll. A pengék rozsdamentes acélból készültek.Ugyanakkor egy nagyon praktikus fa állványt is kap, amely stílusosan kiegészíti a konyhát.
A mosogatógép és a konyhakések nem jönnek ki túl jól egymással
Természetesen a megfelelő kések kiválasztása minőségi darabok kiválasztását jelenti. Ne feledje azonban, hogy a minőségi kés nem egyenlő az elpusztíthatatlan késsel. Ezért a késekről is megfelelően kell gondoskodni. Igen, ez egy plusz feladat, de jutalmul egy hosszú ideig szolgáló, megbízható segítőt kap.
Az alapszabály a következő: Bár a kések használati tárgyaknak számítanak, soha, de tényleg soha ne mosson minőségi konyhakéseket a mosogatógépben. A nyomás és a magas hőmérséklet nem kedvez nekik. Ez mind a pengére, mind a markolatra vonatkozik. A kések egyszerűen nem valók a mosogatógépbe.
Érdekelheti Önt: Tippek a gyümölcsök és zöldségek minél tovább frissen tartásához
Még ha senki sem szeret mosogatni, a gyakran használt kések kézi mosása nem olyan időigényes. Miután megmosta a késeket, azonnal szárítsa is meg azokat. Bár a kések kiváló minőségű acélból készültek, még ez sem mindig garancia arra, hogy nem fognak rozsdásodni. Fontos, hogy a kést szárazon tartsa, és csak ezután tegye el a hüvelybe, tartóba vagy fiókba.
Ha például valami sós dolgot vágunk, alaposan meg kell mosni és meg kell szárítani a kést, és röviden néhány csepp olajjal kell bedörzsölni a pengét. Azonban ügyeljen arra, hogy kerülje a hagyományos étolajokat. Szerezzen be egy kifejezetten fémekre vagy késekre tervezett olajat
Konyhakések és köszörülés? Ne vigyük túlzásba
A kések élezése nem újdonság, és időnként mindenkinek meg kell tennie. Ezáltal a kés éles marad, és megszabadul a pengén lévő repedésektől. A kést azonban évente legfeljebb kétszer kell élezni, mivel egyfajta új felületet hoz létre, és ezzel az acélt is élezni fogja. Ezt többféleképpen is végezheti, köszörűkővel vagy elektromos vagy kézi élezővel.
![Hogyan kell a késeket megfelelően élezni?](https://magazin.klarstein.de/wp-content/uploads/2022/05/noze-knife-shutterstock-1024x630.jpg)
Talán azt gondolta, hogy egy kenyérvágó kést nem lehet élezni a fogazása miatt. Valójában lehet. Léteznek speciális kövek és elektromos élezők, amelyeket csak az ilyen típusú késekhez terveztek.
Ha egy életre szóló segítőket keres, érdemes damaszkuszi acél késeket keresni. A Kaito készlet például 67 rétegű acélt kínál, és VG10-es besorolású. Ezenkívül a kések rózsafa markolattal rendelkeznek, ami igazán gyönyörű darabokká teszi őket.
A fogantyú ugyanolyan fontos, mint a penge
Figyeljen a fogantyúra is. Különösen, ha fából készült. Ebben az esetben időnként olajozni kell, hogy a fa ne repedezzen. Műanyaggal vagy más anyagokkal a karbantartás egy kicsit könnyebb. Azonban itt is emlékeztetjük, hogy a kések egyszerűen nem valók a mosogatógépekbe.
Ahhoz, hogy a kés jól működjön, megfelelő súlyúnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie. A súly a személyes preferenciákról szól. A kés kiegyensúlyozása azonban univerzális feltétel, és azt jelenti, hogy a pengének és a markolatnak egyformán nehéznek kell lennie. Gyors teszt lehet, ha a kés lapos oldalát a kinyújtott ujjra helyezi, ahol a penge “találkozik” a markolattal. Ha a kés nem esik le, akkor megfelelően kiegyensúlyozott.
Érdekelheti Önt: Légkondicionálót szeretne választani? Tanácsot adunk és segítünk a választásban
Egyébként a kés kiválasztásakor fontos szempont a markolat és a penge közötti illesztés minősége is. Amellett, hogy a kapcsolatnak szilárdnak kell lennie, nem lehetnek hézagok. Ennek oka a higiénia. Az ilyen pontatlanságokat nehéz eltüntetni.
A kés nem csak szeletelésre való, hanem multifunkcionális segítő mindenféle tevékenységhez. Használjuk konzervdobozok, konzervek kinyitásához, csavarozáshoz vagy csavarok meghúzásához. Ezek “nagyszerű” tevékenységek, amelyek segítségével a kések leértékelődnek és újakat kell vásárolnunk. Ezért győződjön meg róla, hogy valóban csak az ételt vágja a késsel. A ház átalakításakor használja az erre a célra tervezett eszközöket.