A nagy útmutató: Konyhakések

Nincs olyan recept, amiben ne tudnának segíteni. Konyhakések Ismeri őket? A megfelelőt használja? És tud-e vigyázni rájuk, hogy a lehető leghosszabb ideig tartson? A konyhakések világába kalauzoló nagy kalauzunk minden kérdésére választ ad.

A cikkből megtudhatja:

  • Számít a kés alakja és mérete?
  • Mi az a szakácskés?
  • A konyhakések moshatóak mosogatógépben?
  • Milyen gyakran élezzük a konyhakéseket?
  • A fogantyú is fontos?

A megfelelő kés kiválasztása megkönnyíti és felgyorsítja a konyhai munkát. A megfelelő pengeméret, pengetípus vagy késforma örömöt vagy megpróbáltatást jelenthet a szeletelésben. Gondoljunk csak a lágy sajtok szeletelésére, a hal filézésére vagy több napos péksütemények felszeletelésére.

Milyen formájú és típusú kést válasszunk?

A késtípusok választéka nagyon széles, és találkozhat igazán speciális, csak egyfajta szeletelésre tervezett késekkel. Összeállítottunk egy listát a leggyakrabban használt és legfontosabb késekről az Ön kényelme érdekében:

  • Szakácskés – ez a legelterjedtebb késtípus, amelyről elmondható, hogy univerzális segédeszközként működik. Segítségével szinte bármit lehet szeletelni, és széles pengéje jellemzi. A legmegfelelőbb azonban gyümölcsök, zöldségek vagy fűszernövények darabolására alkalmas.
  • Filé kés – egy másik univerzális lehetőség, amely bármire használható. Pengéje azonban vékonyabb hús- vagy haldarabok szeletelésére alkalmas.
  • Kenyérvágó kés – ezt a típust azonnal fel fogja ismerni. Ez azért van, mert a pengéje fogazott, és segít simán átvágni a ropogós kérget.
  • Steak-kés – használatát a neve kellőképpen megközelíti. Ezért alkalmas a hús szeletelésére. És nemcsak az elkészítésnél, hanem a fogyasztásnál is. A penge teljes hosszában vagy legalább a penge felén végigfutó apró fogaknak köszönhetően tökéletesen szeleteli a kemény húsdarabokat. Keskeny és rendkívül éles.
  • Cukrászkés – jelen esetben ez egy igazán sajátos variáns, amely alkalmas segédeszköz a sütéshez. Hosszú és keskeny.

A séfek konyhakései szentnek számítanak.

A Klarstein kések biztos befutók.

A konyhakések királya a séfkés. Külön figyelmet érdemel azért is, mert univerzális késnek számít. Úgy néz ki, mint egy hagyományos szakácskés, de rendkívül éles és kissé hosszabb – pengéje eléri a 18-30 centimétert. Minden típusú ételt gond nélkül felszeletel, és a Kitano 8 készletben is megtalálható.

A kenyérvágó kés mellett húskés, hámozókés, használati kés és olló is rendelkezésre áll. A pengék rozsdamentes acélból készültek.Ugyanakkor egy nagyon praktikus fa állványt is kap, amely stílusosan kiegészíti a konyhát.

A mosogatógép és a konyhakések nem jönnek ki túl jól egymással

Természetesen a megfelelő kések kiválasztása minőségi darabok kiválasztását jelenti. Ne feledje azonban, hogy a minőségi kés nem egyenlő az elpusztíthatatlan késsel. Ezért a késekről is megfelelően kell gondoskodni. Igen, ez egy plusz feladat, de jutalmul egy hosszú ideig szolgáló, megbízható segítőt kap.

Az alapszabály a következő: Bár a kések használati tárgyaknak számítanak, soha, de tényleg soha ne mosson minőségi konyhakéseket a mosogatógépben. A nyomás és a magas hőmérséklet nem kedvez nekik. Ez mind a pengére, mind a markolatra vonatkozik. A kések egyszerűen nem valók a mosogatógépbe.

Érdekelheti Önt: Tippek a gyümölcsök és zöldségek minél tovább frissen tartásához

Még ha senki sem szeret mosogatni, a gyakran használt kések kézi mosása nem olyan időigényes. Miután megmosta a késeket, azonnal szárítsa is meg azokat. Bár a kések kiváló minőségű acélból készültek, még ez sem mindig garancia arra, hogy nem fognak rozsdásodni. Fontos, hogy a kést szárazon tartsa, és csak ezután tegye el a hüvelybe, tartóba vagy fiókba.

Ha például valami sós dolgot vágunk, alaposan meg kell mosni és meg kell szárítani a kést, és röviden néhány csepp olajjal kell bedörzsölni a pengét. Azonban ügyeljen arra, hogy kerülje a hagyományos étolajokat. Szerezzen be egy kifejezetten fémekre vagy késekre tervezett olajat

Konyhakések és köszörülés? Ne vigyük túlzásba

A kések élezése nem újdonság, és időnként mindenkinek meg kell tennie. Ezáltal a kés éles marad, és megszabadul a pengén lévő repedésektől. A kést azonban évente legfeljebb kétszer kell élezni, mivel egyfajta új felületet hoz létre, és ezzel az acélt is élezni fogja. Ezt többféleképpen is végezheti, köszörűkővel vagy elektromos vagy kézi élezővel.

Hogyan kell a késeket megfelelően élezni?
forrás: shutterstock.com

Talán azt gondolta, hogy egy kenyérvágó kést nem lehet élezni a fogazása miatt. Valójában lehet. Léteznek speciális kövek és elektromos élezők, amelyeket csak az ilyen típusú késekhez terveztek.

Ha egy életre szóló segítőket keres, érdemes damaszkuszi acél késeket keresni. A Kaito készlet például 67 rétegű acélt kínál, és VG10-es besorolású. Ezenkívül a kések rózsafa markolattal rendelkeznek, ami igazán gyönyörű darabokká teszi őket.

A fogantyú ugyanolyan fontos, mint a penge

Figyeljen a fogantyúra is. Különösen, ha fából készült. Ebben az esetben időnként olajozni kell, hogy a fa ne repedezzen. Műanyaggal vagy más anyagokkal a karbantartás egy kicsit könnyebb. Azonban itt is emlékeztetjük, hogy a kések egyszerűen nem valók a mosogatógépekbe.

Ahhoz, hogy a kés jól működjön, megfelelő súlyúnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie. A súly a személyes preferenciákról szól. A kés kiegyensúlyozása azonban univerzális feltétel, és azt jelenti, hogy a pengének és a markolatnak egyformán nehéznek kell lennie. Gyors teszt lehet, ha a kés lapos oldalát a kinyújtott ujjra helyezi, ahol a penge “találkozik” a markolattal. Ha a kés nem esik le, akkor megfelelően kiegyensúlyozott.

Érdekelheti Önt: Légkondicionálót szeretne választani? Tanácsot adunk és segítünk a választásban

Egyébként a kés kiválasztásakor fontos szempont a markolat és a penge közötti illesztés minősége is. Amellett, hogy a kapcsolatnak szilárdnak kell lennie, nem lehetnek hézagok. Ennek oka a higiénia. Az ilyen pontatlanságokat nehéz eltüntetni.

A kés nem csak szeletelésre való, hanem multifunkcionális segítő mindenféle tevékenységhez. Használjuk konzervdobozok, konzervek kinyitásához, csavarozáshoz vagy csavarok meghúzásához. Ezek “nagyszerű” tevékenységek, amelyek segítségével a kések leértékelődnek és újakat kell vásárolnunk. Ezért győződjön meg róla, hogy valóban csak az ételt vágja a késsel. A ház átalakításakor használja az erre a célra tervezett eszközöket.