Falafel
Házi készítésű falafel? Egyáltalán nem nehéz. Ezeket a kis csicseriborsó-golyókat elég gyorsan ki lehet sodorni, és nagyon könnyen megsüthetők a sütőben vagy a forró légkeveréses sütőben. Tudta ezt? A falafel az arab konyhából származik, és ma már az egész világon híres. Ez annak is köszönhető, hogy mennyire ízletesek ezek a kis golyók. A friss koriandernek, petrezselyemnek és a finom fűszereknek köszönhetően rendkívül friss és fűszeres ízű. Próbálja ki ezeket a golyókat, majd később dolgozza fel őket – például a vegán falafel wrapünkben!
Nyersanyagok
Adja meg az adagmennyiséget
240 g csicseriborsó konzerv vagy főzőüvegből | |
1 hagyma | |
3 gerezd fokhagyma | |
1TK római kömény | |
1/4csokor koriander | |
1/2csokor petrezselyem zöldje | |
1TK kurkuma | |
5EK liszt | |
1TK sütőpor | |
4EK olívaolaj |
Segítők
Turmixgép | |
Forrólevegős sütő választható |
Tápértékek
340
kalória
28 g
szénhidrát
20 g
zsír
7 g
fehérje
Munkamenet
1.
A hozzávalók előkészítése
Öblítsük le a csicseriborsót, és hagyjuk jól lecsepegni. Hámozzuk meg és aprítsuk durvára a hagymát és a fokhagymát. Mossuk meg, szárítsuk meg és vágjuk durvára a petrezselyemzöldet és a koriandert.
Megjelölés készként
2.
Hozzávalók összekeverése
A csicseriborsót, a hagymát, a fokhagymát, a koriandert, a petrezselyemzöldet, a római köménymagot, a kurkumát és a 2 EK olívaolajat turmixgépben simára keverjük. Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet és a sütőport, amíg szilárd, formálható és homogén tésztát nem kapunk.
Megjelölés készként
3.
A falafel formázása
Formázzunk a tésztából körülbelül 12 egyforma méretű golyót.
Megjelölés készként
4.
A falafel sütése
A falafelt megkenjük a maradék olívaolajjal, és 190 °C-on 15 percig sütjük forrólevegős sütőben, időnként megforgatva, vagy ugyanezen a hőmérsékleten a sütőben.
Megjelölés készként
Jegyzetek
Egy adag itt 4 falafelnek felel meg.
A tápértékeket az alapanyagok alapján becsüljük meg. Valójában ezek változhatnak.