a rizs sokszínűségével lep meg

Rizs – Ázsia titka?

A távoli Ázsia ikonikus köret- és főétele – a rizs – a magyar konyhában is otthonra lelt. Az ízletes, bolyhos, kissé ragacsos és “al dente” rizs elkészítése azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.

Aki főzött már rizst, az tudja, hogy a rizs főzése néha nagyon macerás. Néha ragasztva és túlfőve húzza ki, néha megég, néha pedig kemény és alulfőtt.

A rizs nem tudomány, de kell, hogy legyen egy kis gyakorlata

Mindegy, hogy basmati, sima, jázmin, fekete, fehér vagy vörös rizs, mindegyik rizs gazdag keményítőben. Ezért fontos, hogy a rizst főzés előtt alaposan megmossuk. Ez megszabadít a szennyeződésektől és eltávolítja a felesleges keményítőt. A rizs elkészítéséhez használhat egy sima befőttesüveget is. Egy csésze rizsre két-két és fél csésze víz jut.

Érdekelheti Önt: Hogyan készítsünk házi olívaolajat?

Mielőtt a rizst és a vizet az edénybe tenné, pirítsa meg a vajat vagy az olajat. A rizs nem fog megégni, illetve finom és lágy ízt is kap tőle.

Párolt vagy főtt?

A választás Önön és ízlelőbimbóin múlik. A különbség természetesen az elkészítésben van. A párolt rizshez megfelelő arányban töltse fel vízzel. Ha a főttet választja, az eljárás hasonló a tésztához. Forrás után több vizet kell ráönteni, leszűrni és leöblíteni.

A rizs sülten is finom

Kényeztesse édesszájúságát

A rizs fűszerezése is nagyon fontos. Bár ez egy olyan köret, amelynek semlegesnek kell lennie, mindig feldobhatja valamivel. A vajon kívül természetesen a só és a bors is fontos. Ha szereti az erősebb ízeket, a curry remek választás. A fűszereken kívül főtt hagymával vagy borsóval is gazdagíthatja.

A rizsnek van egy ász a tarsolyában, az egyszerűség

Ha még mindig a tökéletes rizs elkészítésén töpreng, nyúljon a praktikus rizsfőzőkhöz. Ezek elkészítik a tökéletes köretet felesleges felhajtás nélkül. Választhat például Osaka rizsfőzőt, és az Osaka Premium is megfelelő alternatíva. Ebben a fazékban nemcsak tökéletes rizst, hanem párolt zöldségeket is készíthet egy menetben.