Tojáslikőr
A tojáslikőr úgy hozzátartozik a hideg évszakhoz, mint egyetlen más ital sem. Akár Németországban, akár Amerikában, Angliában és Kanadában “Egg Nog” néven: a tojás, tejszín és rum vagy brandy kombinációja mindenhol sok rajongóra talál. Annál is inkább fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk, milyen gyorsan és egyszerűen elkészítheti a saját tojáslikőrjét. Ez a kis díszes üvegekbe palackozott likőr a karácsonyi szezonban (vagy a témához illően húsvétkor) remek vendéglátó ajándék is lehet.
Nyersanyagok
Adja meg az adagmennyiséget
4 nagy tojás | |
250 g kristálycukor | |
480 ml zsíros tej | |
240 ml tejszín | |
120 ml rum | |
120 ml brandy | |
1/2teáskanál szerecsendió | |
1csipet só |
Eszközök
Konyhai robotgép opcionális | |
vagy botmixer |
Tápértékek
285
Kalóriát
28 g
Szénhidrátokat
7 g
Zsír
4 g
Fehérje
Munkamenet
1.
Verjük fel a tojásfehérjét
Válasszuk szét a sárgáját a fehérjétől. A tojásfehérjét verjük fel konyhai robotgépben vagy kézi mixerrel. Adjunk hozzá egy teáskanál kristálycukrot, és verjük tovább, amíg a tojásfehérje kemény nem lesz.
Megjelölés készként
2.
Készítsük el a tojáslikőrt
Egy külön tálban verjük fel a tojássárgáját és a maradék kristálycukrot, amíg a keverék aranysárga színű nem lesz, és a cukor teljesen feloldódik. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük 5 percig alacsony fokozaton. Fokozatosan adjuk hozzá a tojásfehérjét.
Megjelölés készként
3.
Hűtsük le a tojáslikőrt
Öntsük a tojáslikőrt sterilizált és légmentesen záródó üvegbe, és legalább 1-2 napra tegyük a hűtőbe. A tojáslikőr akkor a legfinomabb, ha 1-3 hétig hűtőben tároljuk.
Megjelölés készként
Jegyzetek
Egy adag körülbelül 100 ml tojáslikőrnek felel meg.
A tápértékadatokat hozzávetőlegesen a felsorolt összetevők alapján számították ki. Eltérések lehetségesek.