zazvor

A gyömbér frissít és elősegíti az egészséget

Fűszer és gyógyszer – a gyömbér minden konyha szerves része. Miért olyan egészséges? Aromás gumóként egzotikus fűszeres ízt ad az ételnek, ugyanakkor értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el.

Gyömbért bármikor

Por formájában, apró darabokra vágva vagy reszelve – a gyömbér mindig aromás ízt ad az ételeknek. Leveseket, salátákat és akár reggelit is ízesíthet vele. Serkenti a vérkeringést és valóban felébreszt. Ha gyömbérrel teát készít, vagy a zabpehelyhez tesz belőle egy keveset, beindul az anyagcseréje.

Érdekelheti: Mit kínálhat egy vízforraló?

És nem csak ez, a finomra reszelt gyömbér kellemes kiegészítője a péksüteménynek. Nemcsak sós ételekkel izgatja az ízlelőbimbókat, de desszertekben is ízletes. Az édes finomságok olyan gyümölcsaromás élességet szereznek, amely ellenállhatatlan ízt kölcsönöz.

Mint a fűszerek?

A gyömbér kreatív fűszer
forrás: shutterstock.com

A gyömbér íze általában élesnek és frissnek mondható, de származási országtól függően változik. A nigériaira az élesség jellemző, a jamaicai gyömbér intenzív, fűszeres ízű, míg a kínai gyömbér teljes gyümölcsös illatával varázsol el. A betakarítási időszak is befolyásolja ennek a fűszeres gumónak az ízét: minél később szüretelik, annál élesebb. Ha nem szereti, ha az étele csípős, de inkább a frisset és a zsengét szereti, akkor a gyömbért csak rövid ideig főzze vagy süsse.

A gyömbér az egészségének testőre

A gyömbér gyógyhatása éppoly sokrétű, mint az íze. Serkentő hatással van az immunrendszerre, ezért megelőzi a megfázást és az influenzafertőzéseket. A gyömbér még torokfájás esetén is megkönnyebbülést hoz. Ezenkívül az illóolajok nyugtató hatással vannak a gyomorra, enyhítik a hányingert és az elnehezülést. A gyömbérben található gingerol és shogaol csípős komponensei beindítják az anyagcserét, ezáltal serkentik a vérkeringést.

Próbálja ki ezeket a recepteket

Ha egy kis gyömbért kever az éjszakai zabpelyhébe, reggelre megduplázza az anyagcserét. Hideg napokon a forró citrom gyömbérrel és fahéjjal melegítő vitaminbomba. Egyszerűen elkészítheti az italt Sencha teáskannában. Nyáron a gyümölcsleveket és turmixokat is javíthatja egy kis gyömbérrel. A kókuszos gyömbéres muffin is megér egy kis bűnt! A puha tészta a kókusznak köszönhetően enyhén egzotikus aromát kap, amit a gyömbér finoman kiemel.