Eis selber machen: der große Guide. Eis wird auf einem Teller und in der Schale präsentiert.

Házi készítésű fagylalt: Készítsen frissítő finomságot pontosan az ízlése szerint

Készített már valamikor házi készítésű fagylaltot? Legyen szó jégkrémről, édes krémről, sorbetről, diétás fagylaltról vagy klasszikus fagylaltról: a házi készítésű fagylalt különleges helyet foglal el a szívünkben, mert mindig pontosan tudjuk, hogy milyen összetevőkből készült.

Az alapanyagok ismerete és a minőségi összetevők használata – ezért érdemes otthon készíteni az ételeket, és a finomságokat. Ráadásul szórakoztató is! Készítettünk Önnek egy nagyszerű útmutatót a házi készítésű fagylaltokhoz. Az alaprecepttől kezdve a fagylaltkészítő használatán vagy mellőzésén át a receptekig és a vegán fagylaltokig mindent összefoglaltunk, ami fontos és szükséges. Szóval ha szeretné a nyarat finom házi fagylalttal kezdeni, csatlakozzon hozzánk most!

Tartalom

Házi készítésű fagylalt – miért is készítsünk egyáltalán?

Semmi sem egyszerűbb, mint fagylaltot vásárolni a szupermarketben vagy a kedvenc standján. Akkor miért is készítsük otthon? A házi készítésű fagylalt több okot is kínál, amiért érdemes egy kis időt a konyhában tölteni.

 • Friss és természetes összetevők: Ha saját fagylaltot készít, pontosan tudja, hogy mit használ. Ön döntheti el, hogy mi kerül a fagylaltba, és mindig ügyeljen arra, hogy minden friss és jó minőségű legyen. Ez nagy előny lehet, különösen akkor, ha allergiás vagy intoleranciás.
 • Népszerű ízek: Kiválaszthatja az Ön által kedvelt ízesítéseket és ízeket, és létrehozhatja saját fagylaltízét, amelyet nehéz megtalálni a boltban, vagy egyáltalán nem is kapható. Új összetevőkkel kísérletezni jó móka.
 • Alacsonyabb cukortartalom: Ön határozza meg, hogy mennyi cukrot tartalmazzon a fagylaltja, és ha igen, milyen mennyiséget tartalmazzon. Használhat hagyományos cukrot vagy más édesítőszert, amely kevesebb kalóriát tartalmaz vagy jobban tolerálható.
 • Spórolhat: Ha nagyon szereti a fagylaltot, és minden adandó alkalommal kényezteti magát, akkor bizonyára észrevette, hogy ez a fajta szerelem elég sok pénzt tud kihúzni a pénztárcájából. A házi készítésű fagylalt lehetővé teszi, hogy olcsóbb alapanyagokat használjon, vagy több fagylaltot készítsen egy alkalommal.
 • Szórakozás az egész családnak: Rendezett már fagylaltos partit? A házi készítésű fagylalt közös elkészítése, a kísérletezés és az új ízek kipróbálása nagyszerű tevékenység lehet a család és a barátok számára. Különösen a gyerekek sokat tanulhatnak és kipróbálhatnak.

A házi készítésű fagylalt mindenképpen megéri az elkészítésével töltött időt. Még akkor is, ha tényleg nem sok van belőle. Megkívánta? Akkor bátran próbálja ki az alapreceptünket vagy a  haladóbb receptek egyikét.

Milyen fagylaltfajtákat ismerünk, és miben különböznek egymástól?

Mielőtt a hozzávalókat az asztalra tenné, nézzük meg közelebbről magát a fagylaltot. Ennek a frissítő finomságnak számos fajtája létezik. Minden ország másképp állítja elő, és minden ország a saját régióján belül alkalmazkodik a gyártáshoz és az összetevőkhöz. Hazánkban a legnépszerűbb fagylalt valószínűleg tejből és tejszínből készül, de a jégkrémek, sorbetek vagy fagyasztott joghurtok sem maradnak le a népszerűségben. Ez a fagylaltok alapvető felosztása:

 • Krémfagylalt: krémes, tej alapú fagylalt, gyakran gyümölcs- vagy csokoládédarabkákkal ízesítve.
 • Tejfagylalt: általában legalább 70%-ban tejből áll, és cukorral, gyümölcspépekkel és egyéb összetevőkkel ízesítik.
 • Gelato: olasz fagylaltfajta, amelyet alaposabban keverünk, ami a lehető legtöbb levegőt kipréseli a  fagylaltkeverékből, és így a fagylalt sűrűbb és krémesebb lesz.
 • Lágy fagylalt / Tekert: könnyű és habos fagylalt, amelyet gyakran tej, tejszín, cukor és aromák keverékéből készítenek.
 • Sherbet: általában tejből, gyümölcsléből, cukorból és aromákból készült fagylaltfajta. Nagyon hasonlít a sorbethez – a különbség a tej hozzáadása.
 • Parfait: Hagyományosan tojássárgája, cukor és tejszín keverékéből készül, amelyet vízfürdőben krémes állagúra felvernek. Ezt a keveréket ezután összekeverjük más összetevőkkel, például olvasztott csokoládéval vagy gyümölcspürével, és a  fagyasztóban szilárdra fagyasztjuk.
 • Fagyasztott joghurt: A fagyasztott joghurt egy joghurtból készült desszert. Hasonló a fagylalthoz, de kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz. Különböző ízek és adalékanyagok adhatók hozzá.
 • Sorbet: jeges gyümölcsdesszert, amely általában vegán és tejmentes.
 • Granita: fagyasztott vízből, cukorból és aromából készült jeges ital.
 • Jégkrémek: fagyasztott desszertek általában pálcikán.
 • Nicecream: Az alap egy érett banánból készült krém, amelyet kisebb darabokra vágnak, majd lefagyasztanak. Ezután krémes állagúra keverjük őket. Gyakran adnak hozzá más összetevőket, például gyümölcsöt, dióféléket, csokoládét vagy fűszereket, hogy változatosabbá tegyék az ízvilágot.

Házi készítésű fagylalt – fagylaltkészítővel vagy anélkül?

A fagylaltkészítővel könnyedén készíthet tej-, tejszín- és gyümölcsfagylaltot, segít a házi sorbet vagy fagyasztott joghurt elkészítésében. A fagylalt, például parfé, jégkrém, gránita vagy nicecream készítéséhez általában csak turmixgépre vagy megfelelő formára van szüksége. Azonban az igazán krémes fagylalt elkészítése, mint a fagylaltozóban, egy kicsit bonyolultabb lehet. Elmagyarázzuk, hogyan készíthet saját fagylaltot fagylaltkészítővel vagy anélkül, és milyen előnyei és hátrányai vannak. Először is fontos, hogy elsajátítsuk az alapreceptet. Az összetevők ugyanazok, akár fagylaltkészítő gépet használ, akár anélkül készíti a fagylaltot. A különbségek csak az eljárásban vannak.

Házi készítésű fagylalt alapreceptje

Alapanyagok:

500 ml tejszín (vagy tej)
1 teáskanál vaníliakivonat vagy vaníliás cukor
150 g cukor
5 tojás sárgája

Elkészítés:

 1. A tejszínt melegítsük fel egy lábasban, de ne forrjon fel. Ha van konyhai hőmérője, a maximális hőmérséklet 80 °C.
 2. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot vagy a vaníliás cukrot, és keverjük jól össze. Hagyjuk 15 percig áztatni körülbelül 80 °C-os hőmérsékleten.
 3. Tegyük a tojássárgáját és a cukrot egy külön tálba, és kézi mixerrel vagy habverővel verjük habosra.
 4. A forró tejszínt lassan, állandóan kevergetve adjuk a tojássárgája és a cukor keverékhez.
 5. Tegyük vissza a keveréket a lábosba, és alacsony lángon, állandóan kevergetve melegítsük, amíg besűrűsödik, és a kanál hátuljára tapad. Ez egy teszt, hogy lássuk, megfelelő-e a fagylaltkeverék állaga.
 6. Tegyük a keveréket jégfürdőbe, és folyamatos keverés mellett hűtsük szoba-hőmérsékletűre.

Tippek az alaprecepthez:

 • Használhat tejszín és tej keverékét is. Alapvetően ízlés kérdése. Elmondható azonban, hogy minél magasabb a zsírtartalom (azaz a tejszín aránya), annál krémesebb lesz a fagylalt.
 • Használhat hagyományos cukor és például dextróz, porcukor vagy más finom cukor keverékét is. Minél finomabb a cukor, annál kisebb jégkristályok képződnek a keverékben, és annál krémesebb lesz a fagylalt.
 • Jégfürdő helyett a keveréket a hűtőszekrényben is lehűtheti. A jégfürdőben történő keverés azonban mozgásban tartja a keveréket, így levegőztetve azt.

Készítsen saját fagylaltot fagylaltgép nélkül

Úgy döntött, hogy fagylaltkészítő nélkül készíti el a fagylaltját? Az eljárás a következő:

 1. Tegye a fagylaltkeveréket egy hosszúkás, sekély edénybe, és tegye a fagyasztóba.
 2. 30 perc elteltével vegyük ki, és villával vagy habverővel keverjük össze.
 3. Ismételje ezt a folyamatot, amíg a fagylalt teljesen meg nem fagy és krémes állagú nem lesz.

A fagylalt ismételt keverése felbontja a fagylaltban képződő jégkristályokat. Ez biztosítja, hogy a fagylalt krémes legyen. Keverés nélkül nagy jégkristályok képződnek, és a fagylalt kemény lesz.

Készítsen saját fagylaltot egy fagylaltgép segítségével

Ha van otthon fagylaltkészítője, és szeretné használni fagylalt készítéséhez, kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Tegye a fagylaltkeveréket a fagylaltgépbe.
 2. Keverje 30 – 40 percig.
 3. A jégkrémet azonnal fogyaszthatja, vagy töltse fagylaltos edénybe, és tegye a fagyasztóba. Tálalás előtt hagyjuk a fagylaltot körülbelül 10 percig felolvadni.

A fagylaltkészítő gyakorlatilag összekeveri ön helyett. A kívülről, azaz a tartály faláról történő hűtésnek és a folyamatos keverésnek köszönhetően sok levegő kerül a fagylaltmasszába. Ezáltal a fagylalt még terjedelmesebbé és krémesebbé válik.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a fagylaltkészítésnek fagylaltkészítővel és anélkül?

Nem tudja eldönteni, hogy beszerezzen-e egy fagylaltkészítőt? Megnéztük ennek a konyhai segédeszköznek az előnyeit és hátrányait. Dióhéjban. Ha szeretne még jobban “megvilágosodni” a fagylaltkészítővel kapcsolatban, mindenképpen nézze meg oldalunkat, ahol részletesen foglalkoztunk a fagylaltkészítőkkel. Megtudhatja például azt is, hogy mi a különbség a kompresszorral ellátott és a kompresszor nélküli fagylaltgépek között.

Készítsen saját fagylaltot fagylaltkészítővel: Nagy választékunk!
A fagylaltgépekhez

Készítsen saját fagylaltot fagylaltgép nélkül

Előnyök:

 • Ha ritkán készít jégkrémet, pénzt takaríthat meg.
 • Valójában csak egy edényre van szüksége, amiben elkeverheti.
 • Helyet takarít meg, a fagylaltkészítők elég nagyok.

Hátrányok:

 • A fagylaltkészítéssel sok időt fog eltölteni, legalább 4 órát.
 • Az igazán krémes fagylalt érdekében a keveréket rendszeresen kézzel kell keverni.

Készítsen saját fagylaltot egy fagylaltgép segítségével

Előnyök:

 • A fagylalt a típustól és az előkészítéstől függően kevesebb mint egy óra alatt elkészül.
 • Nincs keverés. Amikor a fagylalt a gépben van, van ideje másra is.
 • Fagylalt, mint egy fagylaltozóban!

Hátrányok:

 • A fagylaltkészítő gép egy befektetés.
 • A berendezésnek hely kell a konyhában.

Hogyan készítsünk igazán krémes fagylaltot?

Készített már fagylaltot, de kemény, mint a kő? Ennek több oka is lehet! A házi készítésű fagylaltban az összetevők kölcsönhatása mindig más és más. Számos tényezőt befolyásolhat, hogy a fagylaltot a következő kipróbáláskor még finomabbá tegye:

 • A magasabb zsírtartalom miatt az állaga krémesebb. Adja hozzá a zsírt a fagylalthoz a tej és a tejszín összekeverésével.
 • A fagyasztás közbeni folyamatos keverés lehetővé teszi, hogy a fagylalt sima és krémes állagú legyen. Használjon fagylaltkészítő gépet, hogy egyenletes és légies állagot kapjon.
 • Használja a tojássárgáját emulgeálószerként, hogy a hozzávalók összeálljanak és sima állagot kapjanak. A tojássárgája lecitint tartalmaz, amely kötőanyagként működik. Ez tartja össze a fagylaltban lévő víz- és zsírmolekulákat. A vegán fagylaltok számára szintén alkalmas emulgeálószerek például a szentjánoskenyér-gumi vagy a guargumi. Mindkettő megvásárolható bio szupermarketekben vagy az interneten.
 • A cukrot a fagyás lassítására és a jégkristályok kialakulásának megakadályozására használják, ami szemcsés textúrát okozhat. Minél finomabb a cukor, annál kisebbek a jégkristályok. Ezért használhat például porcukrot vagy dextrózt is. Vagy próbálja ki a cukorhelyettesítőt, de például az eritritolhoz hasonló cukorhelyettesítőket is kipróbálhatja. Kísérletezzen nyugodtan.
 • Adjunk hozzá alkoholt, óvatosan! Természetesen ez a tipp nem minden fagylaltfajtánál ajánlott, de nem is akarjuk Önt megfosztani tőle. Az alkohol alacsonyabb hőmérsékleten szilárdul meg, mint a legtöbb más fagylalt-összetevő. Ez azt jelenti, hogy a fagylalt nem lesz olyan kemény a fagyasztás után. Ügyeljünk azonban arra, hogy az alkoholtartalom ne haladja meg a 20%-ot.

Házi készítésű fagylalt – tippek és trükkök

Minden profi mindig tartogat néhány tippet és trükköt a tarsolyában, amelyekkel javíthat alkotásain. Összegyűjtöttük azokat, amelyek segítségével még jobbá teheti a házi készítésű fagylaltját. Szóval vigyázat!

 • A fagylaltkanalas trükk: A torta felvágásához hasonlóan nagyon hasznos, ha tálalás előtt egy fagylaltkanalat forró vízbe mártunk. Ha felmelegítjük, jobban siklik a fagylaltkeveréken, és tökéletes gombócokat tudunk formázni.
 • Kaparja le a fagyott keveréket: Mivel a fagylaltgépek kívülről befelé hűtik a fagylaltot, gyakran előfordul, hogy a fagylaltmassza egy része ráfagy a hűtőtartály falára. Segít, ha a fagyasztott masszát 2-3-szor átkaparjuk egy spatulával, hogy elérjük a tökéletes állagot. Ne feledje mindig kikapcsolni a fagylaltkeverést.
 • A tökéletes örvénylés: Fantasztikus fagylaltot szeretne gyümölcsös örvényléssel? A fagylalt és a püré rétegezésekor ügyeljen arra, hogy ne keverje túlságosan össze őket. A szabály: a kevesebb néha több. Így érheti el a jellegzetes örvénylést a gombócok adagolásakor.
 • Adjon hozzá finom és ropogós darabkákat: csokoládé-, gyümölcs- vagy kekszdarabkákat szeretne a fagylaltjába? Semmi probléma! A legtöbb fagylaltkészítő gép fedelén van egy kis szárny, amely lehetővé teszi, hogy a fagylalt elkészülte előtt körülbelül 5 perccel hozzáadjuk a hozzávalókat. Így nem fagynak meg teljesen, és tökéletesen élvezheti a fagylaltot.

Vegán fagylalt – lehetséges ez?

Nincs olyan, amit ne lehetne megtenni! Természetesen ez a vegán fagylaltra is vonatkozik. Egyes fagylaltfajták, mint például a legtöbb jégkrém vagy sorbet, eleve vegánok, mivel nagyrészt gyümölcsből készülnek. Tej- és tejszínfagylaltot azonban állati összetevők nélkül is készíthet.

A tejet és a tejszínt könnyen helyettesítheti növényi alapú alternatívákkal. Gyakran használnak kókusz- vagy mandulatejet, amelyeknek már van saját édes ízük. Ha növelni szeretné a zsírtartalmat, hogy a fagylalt krémesebb legyen, ahogy a cikkben említettük, használhat kókuszolajat.

A cikkben említettük a tojássárgája-pótlót is. A szentjánoskenyér-gumi és a guargumi növényi emulgeálószerek, amelyek megkötik a zsír- és vízmolekulákat, így az összetevők nem válnak szét.

A fagylalt lágyításához bármit felhasználhat: gyümölcsöt, gyümölcspürét, vegán csokoládét, kekszet, aromákat és még sok mást. Az Ön választása, az összetevők, a vegán fagylalt – ez egyszerű, igaz?

Kedvenc fagylalt receptjeink

Hogyan is zárhatnánk egy kiadós gasztro-cikket másképp, mint egy édes falatozással? Kiválasztottunk néhányat az Ön számára. Ezek a legnépszerűbb fagylaltreceptjeink a Klarstein receptjeiből. Ha szeretné megismerni őket, vagy többet szeretne kipróbálni, csak használja a recept-szűrőt a recepteknél, és válassza ki a fagylalt és a fagylaltkészítő kategóriákat. Válassza ki a jégkrém szekciót. Jó édes és frissítő ízeket kívánunk!

És ha nem tud dönteni, íme, azok a fagylaltok, amelyekkel egyáltalán nem tudunk betelni:

Written by:

Svenja szeret a konyhában a legapróbb részletekre koncentrálni. A rágcsálnivalóktól és a gyors receptektől a többfogásos menükig mindent addig tesztel, amíg tökéletes nem less.