Gombás rizottó
A gombás rizottó abszolút klasszikus a rizottók között. Könnyű elkészíteni, gyorsan elkészül, és a hideg évszakban abszolút melengető érzést ad. Ismerős? Csak egy harapás és máris biztonságban érzi magad? Mi is pontosan így érzünk. Ha szeretné újra érezni, és most nagyon éhes, nézze meg a receptünket, és készítse el. Egyébként: bármilyen gombát használhat, amit a legjobban szeret. Klasszikusan gombával főztünk, de néhány darab osztrigagombát is tettünk hozzá. Különleges tipp a szárított gomba, amelyet forró húslevesben áztatva hagyunk. Különleges színt adnak a rizottónak.
Nyersanyagok
Adja meg az adagmennyiséget
300 g aborio rizs vagy más rizottó rizs | |
800 ml zöldségalaplé | |
4 szárított gomba nem kötelező | |
120 ml fehérbor | |
2 mogyoróhagyma | |
2 gerezd fokhagyma | |
200 g gomba vagy más szezonális gomba | |
1/4csokor petrezselyem | |
120 g parmezán sajt | |
30 g vaj | |
2evőkanál olívaolaj | |
só és bors ízlés szerint |
Tápértékek
542
Kalóriát
60 g
Szénhidrátokat
20 g
Zsír
24 g
Fehérje
Munkamenet
1.
A hozzávalók előkészítése
A fokhagymát meghámozzuk és finomra vágjuk. Tisztítsa meg és szeletelje fel a gombát. Reszelje le a parmezánt. Mossuk meg, szárítsuk meg és vágjuk finomra a petrezselymet.
Megjelölés készként
2.
A hozzávalókat megpirítjuk
Az olívaolajat és a vaj felét felhevítjük egy serpenyőben, és 3 percig pároljuk benne a fokhagymát és a mogyoróhagymát. Egy másik edényben melegítse fel a zöldséglevest (esetleg gombával), és tartsa melegen, de ne forralja fel.
Megjelölés készként
3.
Oltás
Ezután adjuk hozzá a rizst, és pároljuk 3 percig. Lágyítsuk fehérborral, és csökkentsük körülbelü a harmadára.
Megjelölés készként
4.
Hagyja a rizottót főni
Adjuk hozzá a zöldséglevest, és hagyjuk főni, amíg a rizs harapható, de még nem teljesen kész. Ezután keverjük bele a parmezánt és a maradék vajat. Sóval és borssal fűszerezzük, petrezselyemmel tálaljuk.
Megjelölés készként
Jegyzetek
A tápértékadatokat hozzávetőlegesen a felsorolt összetevők alapján számították ki. Eltérések lehetségesek.