Tojáslikőr
A tojáslikőr úgy hozzátartozik a hideg évszakhoz, mint egyetlen más ital sem. Akár Németországban, akár Amerikában, Angliában és Kanadában “Egg Nog” néven: a tojás, tejszín és rum vagy brandy kombinációja mindenhol sok rajongóra talál. Annál is inkább fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk, milyen gyorsan és egyszerűen elkészítheti a saját tojáslikőrjét. Ez a kis díszes üvegekbe palackozott likőr a karácsonyi szezonban (vagy a témához illően húsvétkor) remek vendéglátó ajándék is lehet.
Nyersanyagok
Adja meg az adagmennyiséget
| 4 nagy tojás | |
| 250 g kristálycukor | |
| 480 ml zsíros tej | |
| 240 ml tejszín | |
| 120 ml rum | |
| 120 ml brandy | |
| 1/2teáskanál szerecsendió | |
| 1csipet só | 
Eszközök
| Konyhai robotgép opcionális | |
| vagy botmixer | 
Tápértékek
					285
											Kalóriát
									
							
					28 g
											Szénhidrátokat
									
							
					7 g
											Zsír
									
							
					4 g
											Fehérje
									
					Munkamenet
			
				1.			
				
					
			
					Verjük fel a tojásfehérjét
Válasszuk szét a sárgáját a fehérjétől. A tojásfehérjét verjük fel konyhai robotgépben vagy kézi mixerrel. Adjunk hozzá egy teáskanál kristálycukrot, és verjük tovább, amíg a tojásfehérje kemény nem lesz.
										
					
						
						Megjelölés készként
					
				
			
				2.			
				
					
			
					Készítsük el a tojáslikőrt
Egy külön tálban verjük fel a tojássárgáját és a maradék kristálycukrot, amíg a keverék aranysárga színű nem lesz, és a cukor teljesen feloldódik. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük 5 percig alacsony fokozaton. Fokozatosan adjuk hozzá a tojásfehérjét.
										
					
						
						Megjelölés készként
					
				
			
				3.			
				
					
			
			Hűtsük le a tojáslikőrt
Öntsük a tojáslikőrt sterilizált és légmentesen záródó üvegbe, és legalább 1-2 napra tegyük a hűtőbe. A tojáslikőr akkor a legfinomabb, ha 1-3 hétig hűtőben tároljuk.
										
					
						
						Megjelölés készként
					
				Jegyzetek
				Egy adag körülbelül 100 ml tojáslikőrnek felel meg.			
					
				A tápértékadatokat hozzávetőlegesen a felsorolt összetevők alapján számították ki. Eltérések lehetségesek.			
			 
	 
		 
		 
		 
		 
		



