Zöldségalaplé

A saját zöldségalaplé elkészítése valóban nagyon egyszerű. Ezenfelül számos finom étel alapjául szolgálhat, kezdve a levesektől és szószoktól egészen az ünnepi fogásokig, mint amilyen például az ízletes sülthús stb. Az alaplé saját kezűleg történő elkészítésének további előnye: Elkerülheti az élelmiszerpazarlást azáltal, hogy a feldarabolt zöldségeket egyszerűen felhasználja főzéshez és nem dobja ki. Olyan alaplét szeretne, mint amilyen a szupermarketben vásárolt porból készíthető? Arra is van megfelelő receptünk!

Nyersanyagok

Adja meg az adagmennyiséget
4 sárgarépa
1/2 zellergyökér
1szár póréhagyma
3 hagyma
2 gerezd foghagyma
1köteg petrezselyemzöldje
1evőkanál növényi olaj
10 szem fekete bors
2ág kakukkfű
1 babérlevél
6 boróka
ízesítésre
Szükséges segédeszközök
Finomszűrő

Tápértékek

20 Kalóriát
0 g Szénhidrátokat
3 g Zsír
0 g Fehérje

Munkamenet

1.

Készítse elő a zöldségeket

Tisztítsa meg a sárgarépát, zellert, hagymát és a foghagymát, majd vágja nagyobb darabokra. Mossa meg a póréhagymát és a petrezselyemzöldjét és mindkettőt vágja durvára.
Megjelölés készként
2.

Pirítsa meg a zöldségeket

Nagy fazékban növényi olajon pirítsa meg a hagymát és a foghagymát. Adja hozzá a többi zöldséget és párolja 5 percig.
Megjelölés készként
3.

Adja hozzá a fűszereket

Adja hozzá a kakukkfüvet, babérlevelet, fekete borsot egészben és a borókát, öntse fel 3 liter vízzel és ízesítse sóval.
Megjelölés készként
4.

Hagyja a zöldségalaplevet felfőni

Hagyja a zöldségalaplevet fedő alatt, alacsony lángon legalább 90 percig főni, majd szűrje le finomszűrőn keresztül. Az alaplé azonnal felhasználható vagy hűtőben légmentes ételtároló dobozban akár 2 hétig tárolható.
Megjelölés készként

Jegyzetek

Egy adag 500 ml alaplének felel meg. Ezzel a recepttel kb. 2 liter, tehát 4 adag zöldségalaplét készíthet megfelelő tápértékekkel.
A tápértékinformációk csak hozzávetőleges adatokat tartalmaznak a megadott összetevők alapján. Előfordulhatnak eltérések.
 Mentés PDF-ként