Zöldségalaplé
A saját zöldségalaplé elkészítése valóban nagyon egyszerű. Ezenfelül számos finom étel alapjául szolgálhat, kezdve a levesektől és szószoktól egészen az ünnepi fogásokig, mint amilyen például az ízletes sülthús stb. Az alaplé saját kezűleg történő elkészítésének további előnye: Elkerülheti az élelmiszerpazarlást azáltal, hogy a feldarabolt zöldségeket egyszerűen felhasználja főzéshez és nem dobja ki. Olyan alaplét szeretne, mint amilyen a szupermarketben vásárolt porból készíthető? Arra is van megfelelő receptünk!
Nyersanyagok
Adja meg az adagmennyiséget
4 sárgarépa | |
1/2 zellergyökér | |
1szár póréhagyma | |
3 hagyma | |
2 gerezd foghagyma | |
1köteg petrezselyemzöldje | |
1evőkanál növényi olaj | |
10 szem fekete bors | |
2ág kakukkfű | |
1 babérlevél | |
6 boróka | |
só ízesítésre |
Szükséges segédeszközök
Finomszűrő |
Tápértékek
20
Kalóriát
0 g
Szénhidrátokat
3 g
Zsír
0 g
Fehérje
Munkamenet
1.
Készítse elő a zöldségeket
Tisztítsa meg a sárgarépát, zellert, hagymát és a foghagymát, majd vágja nagyobb darabokra. Mossa meg a póréhagymát és a petrezselyemzöldjét és mindkettőt vágja durvára.
Megjelölés készként
2.
Pirítsa meg a zöldségeket
Nagy fazékban növényi olajon pirítsa meg a hagymát és a foghagymát. Adja hozzá a többi zöldséget és párolja 5 percig.
Megjelölés készként
3.
Adja hozzá a fűszereket
Adja hozzá a kakukkfüvet, babérlevelet, fekete borsot egészben és a borókát, öntse fel 3 liter vízzel és ízesítse sóval.
Megjelölés készként
4.
Hagyja a zöldségalaplevet felfőni
Hagyja a zöldségalaplevet fedő alatt, alacsony lángon legalább 90 percig főni, majd szűrje le finomszűrőn keresztül. Az alaplé azonnal felhasználható vagy hűtőben légmentes ételtároló dobozban akár 2 hétig tárolható.
Megjelölés készként
Jegyzetek
Egy adag 500 ml alaplének felel meg. Ezzel a recepttel kb. 2 liter, tehát 4 adag zöldségalaplét készíthet megfelelő tápértékekkel.
A tápértékinformációk csak hozzávetőleges adatokat tartalmaznak a megadott összetevők alapján. Előfordulhatnak eltérések.