Házi tönkölytej
szuper könnyű
A saját tönkölytej készítése egyszerűen zseniális. A tönkölybúza ősi gabona nagyon egészséges, és sok ember számára emészthetőbb, mint a rokon, de sokat termesztett búza. A tönkölytejnek szemcsés és diós íze van. Így különösen alkalmas turmixokhoz, müzlikhez, zabkásákhoz, kávékhoz vagy akár pékárukhoz. Sokféleképpen fogyaszthatja: édes kásaként, ropogós kenyérrel vagy növényi tejként.
Nyersanyagok
Adja meg az adagmennyiséget
50 g szárított tönkölybúza | |
1teáskanál napraforgóolaj | |
1teáskanál juharszirup nem kötelező | |
1teáskanál vaníliakivonat | |
1/2teáskanál fahéj | |
1csipet tengeri só |
Segédeszközök
Tejkészítő |
Tápértékek
85
Kalóriát
13 g
Szénhidrátokat
2 g
Zsír
2 g
Fehérje
Munkamenet
1.
Készítse elő a tönkölybúzát
Áztassa a tönkölybúzaszemeket legalább 8 órán át (lehetőleg egy éjszakán át). Ezután öblítse le őket.
Megjelölés készként
2.
Készítse elő a tejfőzőt
Töltse fel a víztartályt szűrt vízzel. Tegye az összes hozzávalót egy keverőtálba.
Megjelölés készként
3.
Állítsa be a tejkészítőt
Nyomja meg a start gombot, a választógombbal válassza ki a mag programot. Nyomja meg ismételten a "Kapacitás" gombot, amíg el nem éri az 600 ml-t. Nyomja meg a "Start" gombot. 17 perc elteltével, vagy amikor a sípszó megszólal, a tej készen van. Ha szükséges, szűrje le az italt, vagy öntse át egy diótejes zacskón. Öntse a maradékot egy zárható üvegbe, és tárolja a hűtőszekrényben.
Megjelölés készként
Jegyzetek
Egy adag körülbelül 200 ml tönkönlytejnek felel meg. A receptből ezért 3 adagot készíthet.
Amikor a tej elkészült, a fogantyúnál fogva kiveheti a tartályt (vigyázzon, forró!). A készülék ezután automatikusan megtisztíja magát.
A tápértékek a felsorolt összetevőkön alapulnak, és a valóságban változhatnak.