Sült sütőtök
A sült sütőtök talán a legegyszerűbb módja ennek az ízletes zöldségnek az elkészítésének. A sült sütőtök, akár sült krumpli, akár apró kockák formájában, igazán remek köret, de finom nassolni való is. És a legjobb az egészben, hogy a sütőtököt pontosan úgy ízesíthetjük, ahogyan szeretjük. Szeretünk rozmaringot vagy kakukkfüvet, fokhagymát, olívaolajat, sót és borsot használni. A tököt azonban más fűszernövényekkel vagy magvakkal, például szezámmaggal is ízesíthetjük. Az édesség kiemeléséhez használjunk egy kis mézet.
Nyersanyagok
Adja meg az adagmennyiséget
1 közepes méretű Hokkaido sütőtök kb. 1-1,3 kg | |
2evőkanál olívaolaj | |
1evőkanál méz | |
1 gerezd fokhagyma | |
1 lila hagyma | |
1/2csokor rozmaring | |
só és bors ízlés szerint |
Tápértékek
158
Kalóriát
26 g
Szénhidrátokat
4 g
Zsír
3 g
Fehérje
Munkamenet
1.
A hozzávalók előkészítése
a fokhagymát és a hagymát meghámozzuk és finomra vágjuk. Hámozzuk meg a tököt, távolítsuk el a magokat, és vágjuk fel hasábburgonyára. 1. Mossuk meg és szárítsuk meg a rozmaringot, majd tépkedjük le a leveleket a száráról.
Megjelölés készként
2.
Melegítsük elő a sütőt
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-os felső/alsó hőfokra.
Megjelölés készként
3.
A sütőtök fűszerezése
Keverjük össze a tökszeleteket az olívaolajjal, a mézzel, a fokhagymával, a hagymával, a rozmaringgal, a sóval és borssal. Terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsiben.
Megjelölés készként
4.
A sütőtök sütése
A sütőtököt kb. 30 percig sütjük, amíg megpuhul.
Megjelölés készként
Jegyzetek
Ha szeretjük a feta sajtot, az utolsó percekben morzsoljunk belőle kb. 50 g-ot a sütőtökre. Imádjuk ezt a kombinációt!
A tápértékadatokat hozzávetőlegesen a felsorolt összetevők alapján számították ki. Eltérések lehetségesek.