Grillen mit Gasgrill: Spieße werden auf den Gasgrill gelegt

A gázgrill egyre népszerűbbé válik, használja ki maximálisan

A gázgrill egyre népszerűbb megoldás sok grillmester számára. Érdemes tehát tudni, hogy mi a fontos ennél a grilltípusnál, milyen előnyei vannak, és hogyan lehet a lehető legjobban kihasználni. Megnéztük, hogyan válasszuk ki az ideális gázgrillt, milyen funkciókat kínál, és természetesen nem feledkeztünk meg az érdekes receptek kiválasztásáról sem. Gyújtsa be a grillsütőt, gyerünk!

Tartalom: A gázgrill egyre népszerűbb, használja ki maximálisan

  1. A megfelelő grill kiválasztása
  2. A grill előkészítése
  3. A gázgrill gondozása
  4. A hőeloszlás a gázgrillben
  5. Közvetlen és közvetett grillezés
  6. A gázgrillezéshez szükséges tartozékok
  7. Kedvenc receptjeink
  8. Hosszú oszlopok – mi is ez valójában
  9. Megfelelő tisztítás

A megfelelő grill kiválasztása

Úgy döntött, hogy gázgrillt vásárol, de új vizeken evezik, és fogalma sincs, hogy mit válasszon? Összegyűjtöttünk mindent, amire szüksége lehet ahhoz, hogy pontosan azt válassza, amelyik tökéletesen illik Önhöz.

Figyelje meg az égők méretét és számát, és természetesen a grill-lap vagy grillrács felületét. A 2 égős gázgrillen akár 5 személy számára is grillezhet. A 4 égős grill akár 15 személyt is könnyedén ellát.

Természetesen a teljesítmény, a tartozékok, a design és a grill helyigénye is fontos tényezők. Ezért a választás előtt döntse el, hogy hol lesz a grill helye. Ezután írja le, hogy mit fog leggyakrabban, milyen gyakran és hány embernek sütni. Egy ilyen listával a grill kiválasztása gyerekjáték lesz. A miénkből biztosan.

Grill előkészítése

Grillezés gázgrillel: Előkészítés

A grill előkészítése az első grillezéshez egyáltalán nem bonyolult. Valószínűleg már beállította az utasítások szerint. Ezután győződjön meg arról, hogy stabil alappal rendelkezik, és hogy a görgők (ha a gázgrill rendelkezik velük) biztonságosan rögzítve vannak. A grillnek függőlegesen kell állnia, és a környező területnek a lehető legjobban tűzállónak kell lennie. Ha aggódik a zsírfröccsenés miatt, javasoljuk, hogy helyezzen egy alátétet a grill alá.

Gázpalack kiválasztása

Amikor megvásárolta a gázgrillt, valószínűleg már megmondták Önnek, hogy milyen méretű gázpalack alkalmas az Ön által választott grillhez. Itt általában 2, 5, 10 és 33 kilogramm között lehet választani. Ha az interneten választ, keresse meg és jegyezze meg ezt az információt a termékleírásban.

Szinte minden esetben egy tömlő és egy nyomáscsökkentő szelep is tartozik hozzá. A szokásos grillezés propángázzal történik, de gyakrabban propán-bután keverékkel. Egyes szakértők szerint a tiszta propánnal való grillezés egészségesebb, mivel ez a gáz tisztábban ég, mint a fent említett keverék. Ha nem biztos benne, kérjen tanácsot egy barkácsáruházban vagy szaküzletben. Soha ne töltsön palackokat benzinkutakon.

A gázpalack biztonságos csatlakoztatása

A gázpalack csatlakoztatása alapvetően egyszerű dolog. Távolítsa el a kupakot a gázpalackról, csavarja le a védősapkát, és csavarja rá a nyomáscsökkentőt. Ekkor célszerű ellenőrizni, hogy nincs-e valahol szivárgás, amelyen keresztül a gáz távozhat. Erre a célra létezik egy úgynevezett szivárgásérzékelő spray. A vizsgálat azonban egyszerű szappanoldattal is elvégezhető. Egyszerűen vigye fel a spray-t vagy habot a gázpalack és a tömlő közötti kötésre, és lassan nyissa ki a gázcsapot. Ha buborékok jelennek meg, akkor szivárgás van, és meg kell húzni a kötést, vagy meg kell találni a szivárgás más okát.

A gázgrill megfelelő ápolása

Grillezés gázgrillel: az öntöttvas rácsok ápolása ecsettel

A gázgrill karbantartása viszonylag egyszerű. Az első használat előtt egyszer égesse ki. Ez azt jelenti, hogy a gázgrillt a maximális hőmérsékleten kell működtetni körülbelül 20-30 percig. Ez elégeti a termelésből származó maradékot. Ezenkívül a karbantartás elsősorban az anyagtól függ. Sok gázgrill öntöttvas ráccsal van felszerelve. Ezeket rendszeresen olajspray-vel vagy magas füstpontú olajjal (például lenolajjal) kell karbantartani, és nem érintkezhetnek szappannal és lúggal, mivel ez tönkreteszi a patinát. Másrészt a rozsdamentes acél rácsok minden grillezés után szappannal tisztíthatók – sok közülük akár mosogatógépbe is tehető.

A gázgrillekhez általában rozsdamentes acél zsírcsepegtető tálca tartozik. Ahogy a neve is mutatja, a lecsöpögő zsír felfogására szolgál. Grillezés és a kihülés után kivehető és megtisztítható. A grillezők között gyakran vita tárgya, hogy milyen gyakran kell ezt megtenni. Egyesek minden grillezés után elvégzik, mások meg vannak győződve arról, hogy évente egyszer teljesen elegendő. Végső soron Önön múlik. Ha azonban nagyon gyakran grillez, akkor havonta egyszeri tisztítás ajánlott.

A gázgrillek külső részei is többnyire rozsdamentes acélból készülnek. Ez megkönnyíti a tisztítást. Miután kihűlt, csak fogjon egy kis szappant vagy egy speciális rozsdamentes acél tisztítószert, és törölje át vele a grill külső felületét. A foltok elkerülése érdekében javasoljuk, hogy mikroszálas ruhával törölje le.

Hőeloszlás gázgrillben

A grillezés lényege a tűz, a hő és annak helyes elosztása. A gázgrillek előnye, hogy szinte mindig van fedelük. Ez lehetővé teszi a hő felhalmozódását, így magasabb hőmérsékletet érhet el. A hús vagy más grillezett finomság tetejét, a hő oldalról is melegíti, nem csak alulról.

Sok grillsütőnek van hőmérője, amely közvetlenül a fedelébe van beépítve. Fontos megjegyezni, hogy egy ilyen hőmérő csak akkor tudja mérni a fedél hőmérsékletét, amikor a grill le van zárva. Ezért a hőmérséklet gyorsan és meredeken csökken, amint kinyitja a fedelet.

Ha közvetlenül a grillrácson szeretné megtudni a hőmérsékletet, javasoljuk, hogy a grillrács magasságában egy további érzékelőt használjon. Így mindig szemmel tarthatja a hőmérsékletet, különösen a grillezési folyamat elején ez az információ nagyon fontos.

Közvetlen és közvetett grillezés

Véleményünk szerint a gázgrill egyik legnagyobb előnye a közvetett grillezés lehetősége. Ez azt jelenti, hogy különböző fűtési zónákat hozhat létre a grillsütőben, amelyekben különböző módon grillezheti a húst.

Közvetlen grillezés

Magas hőmérséklet, az ételek közvetlenül a hőforrás felett kerülnek grillezésre. A grillezett finomság gyorsan ropogós kérget és jellegzetes csíkokat kap. A közvetlen grillezés különösen alkalmas olyan ételekhez, amelyeket csak rövid ideig kell sütni, és amelyeknek erős füstös ízűnek kell lenniük.

Indirekt grillezés

Ez a közvetlen grillezés pontos ellentéte. Olyan zóna kialakításáról van szó, amelyben az ételek lassan és kíméletesen készülnek. Ha például 4 égős gázgrillje van, akkor a két szélső égőt bekapcsolhatja, a középső két égőt pedig kikapcsolva hagyhatja. Ha most az ételt a grill közepére helyezi, és a fedelet zárva hagyja, az étel lassan és egyenletesen sül meg a közvetett hő hatására.

Mint elképzelhető, ez a módszer különösen alkalmas nagy húsdarabok (pl. sertéshús) vagy finom grillezett ételek (pl. hal) esetében. Az indirekt grillezési zóna szintén ideális steakek és hasonlók elkészítéséhez.

Tartozékok gázgrillekhez

Gázgrill: öntöttvas rácsok tisztítása kefével.

Egy jól felszerelt gázgrillel nyáron nincs szüksége konyhára. A megfelelő tartozékokkal és egy kis szakértelemmel a grill sütővé, főzőlappá és még sok mássá válhat. Sok nagyobb gázgrill beépített gázfőzőlappal van felszerelve. Így könnyen főzhet rajta szószokat, leveseket és hasonlókat.

Grillező tányér

Egy másik elengedhetetlen kellék az öntöttvas grill-lap, amely a klasszikus grillrácsot helyettesíti. Az öntöttvas kiváló hővezető és tárolási tulajdonságokkal rendelkezik. Palacsintát, bundás kenyeret, szalonnát, tükörtojást és még sok mást is grillezhet. Semmi sem áll egy kiadós nyári reggeli útjába.

Holland sütő

Egy olyan kiegészítő, amely önmagában is jól mutat, a holland sütő. Az öntöttvas edényben bármilyen hús egyedi ízt kap, és igazán puha lesz. A legtöbb modellnél pedig lehetőség van arra, hogy a serpenyőt fedőként használja. Zseniális, nem igaz? Használhatja gázgrillben, de nyílt tűzön vagy brikettel is. Tehát ez egy igazán sokoldalú segítő. Ha holland sütőt vásárol, győződjön meg róla, hogy az kompatibilis a gázgrillel.

Egyéb tartozékok

A grillezési kiegészítők világa nagy, nagyon nagy. Legyen szó sütőkről, nyársakról, csirketartókról, grilltálcákról, bordatartókról vagy valami egészen másról: attól függően, hogy hogyan és mire szeretné használni a grillt, mindig megtalálja a tökéletes felszerelést.

Kedvenc receptjeink

Itt az ideje egy kis inspirációnak. Természetesen számos ilyen finomság szinte bármilyen típusú grillen elkészíthető. Azonban, ahogy fentebb kifejtettük, a közvetett grillezés lehetősége néha tényleg megváltoztatja a játékszabályokat. A lazac, a töltött zöldségek és sok más étel könnyen elkészíthető a közvetett zónában. A forró és egyenes grillen sült steak azonban nem hiányozhat a kedvenc ételek listájáról.

Long Jobs – mi is ez pontosan?

Gázgrill: Egy férfi kiveszi a grillezett húst a gázgrillből.

Az úgynevezett “Long Jobs” alatt mindent értünk, amit 10 órán keresztül vagy annál hosszabb ideig készítünk a grillen. Például a tépett sertéshús “pulled pork” jelenleg nagyon népszerű. Ha “alacsonyan és lassan”, azaz alacsony hőmérsékleten (általában 150 °C körül) és nagyon sokáig sütjük, a hús meglepően puha lesz, és a grillezés befejeztével a szó szoros értelmében villával pépesíthetjük.

Egy másik példa a long jobs-ra, amely különösen az amerikai BBQ-ból nagyon jól ismert, a marhaoldalas. Ennek az elkészítési módnak az eredményére igazán érdemes várni. De sok türelmet igényel – és egy jó hőmérőt, hogy mindent ellenőrzés alatt tartson. A gázgrill előnye kétségtelenül az, hogy állandó hőmérsékletet tart fenn zárt fedél mellett. Ez sokkal nehezebb egy faszénparázs grillsütő esetében.

A gázgrill megfelelő tisztítása

A gázgrillt viszonylag könnyű tisztán tartani. Grillezés után hagyjuk leégni maximális hőmérsékleten. A pirolízisnek köszönhetően a zsír és az ételmaradékok könnyen elégethetők. Ezután ecsettel megkenjük a rácsot, hagyjuk kihűlni, és amikor még érintésre meleg, fújja be az öntöttvas sütőlapot egy kevés olajjal.

Ez nem szükséges a rozsdamentes acél rácsok esetében. Alaposan megtisztíthatja őket, vagy akár mosogatógépbe is teheti őket. Kívülről egyszerűen tisztítsa meg a grillt szappanos vízzel, és időnként rozsdamentes acél tisztítószerrel karbantarthatja.

Ne feledje mindig elzárni a gázt, és lefedni a grillt. Ha hosszabb ideig állni hagyja, biztonsági okokból ki kell kapcsolnia a nyomáscsökkentő szelepet a gázpalackból. Győződjön meg arról is, hogy a gázpalackot megfelelően tárolja. Szilárdan és függőlegesen kell állnia, védeni kell a felborulás ellen, és távol kell lennie a könnyen gyúlékony tárgyaktól. Ha a grillsütőnek van egy fix helye a gázpalack tárolására, akkor azt ott is hagyhatja, és a grillt a tető alá helyezheti.

Őszintén reméljük, hogy tippjeink és trükkjeink segíteni fognak Önnek, és valóban meghozzák az étvágyát a grillből készült forró ételekhez. Általános grillezési tippekért ajánljuk grillezési tippjeinket. Kapcsolja be a gázpalackot, és mutass meg mindenkinek az új képességeit!

Written by:

Svenja szeret a konyhában a legapróbb részletekre koncentrálni. A rágcsálnivalóktól és a gyors receptektől a többfogásos menükig mindent addig tesztel, amíg tökéletes nem less.