Grill-Tipps: Mann steht am Grill und grillt für seine Freunde

A grillezés a legjobb nyári szórakozás! Grillezzen, mint egy profi

A grillezés az egyik legjobb módja annak, hogy nyáron eltöltsük az időt, és egyben remek alkalom a lakomára is. Megnéztük, hogyan válhat igazi grillmesterré. Segítünk a grill kiválasztásában, az előkészítés és a vásárlás lebonyolításában, és összegyűjtöttük azokat a trükköket is, amelyekkel minden tökéletesen grillezhető és ízletes lesz. Nem felejtettük el a népszerűtlen takarítás trükkjeit, és mint egyébként, most is van receptkészletünk. Jól hangzik? Akkor kezdje velünk a grillezési szezont, és ne hagyja ki grillezési tippjeinket!

Tartalom: A grillezés a legjobb nyári szórakozás! Grillezzen, mint egy profi

 1. A megfelelő grill kiválasztása
 2. A grillezés helye
 3. Mi a mai menü?
 4. Tartozékok? Igen, kérem!
 5. Vásárlás grillezésre
 6. Az előkészítés fél siker
 7. Most már kezd felforrósodni a hangulat: grillezünk
 8. Maradt még desszert?
 9. Maradékok felhasználása: Így nem dobunk ki semmit
 10. Rendet kell teremteni: Hogyan tisztítsuk meg a grillt könnyedén

A megfelelő grill kiválasztása

Kezdjük az elején. Még nincs grillezője, vagy szeretne egy újat beszerezni? A kérdés az: “Melyik grill a legjobb a számomra?” Általánosságban három alapvető kategóriát különböztethetünk meg: Gázgrillek, faszéngrillek és elektromos grillek. Mindegyiknek megvannak az előnyei, és gyakran a döntés a személyes preferencia kérdése.

Melyik grill a megfelelő számomra?

A faszénen grillezés klasszikus, és sok grillmester nem hagyja veszni. Mi az oka? A fafüst egyedülálló aromát kölcsönöz az ételnek. A gázgrillezés azonban egyre népszerűbb. Egyszerű működésének és gyors előmelegítésének köszönhetően mindenképpen megvannak az előnyei. Az elektromos grill mindenekelőtt azzal tűnik ki, hogy alig füstöl, és nem érezhető a szaga. Kivéve persze a grillezett finomságokat. Ezért alkalmas beltéri használatra is. Ezenkívül gyorsan felmelegszik és könnyen használható.

Mint már említettük, sok grillező nem előnyben részesíti a faszéngrilleket. Ennek oka a grillezett ételek egyedülálló füstös aromája. Az ízt azonban nem a hőforrás típusa, hanem annak intenzitása határozza meg. Ezért a füstösség érzetét magas hőmérsékleten történő grillezéssel is elérheti. Különösen a hús fog kissé “megégni”, és füstösnek fogja érezni. Ha a füstösség az, amit a grillezésben keres, akkor a grillnek gond nélkül el kell érnie a 250 °C-os vagy annál magasabb hőmérsékletet.

Ez a grillezés típusától függ

A klasszikus grillezés az ételek elkészítése közvetlenül hőforrás felett, magas hőmérsékleten, rövid idő alatt. Leggyakrabban különféle kolbászokat, csirkét és természetesen steakeket készítenek így. Sok húshoz, valamint más grillezési finomságokhoz azonban olyan grillre van szükség, amelyen több hőzónát is beállíthat, és amely rendelkezik fedéllel, hogy a hőt a grillben tartsa. Ezt a fajta grillezést klasszikus amerikai barbecue-nak nevezik. Az elkészített ételek egyedi aromájához füstölőt használnak, a hőmérsékletek lényegesen alacsonyabbak. Ily módon készülnek az úgynevezett longjobs, azaz például borda, sertéshús, sertéshas stb.

Ha faszenes grillsütőt használ, akkor készítse elő a longjobs-ot úgy, hogy a parazsat csak a grill egyik oldalára helyezi, vagy a szélén magasabbra rakja a parazsat, mint középen. Egy legalább 2-3 égővel rendelkező gázgrill esetében a hőzónákat könnyen szabályozhatja úgy, hogy csak 1-2 égőt kapcsol be. Egy közvetlen és egy közvetett hőzónát hoz létre.

Kültéri grillkonyha tartozékok

Grillezési tippek: A megfelelő grillezési kiegészítők a grillezés élményéhez

Tudta, hogy a grillezés nem csak arról szól, hogy húst és zöldségeket teszünk a grillre? Manapság már léteznek kültéri konyhák és számos kiegészítő, amelyekkel szinte bármit elkészíthet a grillen. Legyen szó holland sütőkről, öntöttvas serpenyőkről, grilltálcákról, kenyértálcákról vagy grill-lapokról: a kiegészítők lehetőséget adnak arra, hogy a grillezést a következő szintre emelje.

A holland sütőben például leveseket, felfújtakat, réteges húsokat, mártásokat és még sok mást is grillezhet és főzhet. Az öntöttvas grill-lemezzel úgy készíthet tojást vagy palacsintát, mintha semmi sem lenne.

Grillező terület

Hová építsük a grillsarkot? A válasz nagyon egyszerű. A legtöbben inkább a kertben vagy az erkélyen grilleznek. De a grillezés a kempingben vagy bárhol a szabadban is szórakoztató. Mindig győződjön meg arról, hogy a grillezés az adott helyen engedélyezett. Vannak kompakt és praktikus, kifejezetten kalandorok számára tervezett mobil grillezők.

A grillt mindig úgy helyezze el, hogy az egyenesen álljon, és ne borulhasson fel. Lehetőség szerint szélvédett helyen kell elhelyezni, és legalább 2 méterre kell elhelyezni éghető tárgyaktól, üvegfelületektől és hasonló tárgyaktól.

Összefoglalva: Biztonságosan és szilárdan kell állnia. Ha például a teraszon grillez, és szeretné elkerülni, hogy a padlóra zsírfoltok kerüljenek, célszerű grillszőnyeget használni. Mint grillmester, a grillezéshez is rengeteg helyet kell biztosítania. A megfelelő felszerelésnek, például a grillkesztyűnek, grillfogóknak és hasonlóknak is állandó helyet kell biztosítani a grillsütőnél. Az eszközöknek mindig kéznél kell lenniük.

Mi a mai menü?

A legfontosabb kérdés: Mit szeretne grillezni? A grill menüt és az elkészített ételek mennyiségét a vendégekhez kell igazítani. Mindannyian esznek húst, vannak köztük vegetáriánusok vagy vegánok? Ha nem biztos benne, jobb, ha előre megkérdezi a vendégeket. Ha ismeri az összes követelményt és kívánságot, akkor dönthet a megfelelő mennyiségről. Például személyenként körülbelül 500 g húsra számíthat. De az igazság az, hogy még a megrögzött húsimádók sem szeretnek mindenféle húst.

A mi tippünk az, hogy úgy vásároljon, hogy mindenki számára legyen valami, és hogy legyen egy B terv arra az esetre, ha szükség lenne rá. Cikkünk végén tippeket talál arra, hogyan használhatja fel a maradékokat, és hogyan ne pazaroljon feleslegesen ételt.

Az olyan klasszikusok mellett, mint a kolbász, a steak, a csirke, a nyárs vagy a zöldségek, ne féljen bármit a grillre tenni, amit csak szeretne. Engedje szabadjára kreativitását! Receptjeinkben rengeteg grillezési tippet talál, de szeretnénk adni néhány extra tippet is:

A recepteket mindig a saját ízlése szerint alakíthatja át, különösen a nyársakat. Szeretne csirkét, gombát vagy akár valami gyümölcsöset, például mangót vagy ananászt tenni rá? Hagyja, hogy elragadja a kreativitása. Pácolja be. Bármit, ami a kezébe kerül! A grillezett finomságok még érdekesebbek lesznek, ha saját pácot készít. Megjutalmazzák a vendégek, akik hirtelen elhallgatnak, ízlelik az ételt és köszönő pillantásokat vetnek Önre.

A tofu, a feta vagy a halloumi vegetáriánus és nagyon ízletes húsalternatívák. Tegye őket grilltálcákba, vagy csomagolja őket grillező alufóliába olajjal, fűszerekkel és fűszernövényekkel ízesítve (lehetőleg indirekt zónában), és készítsen igazi csemegét. A húshoz hasonlóan a tofut is előzetesen be kell pácolni, hogy az ízek megfelelően átjárják.

Köretek? Igen, kérem!

A legtöbb ember számára a köretek a grillezés szerves részét képezik. Legyen szó salátákról, kenyérről, burgonyáról bármilyen formában vagy a grill előételekről: számunkra a színes köretek teszik a grillpartit grillpartivá. A kiadós finomságokkal teli asztalon nem hiányozhatnak a házi készítésű mártások és szószok. Receptjeinkben sok inspirációt találhat. A legnépszerűbbek a következők:

Grillezési tippek vásárláshoz

Tervezze meg a grillezéshez szükséges bevásárlást úgy, hogy mindent be tudjon szerezni, de ne vásároljon túlságosan előre. A húsnak, a halnak és más finomságoknak mindig frissnek kell lenniük. Ezért javasoljuk, hogy 1-2 nappal a grillparti előtt vásároljon. Ez az időzítés elegendő a grillezett palacsintához való tészta elkészítéséhez, a húsok és zöldségek pácolásához, valamint a nyárs elkészítéséhez.

Vásárlás a grillezéshez

A húsok és halak esetében különös figyelmet kell fordítania a frissességre és az eredetre. Ezért javasoljuk, hogy vásároljon hentesnél vagy halkereskedésben. A hús minősége nagyon fontos a grillezés során. Néhányat már említettünk: A hüvelykujjszabály körülbelül 500 g hús/hal fejenként. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden egyes húsfajtából személyenként fél kilogrammot kell fogyasztani. Gondosan járjon el a húsvásárlás közben, és gondolja át, hogy valójában mennyire van szüksége, és mit fagyaszthat le vagy használhat fel később.

És természetesen a zöldségek, fűszernövények és egyéb hozzávalók frissességére is ügyelni kell. Vásároljon kisebb helyi boltokban vagy olyanokban, amelyek biotermékekre szakosodtak. A recepttől függően célszerű megnézni a hozzávalók méretét is. Például a töltött gombáknál kézzel szedett és elég nagy méretű gombát is használhat. Ezért pontosan tervezze meg, hogy mit szeretne kezdeni az étellel, majd válasszon körültekintően.

A felkészülés fél siker

Grillezési tippek: A hús pácolása elegendő idővel

Ez a szabály a grillezésre is vonatkozik. A hús pácolásától a terítésig: ha mindent jól előkészített, a grillezés igazán nyugodt lesz. A korai vásárlással kezdődik. De erre mindjárt rátérünk.

Készítse elő a hozzávalókat a grillezéshez

Miután megvásárolta a húst, a zöldségeket és a köreteket, jól el kell készítenie a grillezést. Ha saját pácokat vagy dörzsölésre szánt pácokat készít, tartsa szem előtt, hogy a finomságoknak legalább 2 óráig, de ideális esetben egy éjszakán át kell pácolódniuk. Készítsen elő mindent úgy, hogy a hozzávalók a tálból a grillre kerülhessenek. Ez azt jelenti, hogy a grillezés előtt:

 • A húst és a halat is jó előre be kell pácolni
 • Mossuk meg, vágjuk fel és fűszerezzük a zöldségeket
 • Készítsük elő a nyársakat
 • Gyúrjon keverékeket és tésztákat palacsintához, húsgombóchoz és egyebekhez
 • Töltse meg a zöldségeket (például gombát, paprikát vagy paradicsomot)
 • Pácolja be a fetát, tofut vagy halloumit

Természetesen néhány köret elkészítése is némi időt vesz igénybe:

 • Tészta (például kenyér, bagett, hamburgerzsemle vagy focaccia)
 • A salátákat és az önteteket külön készítse el, és csak grillezés közben keverje össze őket
 • Készítse el a mártásokat, és hagyja pihenni a hűtőben, hogy az ízek jobban összeérjenek

Mindezt a grillezés előtt is megteheti. Attól függően, hogy hány embernek grillez, több vagy kevesebb időre lesz szüksége. Maga a grillezés során általában nincs annyi hely az előkészítésre és a befejezésre, mint a konyhában. Ezt a tényezőt tartsa szem előtt a felkészülés során.

A grillezőhely előkészítése

Ha már a grillezőhelynél tartunk. Azt is el kell készítenie. Fentebb már említettük, hogy a grillkesztyű és a grillcsipesz elengedhetetlen. Készítse elő a forgatáshoz szükséges eszközöket vagy hústálakat, valamint más eszközöket is, hogy ne legyen felesleges stressz a grillezés során.

Néhány grillsütő további polccal vagy akár munkafelülettel is rendelkezik. Ez nagyon praktikus, mert lehetővé teszi a tér optimális elrendezését. Ha nincs ilyen terület, akkor felállíthat egy kis asztalt, amelyen különböző tányérokat, evőeszközöket vagy pácokat tarthat készenlétben. Arra az esetre, ha valami balul ütne ki, szalvétát vagy konyhai tekercset is tartson készenlétben.

Közvetlenül grillezés előtt

Már érkeznek a vendégek? Ezután ideje kivenni a grillezésre kész ételeket a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletűek legyenek, amikor a grillre helyezi őket. Így felmelegítve jobban elkészül és ízletesebb lesz, elkészítheti az asztalt, szószokat és mártásokat is, vagy salátákra kenheti az önteteket.

Ha Ön egy grillmester, fontolja meg a kötény viselését. Néhány zsírfolt általában elkerülhetetlen. Egyébként biztosak vagyunk benne, hogy most már minden forgatókönyvre készen áll!

Most már kezd forró lenni a helyzet: grillezünk

Grillezési tippek: Tippek a grillezés során

És itt van! A vendégek megérkeztek, az asztal megterítve, a köretek az asztalon. A grillezés alapvetően nem nehéz. Végül is a serpenyőhöz hasonlóan készíti el az ételt. Természetesen van néhány különbség. Hogy ne lepődjön meg, íme a grillezési tippjeink:

 • Mindig előmelegítsük a grillt: csak akkor kezdjük el a grillezést, ha a grill elérte a kívánt hőmérsékletet. A gázgrilleknek általában van egy hőmérője, amely erre a célra van beépítve a fedelébe. Szénparázs grillezés esetén akkor kezdheti el, amikor a parázson fehér hamuréteg képződik.
 • Olajozza be a grillrácsot: Mielőtt felmelegítené a grillrácsot (öntöttvas vagy rozsdamentes acél), fújja be vagy ecsettel kenje be növényi olajjal. Ez megakadályozza az ételek leragadását, és megkönnyíti a grillezést. FONTOS: Használjon növényi vagy lenmagolajat. Soha ne használjon olyan olívaolajat, amelynek alacsony a füstpontja, magas hőmérsékleten sárgává válik, csípős íze és kellemetlen szaga van. 180 °C feletti hőmérsékleten az olaj minden egészséges összetevője elég, és rákkeltő anyagok, például akrolein keletkeznek.
 • Használja a grillzónákat: Mint említettük, a gáz- és faszéngrilleken különböző hőzónákkal dolgozhat. Egy közvetlen és egy közvetett fűtési zóna lehetőséget ad a tökéletes étel elkészítésére. Például grillezzen csirkét vagy steaket a közvetlen fűtési zónában. Ha szép kéreg van, áthelyezheti őket a második zónába, és ott pihentetheti őket. Olyan ételeket, amelyek könnyen megéghetnek a közvetett zónában kell készíteni. És ha valami túl gyorsan elkészül, tegye az indirekt zónába, és az étel még egy idő után is forró lesz.
 • Grillezés struktúrával: Ne dobjon mindent találomra a grillre. Mindig ugyanazokat az ételeket tegye ugyanazokhoz az ételekhez. Azokat, amelyek elkészítése hosszabb időt vesz igénybe, először helyezzük a grillre. Így nyomon követheti, és csökkentheti az égés vagy a kiszáradás kockázatát. Szintén fontos: Sok vegán és vegetáriánus nem szereti, ha a vegetáriánus ételeket és a húst ugyanazon a grillen vagy rostlapon grillezik. Ezért előzetesen kérdezze meg a vendégeit, hogy mit gondolnak, és ha szükséges, ossza a grillt legalább két zónára. Ebben az esetben hasznos lehet egy második grillcsipesz.
 • Használja a megfelelő eszközöket: A palacsinták és más lapos darabok elkészítéséhez használjon forgatót. A kolbászokhoz, steakekhez és hasonlókhoz használjon klasszikus grillcsipeszt. Felejtse el a villát. Ha a húst átdöfi, hogy megfordítsa, a szaft kifolyik a húsból, és így száraz lesz.
 • Tartsa ellenőrzés alatt a hőmérsékletet: Tartsa szemmel a grill és a grillezett hús hőmérsékletét. Különösen, ha még nem grillezett ilyen gyakran, hasznos, ha kéznél van egy húshőmérő. Így akkor veheti le az ételt a grillről, amikor az már tökéletesen átsült. Hogy még egyszerűbbé tegyük a dolgát, egy egyszerű táblázatban összefoglaltuk a húsok leggyakoribb belső hőmérsékleteit:
 • Ez természetesen Önre, mint grillmesterre is vonatkozik, de a húsra is. Amikor leveszi a steakeket és más húsdarabokat a grillről, javasoljuk, hogy szeletelés előtt hagyja őket pihenni körülbelül 3 percig. Ez elég időt ad a hús szaftjának, hogy egyenletesen szétterüljön a húsban, így biztosítva a jobb ízt.

Desszert a grillről

Édes grillezés: A grillezett gyümölcsök öntöttvas csempéken láthatók.

Biztos lehet benne, hogy egy finom grillezés után jön a legendás mondat: “Édességhez van kedvem!” Hogy igazán lenyűgözze vendégeit, készítse el a desszertet közvetlenül a grillen. Ez tényleg megy, és ez egy igazi bomba. Legyen szó grillezett dinnyéről, csokoládéval töltött banánról vagy grillezett őszibarackról vanília fagylalttal – egy grillezett desszert mindig valami különleges. A grillezett ananász édes karamellás bevonattal szintén igazi csemege. A megfelelő tartozékokkal, például öntöttvas serpenyőkkel, kibővítheti a lehetőségeket, és a grillről palacsintát, bundás kenyeret vagy süteményt tálalhat.

Maradékok felhasználása: Így nem dobunk ki semmit

Étlapjainkat mindig úgy próbáljuk megtervezni, hogy a lehető legkevesebb hulladék keletkezzen. A Zero Waste filozófia nagyon közel áll a szívünkhöz. A villásreggelinél, grillezésnél vagy bőséges reggelinél azonban mindig marad valami. Ezért mutatjuk be tippjeinket, hogyan lehet az egyik nap maradékából a következő nap sztárja!

 1. Először is, az egyszerű dolgok: a burgonyával, tésztával vagy rizzsel készült saláták másnap még jobban ízlenek. Tárolja őket légmentesen záródó edényben a hűtőben, és kisebb adagokban fogyaszthatja őket. Azonban legfeljebb 3 nap elteltével még ezeket a finomságokat is el kell fogyasztani. Ne tárolja feleslegesen hosszú ideig a salátaleveleket öntetekkel. Ha a többi hozzávalóval együtt maradnak maradékok, akkor másnap egy másik salátát is összeállíthat.
 1. Sok mártogatós másnap reggelire egy szelet kenyérre kenve is finom. Némelyek, például a szárított paradicsomot, sárgarépát vagy paprikát tartalmazóak, remek mártásként szolgálnak a grillezés utáni tésztákhoz. Csak adjon hozzá egy kis főzőtejszínt, paradicsomot vagy hasonló hozzávalókat, és a mártás tésztával is fogyasztható.
 1. Sokan a grillezés után kidobják a kenyeret, a zsemlét, sőt a bagettet is. Ez azonban nem biztos, hogy az Ön esetében így van! A legtöbb pékáru másnap is felhasználható. Vagy meglocsolja őket kevés vízzel, és újra megsüti. Vagy szeletelje fel a bagettet és helyezzen rá valamit. Melegítse fel őket röviden a sütőben, és máris igazi csemege lesz.
 1. Valószínűleg a legfontosabb dolog: a hús. Elismerjük, hogy a hideg és ráncos kolbász vagy hurkák már nem túl ízletesek. A tarja, a grillezett baromfi és sok más azonban a későbbiekben is felhasználható. Vágja a húst apró darabokra, és keverje össze a főtt rizzsel vagy tésztával a serpenyőben. A baromfihúst meg lehet sütni és a szendvicseken lehet tálalni. Legyen kreatív!

A rend kötelező: Tisztítsa meg a grillt

Könnyűvé tett grilltisztítás

Mindent megeszünk, a maradékot elrakjuk, a vendégek jóllakottak és elégedettek. Ez nagyszerű! Piszkos és zsíros grillezőt hagytak Önre? Ne aggódjon, gyorsan megoldja még ezt a kis kellemetlenséget is.

A gázgrill tisztítása

Ha gázgrillel grillez, hamar meg fogja szeretni a pirolízist. Bonyolultnak hangzik? Nem, ez egyáltalán nem bonyolult. Ez a folyamat a grill kiégetésének folyamata. Mindössze annyit kell tennie, hogy a grillt maximális hőmérsékletre állítja, becsukja a fedelet, és vár. A grillsütőben lévő extrém hő egyszerűen elégeti az összes zsírt és ételmaradékot. Körülbelül 20 perc elteltével kapcsolja ki a grillt, és tisztítsa meg a rácsot egy acélkefével, hogy megszabaduljon a maradék makacs maradványoktól. A gázgrillek általában csepegtető tálcával vannak felszerelve. Ezt is időről időre el kell távolítani és meg kell tisztítani. Néhányat akár a mosogatógépbe is be lehet tenni.

Ha öntöttvas rácsos gázgrillje van, soha ne mossa le szappannal és mosószerrel. Minden egyes alkalommal, amikor grillez rajtuk, vastagabb patina (vékony zsírréteg) alakul ki rajtuk, amely megvédi az anyagot a rozsdától. Ezt a szappan elpusztítja. A rácsok karbantartásuk érdekében rendszeresen festhetők, vagy tűzálló olajjal vagy olajspray-vel permetezhetők. A legjobb, ha ezt akkor teszi, amikor a grill sütés után kihűlt.

A faszéngrill tisztítása

Ha faszenes grillje van, a legjobb, ha először hagyja kihűlni a rácsot, amíg olyan hőmérsékletű nem lesz, hogy a kezében tarthatja. Egy népszerű tipp a rozsdamentes acélrácsok tisztítására: Tekerje a rácsot újságpapírba, és nedvesítse meg. Ezután könnyen tisztítható szivaccsal és mosogatószerrel. Alapvetően az öntöttvas rácsok esetében ennek az ellenkezője érvényes: A rozsdamentes acélt szivaccsal és szappannal addig kezelheti, amíg újra ragyogni és csillogni nem kezd. Mivel a rozsdamentes acél általában természeténél fogva korrózióálló, nem kell aggódnia emiatt.

Az újságpapír-módszeren kívül számos más ötlet is létezik a grillrács tisztítására. Néhány ezek közül: Szódabikarbóna és citrom, kóla, szódabikarbóna, ecet és még sok más. Akárhogy is, az áztatás, majd kis erőfeszítéssel történő öblítés a célunk. Mert mindannyian tudjuk – az áztatott az félig leöblített, igaz?

És most: hurrá a grillezésre!!!

Ha ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy grillezzen valamit, válassza ki a megfelelő grillt, ne feledkezzen meg a megfelelő kiegészítőkről, és hagyja magát inspirálni receptjeinkből. Jó étvágyat és jó szórakozást kívánunk!

Written by:

Svenja szeret a konyhában a legapróbb részletekre koncentrálni. A rágcsálnivalóktól és a gyors receptektől a többfogásos menükig mindent addig tesztel, amíg tökéletes nem less.