Sült diós
A sült diós gyümölcsös áfonyaszósszal nem csak színes és elegáns – hanem ez a tökéletes vegán alternatíva a húsos rokon ételeknek, például a fasírtnak és hasonlóknak. A sok fűszerrel, zöldséggel, lencsével és diófélékkel ez a sült tényleg sokat kínál, különösen, ami az ízeket illeti. És hogy igazán elegáns legyen a karácsonyi asztalon, díszítsük gyümölcsös, házi áfonyaszósszal. Nagy kontrasztot teremt a kiadós sült ízhez képest, és igazi tűzijátékot teremt a szájban.
Nyersanyagok
Adja meg az adagmennyiséget
150 g barna lencse | |
1konzerv bab | |
100 g zabpehely | |
2evőkanál őrölt lenmag | |
50 g dió | |
50 g mogyoró | |
50 g napraforgómag | |
120 g sárgarépa | |
200 g barna gomba | |
4 gerezd fokhagyma | |
3 mogyoróhagyma | |
3evőkanál paradicsompüré | |
2evőkanál mustár | |
1evőkanál Worcestershire szósz | |
1/2csokor kakukkfű | |
1/2csokor rozmaring | |
1/2csokor metélőhagyma | |
1teáskanál füstölt paprikapor | |
só és bors ízlés szerint |
Az áfonyaszószhoz
200 g áfonya | |
90 g cukor | |
100 ml vörösbor | |
1teáskanál fahéj | |
20 g friss gyömbér | |
1 narancs |
Eszközök
GrandPrix opcionális | |
botmixer opcionális |
Tápértékek
292
Kalóriát
38 g
Szénhidrátokat
9 g
Zsír
10 g
Fehérje
Munkamenet
1.
A hozzávalók előkészítése
Megtisztítsuk a sárgarépát, a fokhagymát és a mogyoróhagymát. Főzzük meg a lencsét a csomagoláson található utasítás szerint. A babot jól lecsepegtetjük. Tisztítsuk meg a gombát. Mossuk meg és szárítsuk meg a fűszernövényeket, majd tépkedjük le a leveleket az ágakról.
Megjelölés készként
2.
A sütő előmelegítése
Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra.
Megjelölés készként
3.
A tészta elkészítése
Tegyük a sárgarépát, a mogyoróhagymát és a fokhagymát a GrandPrix edénybe, és 12-es fokozaton körülbelül 10 másodpercig aprítsuk. Adjuk hozzá a diót, a mogyorót és a napraforgómagot, és keverjük újra 12-es fokozaton körülbelül 5 másodpercig. Adjuk hozzá a gombát, és körülbelül 10 másodpercig aprítsuk 10-es fokozaton. Ezután adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és 30 percig keverjük 8-as fokozaton, amíg szemcsés, de homogén tészta nem lesz belőle.
Megjelölés készként
4.
Készítsük el a diós sültet
öntsük a tésztát egy kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük körülbelül 50 percig. Végezzük el a tesztet egy fogpiszkálóval. Hagyjuk kihűlni.
Megjelölés készként
5.
Az áfonyaszószhoz
Mossuk meg az áfonyát és a narancsot. Hámozzuk meg és reszeljük le a gyömbért. Reszeljük le a narancs héját, és facsarjuk ki a levét. Tegyük az egészet egy lábasba a vörösborral, a cukorral és a fahéjjal együtt, és főzzük kis lángon körülbelül 30 percig, amíg az áfonya megpuhul. Ízlés szerint enyhén pépesítsük.
Megjelölés készként
6.
Tálalás
A sültet megkenjük áfonyaszósszal, vagy tálaljuk mellé.
Megjelölés készként
Jegyzetek
A GrandPrixben elkészítjük a tésztát a sütéshez. Alternatív megoldásként a hozzávalókat akár külön-külön is összeapríthatja turmixgépben vagy kézzel.
A tápértékadatokat hozzávetőlegesen a felsorolt összetevők alapján számították ki. Eltérések lehetségesek.