Sült diós

A sült diós gyümölcsös áfonyaszósszal nem csak színes és elegáns – hanem ez a tökéletes vegán alternatíva a húsos rokon ételeknek, például a fasírtnak és hasonlóknak. A sok fűszerrel, zöldséggel, lencsével és diófélékkel ez a sült tényleg sokat kínál, különösen, ami az ízeket illeti. És hogy igazán elegáns legyen a karácsonyi asztalon, díszítsük gyümölcsös, házi áfonyaszósszal. Nagy kontrasztot teremt a kiadós sült ízhez képest, és igazi tűzijátékot teremt a szájban.

Nyersanyagok

Adja meg az adagmennyiséget
150 g barna lencse
1konzerv bab
100 g zabpehely
2evőkanál őrölt lenmag
50 g dió
50 g mogyoró
50 g napraforgómag
120 g sárgarépa
200 g barna gomba
4 gerezd fokhagyma
3 mogyoróhagyma
3evőkanál paradicsompüré
2evőkanál mustár
1evőkanál Worcestershire szósz
1/2csokor kakukkfű
1/2csokor rozmaring
1/2csokor metélőhagyma
1teáskanál füstölt paprikapor
só és bors ízlés szerint
Az áfonyaszószhoz
200 g áfonya
90 g cukor
100 ml vörösbor
1teáskanál fahéj
20 g friss gyömbér
1 narancs
Eszközök
GrandPrix opcionális
botmixer opcionális

Tápértékek

292 Kalóriát
38 g Szénhidrátokat
9 g Zsír
10 g Fehérje

Munkamenet

1.

A hozzávalók előkészítése

Megtisztítsuk a sárgarépát, a fokhagymát és a mogyoróhagymát. Főzzük meg a lencsét a csomagoláson található utasítás szerint. A babot jól lecsepegtetjük. Tisztítsuk meg a gombát. Mossuk meg és szárítsuk meg a fűszernövényeket, majd tépkedjük le a leveleket az ágakról.
Megjelölés készként
2.

A sütő előmelegítése

Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra.
Megjelölés készként
3.

A tészta elkészítése

Tegyük a sárgarépát, a mogyoróhagymát és a fokhagymát a GrandPrix edénybe, és 12-es fokozaton körülbelül 10 másodpercig aprítsuk. Adjuk hozzá a diót, a mogyorót és a napraforgómagot, és keverjük újra 12-es fokozaton körülbelül 5 másodpercig. Adjuk hozzá a gombát, és körülbelül 10 másodpercig aprítsuk 10-es fokozaton. Ezután adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és 30 percig keverjük 8-as fokozaton, amíg szemcsés, de homogén tészta nem lesz belőle.
Megjelölés készként
4.

Készítsük el a diós sültet

öntsük a tésztát egy kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük körülbelül 50 percig. Végezzük el a tesztet egy fogpiszkálóval. Hagyjuk kihűlni.
Megjelölés készként
5.

Az áfonyaszószhoz

Mossuk meg az áfonyát és a narancsot. Hámozzuk meg és reszeljük le a gyömbért. Reszeljük le a narancs héját, és facsarjuk ki a levét. Tegyük az egészet egy lábasba a vörösborral, a cukorral és a fahéjjal együtt, és főzzük kis lángon körülbelül 30 percig, amíg az áfonya megpuhul. Ízlés szerint enyhén pépesítsük.
Megjelölés készként
6.

Tálalás

A sültet megkenjük áfonyaszósszal, vagy tálaljuk mellé.
Megjelölés készként

Jegyzetek

A GrandPrixben elkészítjük a tésztát a sütéshez. Alternatív megoldásként a hozzávalókat akár külön-külön is összeapríthatja turmixgépben vagy kézzel.
A tápértékadatokat hozzávetőlegesen a felsorolt összetevők alapján számították ki. Eltérések lehetségesek.
 Mentés PDF-ként